Rakastan napostelu- ja finger foodeja, mutta kaupasta valmiina saatavat sipsit ja keksit eivƤt ole se paras vaihtoehto korkean suolapitoisuuden ja tyydyttyneen rasvan mƤƤrƤn takia. Silloin tƤllƶin ne ovat tietenkin aivan sallittuja, mutta jokailtaiseen telkkarihetkeen ei niitƤ kannata yhdistƤƤ. Nyt voisin todeta, ettƤ napostele porkkanatikkuja hummuksen kanssa, mutta kƤsi ylƶs, jotka rehellisesti myƶntƤvƤt niiden vievƤn kaikki napostelu- ja herkkuhimot. Minun kƤteni ei todellakaan siinƤ tapauksessa nouse. Onneksi pidƤn keittiƶssƤ puuhailusta ja valmistamalla esimerkiksi popcornit, sipsit tai nachot itse, saa sƤƤdeltyƤ huonon rasvan sekƤ suolan mƤƤrƤƤ. EikƤ samalla tule huomaamatta syƶtyƤ sitƤ kokonaista 300 gramman megasipsipussia, kun se kerta on jo avattu...
En muista, olenko maininnut koukuttuvani tiettyyn ruokaan kausittain ja himo kestƤƤ monia viikkoja, jopa kuukausia. TƤllƤ hetkellƤ minulla on menossa sipsi- ja nachokausi ja tƤmƤn postauksen myƶtƤ lƤhtee jakoon niin hyvƤ resepti, ettƤ oksat pois! Texmex ruoka kuuluu monen muun suomalaisen tapaan lempi keittiƶihini - mitƤ tulisempana, sen parempi. Suht harvoin tulee kuitenkaan mentyƤ syƶmƤƤn Texmex ruokaa tarjoaviin ravintoloihin, koska ne ovat usein aika, noh, boring. KatukeittiƶnƤ ja nopeana snƤkkinƤ toimii, mutta ravintolakokemukset haluan kokea muualla. Tortillat, fajitakset ja burritot on muutenkin niin helppo tehdƤ itse, nachoista puhumattakaan. EnkƤ tarkoita valmiin nachopussin ja salsapurkin ostamista. VƤhƤn huijaten itse tehdyt nachot valmistuvat kƤden kƤƤnteessƤ.
Tarina tƤmƤn reseptin takana on oikeasti aika koominen. Onnistuin koukuttumaan kaupassa myytƤviin riisistƤ valmistettuihin nachosipseihin, mutta sitten koitti pƤivƤ, jolloin ne loppuivat kaupoista, joissa niitƤ myytiin. PettyneenƤ vaihdoin riisinachot ruissipseihin, mutta vaikka ruissipsit ovat hyviƤ, naturellimakuisina ne ovat aika hapankorppumaisia ja maustettuina taas huono vaihtoehto jokailtaiseen naposteluun. Nachoja teki mieli, valmisnachoja en halunnut ostaa, joten mieleen tuli tehdƤ nachot itse. Nyt hieman huvittaakin miksen ole aikaisemmin ajatellut niiden valmistamisen olevan niin helppoa, jos hieman oikaisee. Tortillalettuja ja uuni, jonka jƤlkeen edessƤ on kulhollinen maailman parhaita nachoja.
Itse tehdyt nachot uunissa
Valmiita tortillalettuja
AuringonkukkaƶljyƤ
Suolaa
Leikkaa kylmƤt tortillaletut pizzaleikkurilla sopivan kokoisiksi nachoiksi. LevitƤ nachot uunipellille, sivele pullasudilla hieman ƶljyƤ nachojen pinnalle ja ripottele pƤƤlle suolaa. Paista 200 asteisessa (kiertoilma)uunissa noin 5-10 minuutia kunnes ne ovat saaneet hieman vƤriƤ. KƤƤntele nachoja puolessa vƤlissƤ paistoa. Anna nachojen jƤƤhtyƤ ja tarjoile salsan ja guacamolen kanssa.
