Ruoasta nauttimisen taito - Yhteistyössä ProPud

maanantai 20. maaliskuuta 2017

*Kaupallinen yhteistyö: Indiedays ja ProPud
 
Minut pyydettiin mukaan muutaman muun bloggaajan kanssa vierailevaksi kirjoittajaksi Njie Suomen blogiin. Njie on tuttu ProPud-tuotteistaan, erityisesti niistä Jacky makupalavanukkaisiin verrattavista proteiinivanukkaista. Lähdin mielelläni mukaan tällaiseen yhteistyöhön ja halusin julkaista tekstit myös täällä omassa blogissani. Teksti on siis alkuperäisesti kirjoitettu ja julkaistu Njie Suomen blogissa, josta löydätte minun oman blogiosion (linkki). Tällä viikolla on tulossa taas seuraava teksti, joten kannattaa kurkkia Njie Suomen netti- ja Facebook -sivuja. Julkaisen kyllä muutkin tekstit myöhemmin täällä omassa blogissakin.

***
 
Ruoasta nauttimisen taito
 
Ihmisten tietoisuus ravinnon merkityksestä hyvinvointiin kasvaa jatkuvasti ja erilaiset ruokavaliot alkavat olla arkipäivää. Enää ei hetkauta tai herätä ihmetystä, jos joku seuraa gluteenitonta tai maidotonta ruokavaliota, toinen on luopunut lihan syönnistä ja yksi välttelee kokonaan eläinperäisiä elintarvikkeita.Nykyään ruokaa ei jaotella ainoastaan terveelliseen ja epäterveelliseen, vaan ravinnosta on tullut entistä näkyvämpi osa jopa omaa identiteettiämme. Se, miten syömme, kuvastaa elämäntyyliämme.

On alkanut tuntumaan, että nykyään ei mukamas olekaan OK valita kaupasta pieneen nälkään sitä suklaapatukkaa nostamaan verensokereita. Mukana pitäisi olla minigripissä pähkinöitä tai laukusta löytyä raakapatukka nälän iskiessä. Tai suklaapatukan sijasta pitäisi vähintään ostaa proteiinipatukka – vaikka sekin kyllä sisältää sitä pahamaineista piilosokeria ja lisäaineita.

Proteiinitietoisuus ja sen korostunut merkitys ruokavaliossa näkyy ja kuuluu. Ruokakaupassa esimerkiksi maitohyllyllä proteiinivanukkaat ja –rahkat ovat sulassa sovussa ”tavallisten” maitotuotteiden joukossa ja proteiinipatukat alkavat jo muistuttamaan maultaan herkutteluun tarkoitettuja suklaapatukoita. Makeannälkää voi lähteä taltuttamaan terveellisemmillä vaihtoehdoilla, eikä aina tarvitse tarttua välittömästi runsaasti rasvaa ja valkoista sokeria sisältäviin vaihtoehtoihin. Tämä on mielestäni todella positiivinen ilmiö!

On upeaa, että ihmiset kiinnittävät enemmän huomiota ravinnon laatuun ja tekevät terveellisiä valintoja erityisesti arjessa. Paljon puhuttu 80/20 –ajattelumalli ruokailun suhteen on todella hyvä pohja rakentaa tasapainoinen ja terve suhde ruokaan. Kun syö 80% arjesta terveellisesti ja esimerkiksi arkena syö makeannälkään proteiinivanukkaan, voi 20% viikon ruokailuista ottaa rennommin. Totaalikieltäytyminen kaikesta ”epäterveellisestä” ja täysi sokerittomuus eivät sovi kaikille eikä siihen ole pakko edes pyrkiä. Esimerkiksi mielenkiinnonkohteitani kysyttäessä mainitsen yhden olevan hyvä ruoka. Ruoka ja siitä nauttiminen kuuluvat elämäämme ja toimii merkittävänä osana sosiaalisia suhteita siinä missä se on välttämättömyys hengissä pysymiseen. Miksi siitä pitää siitä huolimatta tehdä niin iso numero? Olen sitä mieltä, että terve suhtautuminen ruokaan syntyy juurikin siten, kun oppii nauttimaan ruoasta ja on armollinen itseä ja omia valintoja kohtaan. Ihan sama vaikka naapuri söisi vain lähituotettua ruokaa tai kaveri seuraisi tiukkaa fitness -dieettiä. Tämän ei kuitenkaan tarvitse tarkoittaa sitä, että pitäisi ottaa liian rennosti ja olla jatkuvasti käsi karkkikulholla, vaan rennossa suhtautumisessa ruokaan saa myös kieltäytyä kahvitarjottavista, jos ei tee oikeasti mieli.
 
80/20 – ajattelumallista innostuneena olen alkanut soveltamaan sitä myös itse aterioiden sisällä. Ateriaa ei tarvitse mustavalkoisesti jaotella vain terveelliseen tai epäterveelliseen, vaan mielestäni siihen voi hyvin sisällyttää molemmat elementit. Parhaiten tämä mielestäni soveltuu jälkiruoissa – rahkapiirakan täytteen voi valmistaa sokeroimattomaan maustettuun rahkaan tai korvaamalla leipomuksissa edes pienen osan jauhoista proteiinijauheella. Itse rakastan jäätelöä ja proteiinivanukkaiden tullessa markkinoille on jäätelökulhooni eksynyt lähes poikkeuksetta ProPud – proteiinivanukasta jäätelön kaveriksi. Tuskin olen ainoa, joka rakastaa tuhteja jäätelöannoksia kuorrutettuna kastikkeella. ProPud proteiinivanukkaat ovat maultaan niin herkullisia, että jälkiruokatarkoitukseen käytettävien kastikkeiden korvaaminen ProPud –vanukkaalla ei edes tunnu itsensä huijaamiselta. Erityisesti ProPud chocolate ja caramel toimivat perinteisen vaniljajäätelön kaverina todella hyvin.

Kuten mainitsin, olen jäätelön ystävä ja itse tehdyt jäätelöt ja sorbetit ovat tuttuja juttuja keittiössäni. ProPud proteiinipirtelöstä saa todella hyvän pohjan itse tehdylle terveelliselle jäätelölle, eikä annoksesta tule puuttumaan proteiinia. Raaka-aineita tarvitsee vain kaksi: Yhden ProPud proteiinipirtelön sekä kohmeisia hedelmiä tai marjoja.
 
 Persikkainen ja raikas ProPud – jäätelö
Kaada yksi ProPud white chocolate rasberry – proteiinipirtelö laakeaan astiaan ja pakasta noin 3-4 tuntia. Laita muutama säilykepersikan puolikas pakkaseen kohmettumaan noin tunniksi. Paloittele jäätynyt ProPud – proteiinipirtelö pienemmiksi paloiksi, puolita kohmeiset persikanpuolikkaat ja soseuta tehosekoittimella tai sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi. Nauti heti.

Muistakaa nauttia ruoasta. Viimeistään siinä vaiheessa, kun pipo alkaa kiristämään kotiruoasta kieltäytymisen takia, vinkkini on, että hellittäkää edes hetkeksi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Kaikki asialliset kommentit julkaistaan.

Theme Designed By Hello Manhattan

Copyright

Copyright Mikaela Koskela