Helppo ja nopea omena-rahkapiirakka (pellillinen)

tiistai 15. elokuuta 2017

Nyt olisi jaossa oikeaa klassikkoreseptiä, joka on ajankohtainen tulee syksyä ja omppusesonkia ajatellen. Rakastan valehtelematta kaikkia leivonnaisia, kakkuja sekä piirakoita ja perinteinen omenapiirakka kuuluu yksiin lempi leipomuksiini. Itsekseen tulee harvoin leivottua, sillä syöjiä on useimmiten vain minä itse ja leivonnainen häviäisi viimeistä murusta myöten omaan suuhuni valehtelematta päivässä. Tai jopa yhdessä illassa... Tai tunnissa... Miksi pitää olla niin perso makealle! Muille on kuitenkin todella kiva leipoa ja virolaisen perinteen mukaan tuli maanantaina tehtyä kesälomani alkajaisiksi lomakakku töihin vietäväksi.

helppo omenapiirakka rahka
Piirakat ovat helppoja tekeleitä, kun syöjiä on useampi tai haluaa valmistaa valmiiksi pakkaseen tarjottavaa yllätysvieraiden tai makeannälän varalle. Piirakat voi huoletta pakastaa, mutta parasta se on tehdä heti valmiin piirakan jäähdyttyä. Helppo omenapiirakka on oikea pelastaja, kun tarjottavaa tarvitaan usealle. Kokonaisesta pellillisestä riittää syötävää monelle herkkusuulle ja tämän ohjeen pellillisen ohjeen puolittamalla saa ainekset isoon piirakkavuoalliseen.

helppo omenapiirakka resepti

Omena-rahkapiirakka piimäpohjalla ja kauramuruseoksella
(pellillinen)

Pohja:
5 dl piimää
5dl sokeria
7,5dl vehnäjauhoja
200g voita
2tl ruokasoodaa
2tl leivinjauhetta

Päälle:
3 omenaa kuorittuna

Rahkatäyte:
500g maitorahkaa
2kpl kananmunia
1 - 1 1/2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 tl kanelia

Kauramuruseos:
100g voita
1,5 dl sokeria
3 dl kaurahiutaleita
2 rkl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
1 tl kanelia

Sulata ja jäähdytä voi. Sekoita ensiksi kuivat ainekset keskenään ja lisää tämän jälkeen sulatettu voi sekä pimä.

Levitä taikina tasaisesti leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Pese, kuori ja pilko omenat ja asettele ne taikinan päälle.

Sekoita rahkatäytteen aineksen keskenään, tarkista maku ja lisää tarvittaessa sokeria. Rahkana voi käyttää maustamatonta tai maustettua rahkaa esimerkiksi 50/50 suhteella. Huomioi maustetun rahkan sokerit ohjeen sokerimäärässä!

Valmista muruseos pinnalle ripoteltavaksi sekoittamalla pehmeän voin joukkoon muut ainekset ja nypi murumaiseksi.

Levitä rahkatäyte pohjan ja omenalohkojen päälle ja ripottele kauramuruseos piirakan päälle viimeisenä.


Paista piirakkaa 200 asteessa uunin keskitasolla noin 30-45 min uunin tehosta riippuen.

Piirakan taikinan koostumus on aika tahmaista, joten sitä ei kannata säikähtää. Paistuessaan piirakka jää juuri täydellisen kosteaksi ja meheväksi, eikä piirakan kanssa tarvitse erikseen edes vaniljakastiketta tai -jäätelöä. Päälle tehty rapea kauramuruseos tekee mehevälle piirakalle kivaa tekstuuria ja suutuntumaa, joka kruunaa piirakan.

Olen juuri odottamassa boardingia lennolle Malagaan, joten palaillaan seuraavan kerran Espanjasta. Kivaa tiistai iltaa kaikille!

2 kommenttia:

  1. Ihan mielenkiinnosta kysyn, käytetäänkö Virossa yleisimmin leivällä voita vai margariinia? Oon monesti miettiny, että onko tää kärryrasvabuumi vaan täällä Suomessa. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piti ihan eilen katsoa voihyllyä ruokakaupassa käydessä :D Ainakin leivän päälle on tosi paljon erilaisia margariineja ja jos oikein muistan, niin töissäkin Virolaiset kollegat käyttää margariinia tai sitten sellaista Oivariinin tyylistä rasvasekoitetta. Eli tällä havainnoinnilla päättelen, että margariini leivälle, mutta muutenhan nää vetää kaikki maitotuotteet täysrasvaisina :D

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Kaikki asialliset kommentit julkaistaan.

Theme Designed By Hello Manhattan

Copyright

Copyright Mikaela Koskela