Helpot itse tehdyt nachot, salsa ja guacamole

tiistai 19. syyskuuta 2017

Rakastan napostelu- ja finger foodeja, mutta kaupasta valmiina saatavat sipsit ja keksit eivät ole se paras vaihtoehto korkean suolapitoisuuden ja tyydyttyneen rasvan määrän takia. Silloin tällöin ne ovat tietenkin aivan sallittuja, mutta jokailtaiseen telkkarihetkeen ei niitä kannata yhdistää. Nyt voisin todeta, että napostele porkkanatikkuja hummuksen kanssa, mutta käsi ylös, jotka rehellisesti myöntävät niiden vievän kaikki napostelu- ja herkkuhimot. Minun käteni ei todellakaan siinä tapauksessa nouse. Onneksi pidän keittiössä puuhailusta ja valmistamalla esimerkiksi popcornit, sipsit tai nachot itse, saa säädeltyä huonon rasvan sekä suolan määrää. Eikä samalla tule huomaamatta syötyä sitä kokonaista 300 gramman megasipsipussia, kun se kerta on jo avattu...

En muista, olenko maininnut koukuttuvani tiettyyn ruokaan kausittain ja himo kestää monia viikkoja, jopa kuukausia. Tällä hetkellä minulla on menossa sipsi- ja nachokausi ja tämän postauksen myötä lähtee jakoon niin hyvä resepti, että oksat pois! Texmex ruoka kuuluu monen muun suomalaisen tapaan lempi keittiöihini - mitä tulisempana, sen parempi. Suht harvoin tulee kuitenkaan mentyä syömään Texmex ruokaa tarjoaviin ravintoloihin, koska ne ovat usein aika, noh, boring. Katukeittiönä ja nopeana snäkkinä toimii, mutta ravintolakokemukset haluan kokea muualla. Tortillat, fajitakset ja burritot on muutenkin niin helppo tehdä itse, nachoista puhumattakaan. Enkä tarkoita valmiin nachopussin ja salsapurkin ostamista. Vähän huijaten itse tehdyt nachot valmistuvat käden käänteessä.

Tarina tämän reseptin takana on oikeasti aika koominen. Onnistuin koukuttumaan kaupassa myytäviin riisistä valmistettuihin nachosipseihin, mutta sitten koitti päivä, jolloin ne loppuivat kaupoista, joissa niitä myytiin. Pettyneenä vaihdoin riisinachot ruissipseihin, mutta vaikka ruissipsit ovat hyviä, naturellimakuisina ne ovat aika hapankorppumaisia ja maustettuina taas huono vaihtoehto jokailtaiseen naposteluun. Nachoja teki mieli, valmisnachoja en halunnut ostaa, joten mieleen tuli tehdä nachot itse. Nyt hieman huvittaakin miksen ole aikaisemmin ajatellut niiden valmistamisen olevan niin helppoa, jos hieman oikaisee. Tortillalettuja ja uuni, jonka jälkeen edessä on kulhollinen maailman parhaita nachoja.


Itse tehdyt nachot uunissa

Valmiita tortillalettuja
Auringonkukkaöljyä
Suolaa

Leikkaa kylmät tortillaletut pizzaleikkurilla sopivan kokoisiksi nachoiksi. Levitä nachot uunipellille, sivele pullasudilla hieman öljyä nachojen pinnalle ja ripottele päälle suolaa. Paista 200 asteisessa (kiertoilma)uunissa noin 5-10 minuutia kunnes ne ovat saaneet hieman väriä. Kääntele nachoja puolessa välissä paistoa. Anna nachojen jäähtyä ja tarjoile salsan ja guacamolen kanssa.

Toimivin tortillalettu on Masa harina-jauhosta valmistetut tai esimerkiksi Santa Maria-merkiltä saatavat Corn tortilla - letut, jotka on valmistettu maissi-vehnäjauhoseoksesta. Voit myös valmistaa tortillaletut itse, mutta pelkästä vehnästä valmistettuja tortillalettuja en suosittele mauttomuuden takia.


Salsa Roja paprikalla

3-4 tomaattia
Keltasipuli
1/2 isohkosta paprikasta (värillä ei väliä)
2 valkosipulinkynttä
2 tuoretta chiliä
1/2 dl kanalientä
Kourallinen tuoretta korianteria
Suolaa

Kiehauta 1/2 dl vettä ja liota joukkoon puolikas kanaliemikuutio. Lisää liemen sekaan kuutioidut tomaatit, paprika, sipuli, chilit ja valkosipulinkynnet. Keitä ja hauduta hiljalleen välillä sekoittaen noin 10-15 minuutia. 

Valuta neste pois siivilän avulla ja annan hieman jäähtyä. Laita salsa tehosekoittimeen ja lisää joukkoon tuore korianteri ja hieman suolaa. Tarjoile täysin jäähtyneenä.
Ps. Säästä valutettu liemi, siitä saa mainion pohjan keittoliemeen!


Guacamole

1-2 avokadoa
Pari-kolme ruokalusikallista Salsa Rojaa
Tuoretta korianteria
1/2 limen tai pienen sitruunan mehu
Suolaa ja pippuria

Muussaa kypsä avokado haarukalla, lisää joukkoon hieman Salsa Rojaa, limen tai sitruunan mehu, hienonnettu tuore korianteri ja sekoita tasaiseksi. Mausta pienellä määrällä suolaa ja pippuria.


Tämä nachoresepti on aivan varma hitti seuraavissa illanistujaisissa tai leffaillassa! Valmistus on nopeaa ja helppoa, sillä Salsa Rojan voi huoletta valmistaa jo etukäteen ja nachotkin jo hyvissä ajoin samana päivänä. Guacamole on parasta mahdollisimman tuoreena, jotta se ei ala tummua. Lisää raaka-aineita reseptiin sen mukaan, kuinka monelle henkilölle tarvitset tarjottavaa.

Näiden nachojen myötä kiinnostus heräsi hankkia ruotsalaisen Jonas Cranbyn Texmex alusta alkaen - kirja*, joka on kerännyt todella paljon kehuja. En ole keittokirjoista tai aina edes täysin reseptien mukaan kokkaaja, mutta tuo keittokirja on ehkä pakko saada.

Jos testaatte tätä reseptiä niin tulkaa ihmeessä kertomaan mitä tykkäsitte. Ihanaa tiistaita kaikille!

4 kommenttia:

  1. Tortillasipsit on kyllä rakkautta, pitää ens kerralla kokeilla niiden tekemistä itse! Vaikuttaa ainakin just sopivan helpolta nopeaan herkunnälkään.

    ♥: Linda/Revontulipalo

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu ne ovat ihan parhaita! Suosittelen testaamaan :) xx

      Poista
  2. Voisitko tehdä vielä säästämisestä ja sijoittamisesta postauksen?😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Siitä on tullut toiveita, joten on tulossa kunhan pääsen jälkimmäisestä itse vielä enemmän perille :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Kaikki asialliset kommentit julkaistaan.

Theme Designed By Hello Manhattan

Copyright

Copyright Mikaela Koskela