Toimivin tortillalettu on Masa harina-jauhosta valmistetut tai esimerkiksi Santa Maria-merkiltƤ saatavat Corn tortilla - letut, jotka on valmistettu maissi-vehnƤjauhoseoksesta. Voit myƶs valmistaa tortillaletut itse, mutta pelkƤstƤ vehnƤstƤ valmistettuja tortillalettuja en suosittele mauttomuuden takia.
Salsa Roja paprikalla
3-4 tomaattia
Keltasipuli
1/2 isohkosta paprikasta (vƤrillƤ ei vƤliƤ)
2 valkosipulinkynttƤ
2 tuoretta chiliƤ
1/2 dl kanalientƤ
Kourallinen tuoretta korianteria
Suolaa
Kiehauta 1/2 dl vettƤ ja liota joukkoon puolikas kanaliemikuutio. LisƤƤ liemen sekaan kuutioidut tomaatit, paprika, sipuli, chilit ja valkosipulinkynnet. KeitƤ ja hauduta hiljalleen vƤlillƤ sekoittaen noin 10-15 minuutia.
Valuta neste pois siivilƤn avulla ja annan hieman jƤƤhtyƤ. Laita salsa tehosekoittimeen ja lisƤƤ joukkoon tuore korianteri ja hieman suolaa. Tarjoile tƤysin jƤƤhtyneenƤ.
Ps. SƤƤstƤ valutettu liemi, siitƤ saa mainion pohjan keittoliemeen!
Ps. SƤƤstƤ valutettu liemi, siitƤ saa mainion pohjan keittoliemeen!
Guacamole
1-2 avokadoa
Pari-kolme ruokalusikallista Salsa Rojaa
Tuoretta korianteria
1/2 limen tai pienen sitruunan mehu
Suolaa ja pippuria
Muussaa kypsƤ avokado haarukalla, lisƤƤ joukkoon hieman Salsa Rojaa, limen tai sitruunan mehu, hienonnettu tuore korianteri ja sekoita tasaiseksi. Mausta pienellƤ mƤƤrƤllƤ suolaa ja pippuria.
TƤmƤ nachoresepti on aivan varma hitti seuraavissa illanistujaisissa tai leffaillassa! Valmistus on nopeaa ja helppoa, sillƤ Salsa Rojan voi huoletta valmistaa jo etukƤteen ja nachotkin jo hyvissƤ ajoin samana pƤivƤnƤ. Guacamole on parasta mahdollisimman tuoreena, jotta se ei ala tummua. LisƤƤ raaka-aineita reseptiin sen mukaan, kuinka monelle henkilƶlle tarvitset tarjottavaa.
NƤiden nachojen myƶtƤ kiinnostus herƤsi hankkia ruotsalaisen Jonas Cranbyn Texmex alusta alkaen - kirja*, joka on kerƤnnyt todella paljon kehuja. En ole keittokirjoista tai aina edes tƤysin reseptien mukaan kokkaaja, mutta tuo keittokirja on ehkƤ pakko saada.
Jos testaatte tƤtƤ reseptiƤ niin tulkaa ihmeessƤ kertomaan mitƤ tykkƤsitte. Ihanaa tiistaita kaikille!
Tortillasipsit on kyllƤ rakkautta, pitƤƤ ens kerralla kokeilla niiden tekemistƤ itse! Vaikuttaa ainakin just sopivan helpolta nopeaan herkunnƤlkƤƤn.
VastaaPoista♥: Linda/Revontulipalo
Juu ne ovat ihan parhaita! Suosittelen testaamaan :) xx
PoistaVoisitko tehdƤ vielƤ sƤƤstƤmisestƤ ja sijoittamisesta postauksen?š
VastaaPoistaMoikka! SiitƤ on tullut toiveita, joten on tulossa kunhan pƤƤsen jƤlkimmƤisestƤ itse vielƤ enemmƤn perille :)
Poista