Unohdettu ruokaklassikko: Borschkeitto

keskiviikko 22. helmikuuta 2017

Olen itäeurooppalaisen keittiön ystävä ja rakastan niissä yhdistyviä täyteläisiä ja kotoisia makuja. Aivan liian harvoin tulee vierailtua slaavilaista ruokaa tarjoavissa ravintoloissa ja todella suositut bliniviikotkin tulee jostain syystä aina missattua. Unohtamatta sitä, että tekisi slaavilaisia ruokia omassa keittiössä - blinit, gulassikeitto, pelmenit, stroganoff... Nam! Ja se ihana borschkeitto suurella smetanasydämellä.

Rakastan punajuurta ja esimerkiksi kunnolla uunissa haudutetut punajuurilohkot ovat aivan taivaallisia. Jos minulta kysytään, mikään, mikä sisältää punajuurta ei voi olla pahaa. Vihanneslokerostani löytyykin melkein ympäri vuoden punajuuripussi, joita käytän paljon sosekeitoissa. Jostain syystä olin kuitenkin unohtanut täysin borschkeiton, vaikka syksyllä valmistin ahkerasti erilaisia kasvikeittoa. Yleensä ne kuitenkin tuli soseutettua, joten varmaankin siitä johtuen en edes muistanut, että kasvikset voi jättää lohkoissa muissakin keitoissa, kuin nakkisopassa tai kanakeitossa!

Muutama viikko sitten ruokajutuista äitipuoleni kanssa jutellessa hän kehaisi pakastealtaasta löytyvää Pirkan borschkeittoainespussia. Kyseessä ei ole eines, vaan 700g keittoainespussi, jonka ainoa E-koodi on stabilointiaine. Muuten se sisältää ainoastaan kasviksia sekä mausteita, joten se soveltuu myös kasvisruokaa syöville. Halutessaanhan keiton joukkoon voi lisätä esimerkiksi makkaraa tai kinkkua. Mielestäni borschkeitto on kuitenkin parhaimmillaan, kun se sisältää ainoastaan kasviksia.

borschkeitto borssikeitto resepti valmiskeitto pirkka
Keiton valmistaminen ei voisi olla helpompaa. Kattilaan vettä ohjeen mukaan tai hieman enemmän, veden kiehuttua sekaan pussin sisältö ja annetaan keittyä noin 20-30 minuutia. Jos haluaa, jossain vaiheessa haluamansa lihat joukkoon. Helppoa! Vielä helpommalla pääsee, kun aterioi keiton smetanan tai muun vastaavan kylmän lisukkeen kanssa. Tai ihan sellaisenaan.

Söin tällä viikolla keittoa smetanan uupuessa raejuustolla (toimi todella hyvin!) sekä Valion täyteläisen maitorahkan kanssa. Tuo Valion täyteläinen maitorahka (pinkki purkki) oli todella lähellä smetanan makua keiton joukossa! Ylipäätänsäkin tuo täyteläinen maitorahka hakkaa rasvattomat sisaruksensa mennen tullen vaikka marjojen kanssa syötynä ja toimii mielestäni hyvin esimerkiksi dippipohjana. Tulevaisuudessa aion ehdottomasti kokeilla tehdä miksin smetanasta ja maitorahkasta, jolloin saisin vielä enemmän smetanan makua keittoon, mutta samalla maitorahkasta proteiinia ainoastaan kasviksia sisältävään keittoon.

Peukut pystyyn, että Virosta löytyy jotain vastaavaa tuotetta kiireisten päivien pelastajaksi. Tai sitten täytyy aina hamstrata tätä Suomessa käydessä omaan pakkaseen! Tai vielä parempaa - hankkia poikaystävä, jonka äiti osaa tehdä jumalaista borschkeittoa. Tai tyytyä kuorimaan ja keittämään omat punajuureni. Tästä meinaan tuli oma holy grail-ruokatuotteeni.
Onko joku muukin todennut Pirkan borschkeittoainekset pakastealtaan helmeksi?

2 kommenttia:

  1. En ole tuota kokeillut, vaikka pidän punajuuresta. Miesystävä taas ei suostu syömään punajuurta muuten kuin Lindströmin pihveissä, joten vähän hankaloittaa mun punajuuriherkuttelua. Uunipunajuuret on ihania, varsinkin jos niissä on ripaus makeutta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo keittopussi kannattaa kuitenkin ehdottomasti ostaa kokeiluun, vaikka mies ei siitä välittäisikään. Siitä on helppo valmistaa vaikka vain yksi tai kaksi annosta pelkästään itselle :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Kaikki asialliset kommentit julkaistaan.

Theme Designed By Hello Manhattan

Copyright

Copyright Mikaela Koskela