ArkiTortillat ja itse tehty dippikastike (GL, M)

keskiviikko 1. maaliskuuta 2017

Bongasin vuoden vaihteessa kaupasta Nuevo Progreso -valmistajalta gluteenittomia maissitortilloja ja sen jälkeen tortillat ovat kuuluneet melkeimpä viikoittain osaksi arkiruokaani. Jotenkin hassua, että monet mieltävät tortillat niin sanotuksi viikonloppuruoaksi, joka yleensä tarkoittaa jotain edes jokseenkin epäterveellistä ruokaa. Tortillat ovat mitä mainiointa arkiruokaa niiden helppouden ja monipuolisuuden ansiosta! Tietenkin terveellisyyteen vaikuttaa mitä tortillan väliin valitsee, mutta jättämällä raskaat valmisjuustodipit pois tortilloista saa terveellistä ja herkullista arkiruokaa.

maissitortillat salsa resepti terveellinen
 Tällä hetkellä lempi täytteeni tortillojen väliin on hyvin maustettu broilerin fileesuikale tai kananpojan jauheliha paistettuna säilykeherkkusienien (ja paprikasuikaleiden) kanssa. Välillä olen tehnyt miksin 50/50 kananpojan jauhelihasta ja vaaleasta soijarouheesta, joka toimii myös todella hyvin. Vegaaneille sopivia proteiinipitoisia täytteitä ovat muun muassa erilaiset pavut ja herneet kuten kidneypapu ja kikherne, linssit, kvinoa, tofu, soijavalmisteet, härskis, nyhtökaura, quorn, seitan ja oumph. Maitotuotteita käyttävät kasvissyöjät voivat taas laittaa väliin esimerkiksi raejuustoa, ranskankermaa, juustoraastetta, fetaa tai mozzarellaa. Sekasyöjille broilerin lisäksi herkullisia täytteitä ovat chili con carne, hyvin maustettu jauheliha tai fajitas-tyylinen täyte naudan- tai porsaanlihasuikaleista. Mielikuvitusta peliin ja itse olen pari kertaa kiireessä laittanut väliin kalkkunaleikkelettä suoraan paketista!

Valitsemalla vehnätortillan sijasta täysjyvä- tai maissitortillan, kannattaa kiinnittää huomiota myös siihen tärkeimpään, eli kastikkeiden laatuun. Valmisjuustodipit ja "guacamolet" kannattaa ensimmäisenä jättää kaupan hyllylle ja halutessa korvata juustodippi juustoraasteella ja tehdä guacamole itse tai laittaa väliin avokadoa siivuina. Vinkkinä juustodipistä pitäville, niin Santa Marialta löytyy Dip Mix Cheese -valmismausteseos juustodipille. Olen pari kertaa ostanut tuota ja sekoittanut koko pussin tai puolet siitä soijajogurttiin ja voin suositella! Muista huomioida allergeenit valmismauteseoksia ostaessa!

idnosto
Tortillat eivät ole tortilloja ilman sormille valuvia täytteitä. Mitä enemmän täytteitä ja mitä hankalammin syötävä tortilla, sitä parempi haha! Nyt olen lähes poikkeuksetta laittanut salsan lisäksi väliin soijajogurttiin valmistettua dippiä. Soijajogurtti sopii mielestäni todella hyvin dippikastikkeen pohjaksi, koska se on maultaan todella mietoa ja koostumus ei ole liian juoksevaa. Toisinaan oikaisen maustamisen suhteen lisäämällä soijajogurtin joukkoon hieman valmismausteseosta (lemppareita Holiday, cheese dip ja American)  ja lisään makua itse mausteista ja maustekastikkeista. Maustamisen voi tehdä myös kokonaan itse muun muassa suolalla, valkosipulilla, pippurilla, chilijauheella, paprikajauheella, yrteillä, sokeroimattomalla ketsupilla, sweet chili-kastikkeella, salsalla, sitruunalla, sinapilla, balsamicolla... Yhdistelee vain sekaisin lempi mausteitaan ja maistelee välissä tai googlaa ohjeita itse tehdylle dippikastikkeelle. Alla maidoton lempidippini tortillojen väliin:

Tulinen ja tomaattinen dippi (M,GL)
n. 2dl maustamatonta soijajogurttia
1 rkl sokeroimatonta ketsuppia (Pirkalla paras!)
Paljon chilijauhetta
1 rkl salsakastiketta
Suolaa ja pippuria

Sekoita mausteet soijajogurttiin ja laita jääkaappiin vetäytymään ainakin 20 minuutiksi.

 Mitkä ovat teidän lempitäytteet tortillojen väliin? Entä onko jakaa vinkkejä hyviin itse tehtyihin dippikastikkeisiin?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Kaikki asialliset kommentit julkaistaan.

Theme Designed By Hello Manhattan

Copyright

Copyright Mikaela Koskela