Pari helppoa ja nopeaa kanttarellireseptiä

torstai 14. syyskuuta 2017

Viime postauksessa kävikin ilmi, että torilta tuli hankittua kiloittain kanttarelleja, joita on kokkailtu ahkerasti keittiössäni viimeisen viikon aikana. Sienet ovat aivan älyttömän monipuolinen raaka-aine sillä niistä saa loihdittua nopeasti ja helposti hyvää ruokaa - erityisesti, jos käyttää tarpeeksi voita ja sipulia. Vaikka rakastan kunnon voimäärässä ja runsaassa sipulissa paistettua kanttarellimuhennosta sekä täyteläistä ja kermaista kanttarellia, vinkkailen tässä postauksessa tylsimyksenä ja kunnon kansalaisena hieman terveellisemmistä, mutta maittavista, kanttarelliruoista.

Ensimmäinen resepti on se perinteinen, mutta pettämätön sienimuhennos. Käytän aika vähän maitotuotteita, joten kokkailin viikonloppuna kanttarellit muhennoksen muotoon maidottomana sekä laktoosittomana.

Maidoton ja gluteeniton kanttarellimuhennos syntyy paistamalla ensiksi pannulla sienet kokoon käyttäen pienen määrän oljyä, mutta hyvällä pannulla se onnistuu ilman öljyäkin, kunhan ei pidä lämpöä liian korkeana. Nesteen poistuttua kanttarelleista siirrä ne sivuun pannulta ja kuullota pilkottu kevätsipuli tai tavallinen sipuli pienessä määrässä öljyä. Lisää kanttarellit sipulin joukkoon, lisää sekaan loraus kasvipohjaista maitoa tai soijakermaa, suolaa ja pippuria. Anna muhennoksen muhia hetki. Muhennoksen voi suurustaa halutessaan Maizenalla tai gluteenittomalla jauholla.

Toinen resepti on gluteeniton, muttei maidoton, ellei sitä valmista maidottomaan jogurtin tai rahkan korvikkeeseen. Tulen ruissipsien suhteen aivan jälkijunassa ja olen vasta hiljattain ihastunut niihin. Onneksi mahani sietää ruista rouskuvassa ja kovassa muodossa suhteellisen hyvin, joten pahimmilta mahakivuilta on vältytty. Niitä kun ei pysty syömään vain muutamaa vaan hetkessä on koko pussi onkin tyhjentynyt. Maustamattomat ruissipsit ovat onneksi hyvä vaihtoehto napostelulle ja samalla tulee syötyä runsaasti kuitua.

Kanttarellitäyte ruissipseille (tai vaikka uuniperunalle) syntyy aloittamalla kanttarellien valmistuksen samalla tavalla, kun kerroin kanttarellimuhennoksen kohdalla. Eli nesteet pois kanttarelleista ja kuullotetaan sipuli pannulla. Kun sienet ja sipulit on saatu valmiiksi siirretään ne sivuun jäähtymään ja valmistellaan jogurtti. Jogurttina kannattaa käyttää jotain täyteläistä jogurttia, kuten bulgarian jogurttia tai turkkilaista jogurttia tai ranskankermaa. Maidottomaan versioon sopii parhaiten varmastikin Yosa kaurafraiche. Mausta jogurtti tai ranskankerma tuoreella tai pakastetulla silputulla tillillä, suolalla ja pippurilla. Lisää sekaan hieman jäähtynyt kanttarelli-sipuliseos ja anna vetäytyä hetki jääkaapissa ennen tarjoilua.

Toivottavasti näistä miniresepteistä oli iloa ja hyötyä. Ihanaa torstaita kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Kaikki asialliset kommentit julkaistaan.

Theme Designed By Hello Manhattan

Copyright

Copyright Mikaela Koskela