Telliskivi - osa trendikkäintä Tallinnaa

torstai 25. toukokuuta 2017

Kesän tulon on todellakin huomannut Tallinnan kaduilla ja keskustan alueella liikkuessa on joutunut entistä enemmän väistelemään isoja turistijoukkoja ja Segway - kierroksella olevia ajelijoita. Vaikka Vanhakaupunki alkaa olemaan aika tukossa, on mielestäni tänne saapuneet turistit todella piristävä ilmiö ja värittävät katukuvaa mukavasti. Tosin välillä kiireessä kaipaa sitä, että muun muassa Vanhankaupungin läpi pääsisi ilman tungosta tai pyöräillessä ei tarvitsisi olla jatkuvasti silmä tarkkana, ettei aja haahuilevan turistin päälle. Ja kyseessä on Tallinna! Voin kuvitella millaista meno on kesäisin esimerkiksi Pariisissa tai Roomassa asuvilla. Mutta ihan yhtä lailla olen itsekin keskellä tietä tönöttävä turisti, kun poistun Suomen tai Tallinnan ulkopuolelle!

Nyt kun ilmat ovat alkaneet suosia, kannattaa Tallinnan-matkaajien poistua ehdottomasti Viru Keskusksen sekä Vanhankaupungin ympäristöstä. Hetken kävelymatkan tai muutaman tramipysäkin päässä avautuu ihana Kalamajan kaupunginosa ja Telliskiven alue, joka ihastuttaa urbaaniudellaan. Hehkutettu ravintola F-Hoone on varmasti monelle tuttu ja se sijaitsee missä muualla, kuin Kalamajan Telliskivessä. Ihanat ravintolat ovat ehdottomasti Kalamajan kaupunginosan parasta antia, mutta näin kesällä sinne kannattaa suunnata ihan vain ihastelemaan ja fiilistelemään tunnelmaa.

Juuri sopivasti parhaan sesongin alkaessa avattiin pitkään remontin takia suljettuna ollut Balti Jaama turg. Viime viikonloppuna vietettiin uuden torin avajaisia ja paikka oli saanut todella tyylikkään lookin. Pakko myöntää, etten ollut käynyt tuolla varmaankaan ikinä aikaisemmin, mutta entinen ei ilmeisesti oltu suunnattu ulkonäöltään niinkään turisteille - toria kutsuttiin muinoin myös Venäläiseksi toriksi. Nyt paikka on todellakin turistiseksikäs ja saman katon alta löytyy muun muassa vihannes ja hedelmätori, lihakauppoja, pieniä putiikkeja, kivoja ravintoloita ja kahviloita, antiikkimyymälöitä, upouusi MyFitness - kuntosali sekä Selver - ruokakauppa.

Balti Jaamalle ja Kalamajan alueelle on nopea kävellä esimerkiksi Vanhankaupungin läpi (ellei matkalla satu törmäämään sadan aasialaisen turistilaumaan) ja matkan varrella pääsee nauttimaan palasta kauneinta Vanhaakaupunkia. Myös tämä hehkutettu Telliskivi on aivan Balti Jaaman vieressä, joten samalla suosittelen käymään myös siellä. Nyt kesällä siellä toimii ulkoilmakirpputori joka lauantai klo 10-15 ja lokakuusta huhtikuuhun kirpputori pidetään lauantaisin sisätiloissa. Telliskivi on nyt ehdottomasti parhaimmillaan, sillä ulkoterassit on avattu, mereltä puhaltava tuuli ei enää tunnu luissa ja ytimissä ja koko paikka huokuu positiivista energiaa. Viime sunnuntaina vietettiin Telliskivipäiviä, jolloin koko paikka oli aivan täynnä vierailijoita, esiintyjiä ja terasseilla ei näkynyt kovin montaa tyhjää tuolia.

Tämän parin kuukauden aikana olen päivä päivältä entistäkin rakastuneempi Tallinnaan. Olo alkaa tuntumaan paikalliselta ja Tallinna on niin kaunis ja monipuolinen kaupunki - on vanhaa ja uutta, rumaa ja kaunista. Minua jotenkin surettaa se, että monet pitävät virolaisia epäkohteliaina ja jollain tapaa edelleenkin suhtautuvat virolaisiin ja Viroon halveksuvasti. Oma käytös merkitsee niin paljon, millaista kohtelua saat. Jos on suomea jokaiselle vastaantulijalle puhuva juntti, voi olla varma ettei katsota hyvällä ja vastaanotto on kaikkea muuta, kuin ystävällinen. Onneksi tämä asenne koskee enemmän niitä, joiden motiivi Viron matkailulle on halvempi alkoholi ja päiväkännit. Ikävä yleistää, mutta lähes päivittäin kyseisiin laivamatkaajiin törmätessä tulee todistettua tätä suomituristien ryhmää. Onneksi kuitenkin reilu enemmistö meistä suomalaisista täällä Tallinnassa on sitä fiksua porukkaa, jotka osaavat kunnioittaa Viroa ja virolaisia, eivätkä tartu Viron vanhaan maineeseen.

Jos ette ole pitkään aikaan käyneet Tallinnassa, niin laittakaa ehdottomasti laivamatkat varaukseen ja tulkaa nauttimaan upeasta kesä-Tallinnasta!

Ps. Huomisesta lähtien, 26.5.-29.5. klo 10:00 asti, Nellyltä saa 20% alennusta koko valikoimasta muutamia poissuljettuja merkkejä lukuunottamatta. Käytä kassalla koodia SUMMER20

2 kommenttia:

 1. Moi! Bongasin tämän blogi tekstin googlen kautta �� Tarkoitus olisi tehdä parin viikon päästä vkl reissu tallinnaan. Mietinkin että miten Telliskiven ja Kalamajan alue (kaupat ja ravintolat) ovat auki sunnuntaisin? Tullaan sen verran myöhään lauantaina että su kiertely aikaa on enemmän :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Telliskivessä ja Kalamajan alueella kaupat, kahvilat ja ravintolat ovat hyvin auki myös sunnuntaina. Mutta esimerkiksi Balti Jaama turg menee sunnuntaisin jo viideltä kiinni sekä myös monet Telliskivessä olevat myymälät. Ravintolat ovat toki auki pidempään. Suosittelen muuten tekemään pöytävarauksen hyvissä ajoin, jos suunnitteilla on esimerkiksi lauantaina mennä illalla syömään. Useat ravintolat ovat sen verran pieniä, että pöytää voi olla muuten hankala saada suoraan ovelta :)

   Ihanaa tulevaa reissua ja tervetuloa Tallinnaan!

   Poista

Kiitos kommentistasi!

Kaikki asialliset kommentit julkaistaan.

Theme Designed By Hello Manhattan

Copyright

Copyright Mikaela Koskela