Urheiluhieronta osana kehonhuoltoa

perjantai 18. marraskuuta 2016

 En edes tiedä kuinka monet kerrat olen todennut "Pitäisi käydä hierojalla". Poden todella harvoin jotain selkeitä kiputiloja, mutta fiilis kropassa on ollut yleisesti aika juminen ja sellainen, että hieronta voisi olla paikallaan. Olen aktiivitreenaaja, opiskellut Personal traineriksi, painotan muille kehonhuollon tärkeyttä ja kevyempien viikkojen tärkeyttä, mutta silti oma kehonhuolto on aivan retuperällä. Ei voi jälleen todeta muuta kuin, että kuinka typerä ihminen voi olla!

Päätin tehdä muutoksen tähän asiaan ja parhaillaan viettelenkin kevyempää treeniviikkoa. Ohjelmaan on kuulunut pari kevyttä aerobista, putkirullan kaivaminen esille sohvan alta (vielä en ole rullailemaan asti päässyt, mutta ajatustasolla kuitenkin!) sekä hierojalla käynti. Kyllä vain! Viime kerrasta ei ollutkaan kulunut kuin reilu 1,5 vuotta...
hieroja hyvinkää hieronta urheiluhieroja hyvä hieroja hyvinkää
Hierojaksi valikoitui jääkiekkoilijan taustan omaava, Hyvinkäällä  CrossFit Hyvinkään & RNC Sport Club ry:n tiloissa hierova Samu Vilkman. Halusin nimenomaan hierojakseni urheiluhieronnasta paljon tietävän henkilön, jotta saisin hieronnasta mahdollisimman paljon irti. Miksi juuri urheiluhierontaa klassisen hieronnan sijasta?

Urheiluhieronnan ja klassisen hieronnan merkittävin ero on hierontasuunnassa. Urheiluhieronnassa lihasta hierotaan monesta eri suunnasta, kun taas klassinen hieronta on rentouttavampaa, pehmyskudoksiin kohdistuvaa käsittelyä. Urheiluhieronnassa paljon käytetty poikkisuunnassa tapahtuva hieronta auttaa lihasta venymään ja muokkautumaan ja kireyksiä saadaan avattua tehokkaasti. Tällöin kudos alkaa pehmetä, rentoutua ja aineenvaihdunta lisääntyy sekä saadaan avattua tukkiutuneita kanavia, jotka aiheuttavat kiputiloja ja lihaksien kireyttä. Aktiivisella kehonhuollolla ja säännöllisellä hieronnalla ennaltaehkäistään urheiluvammoja, kuten venähdyksiä ja revähdyksiä, pidetään kudoksen aineenvaihdunta kunnossa ja saadaan apua työkyvyn ylläpitoon ehkäisemällä muun muassa niska-hartialinjan kipeytymistä ja migreeniä. Kaiken kaikkiaan urheiluhieronta ja klassinen hieronta kulkevat suhteellisen käsi kädessä, joten jos omalta paikkakunnalta ei löydy pätevänoloista urheiluhierojaa, kannattaa ehdottomasti käydä "tavallisella" ammattihierojalla. Esittämällä toiveita hieronnan suhteen ja kertomalla mahdollisista kivuista saa varmasti omiin tarpeisiin sopivaa käsittelyä.

Tiistaisen hierontani aikana kävimme tunnissa koko kroppaa läpi, koska viime hieronnasta oli kulunut niin kauan. Omat pahimmat jumit ja kireydet löytyivät takareiden ja pakaran liitoskohdasta sekä lapojen lähentäjien alueelta. Ennen hieronnan aloittamista osasinkin heti kertoa pakaran, lonkan ja takareisien kireydestä Samun kysyessä onko joitakin tiettyjä alueita, jotka vaativat erityisesti hierontaa. Liikkuvuuteni esimerkiksi kyykyissä on todella huono ja vaikka olen tiedostanut, että minun pitäisi venytellä ja rullata lonkankoukistajia ja takareisiä erityisen paljon, en ole sitä tehnyt. Erityisiä kipuja ei ole ollut, vain jäykkyyttä, joten olen vain lämmitellyt kunnolla ennen jalkatreenejä. Treenatessa jalkoja takareiteni dominoivat todella paljon ja joudun keskittymään etureisiä ja pakaroita treenatessa, etten ala tekemään työtä liikaa takareisillä. Opettelin aikoinaan aktivoimaan ja kohdistamaan treenin takaosastolle ja nyt se menee sinne vähän turhankin helposti! Eipä ollut mikään ihme, että takareidet olivat juntturassa.
hieroja hyvinkää hieronta urheiluhieroja hyvä hieroja hyvinkää
Hieronnan jälkeen olo oli todella hyvä ja kropassa huomasi selvän eron hieronnan edetessä. Maukkaimmat jumikohdat, joista en ollut edes erityisen tietoinen tuntuivat paremmilta ja aineenvaihdunta lähti iltaa kohden hurisemaan entistä paremmin. Hieronnan jälkeen onkin erityisen tärkeä juoda, koska kuona-aineet poistuvat tehokkaasti hieronnan tuloksena. Varailtiinkin heti seuraavaa aikaa joulukuun alulle ja lupasin alkaa käymään hieronnassa vähintään neljän viikon välein. Sen verran juminen oli tämän neidin kroppa.

Hierojalla käynti on yleensä ensimmäisiä asioita, joista lähdetään tinkimään. Itsekin tein sitä vuosia ja omat käynnit hierojalla on laskettavissa kahden käden sormilla. Vaikka ei olisi mikään huippu-urheilija, ei edes aktiivitreenaaja, on hieronta ja kehonhuolto tärkeää. Kuten aikaisemmin mainitsin, saa hieronnasta apua työkyvyn ylläpitämiseen, lisää terveitä elinvuosia ja klassisempi hieronta ja sen alalajit auttavat rentoutumaan ajoittain hektisenkin arjen keskellä. Edes muutama hieronta vuodessa on aina tyhjää parempi, erityisesti jos kipugeelejä kuluu tuubikaupalla vuodessa. Tapauksissa, joissa kärsii selkeästä kiputilasta, on suositeltavaa hoitaa aluetta tiheämmällä hieronnalla ja varata samantien hierojan suosittelema sarjahoito parhaan tuloksen saamiseksi. Jos selvä vamma tai haitta on jo tapahtunut, ei yksi hierontakerta yksinkertaisesti riitä.

Hieronnan ohella kyselin paljon hieronnasta ja kehonhuollosta ammattilaisen näkökannalta. Aktiivisesti liikkuvan ja treenaavan henkilön olisi hyvä käydä hieronnassa yhdestä kahteen kertaan kuukaudessa. Parin viikon välein hieronnassa käyvä voi jakaa hoidot siten, että toisella kerralla keskitytään alakroppaan ja toisella yläkroppaan. Treeniähän ei suositella hierotulle lihakselle hierontapäivänä eikä välttämättä seuraavanakaan riippuen käsittelyn kovuudesta, joten jakamalla hieronnat eri kehonosille pystyy mahdollistamaan useammankin treenipäivän hierontaviikoilla. Käytännössähän tämä tapahtuu treenaamalla esimerkiksi käsiä ja olkapäitä ennen tai jälkeen alakropan hieronnan.

Hieronnassa käynti mielletään usein aikuisten hommaksi, mutta se soveltuu ihan yhtä hyvin lapsillekin. Aktiivisesti harrastavan lapsen kehonhuoltoon kannattaa vanhempien kiinnittää huomiota, koska monissa seuroissa saatetaan kehonhuolto harjoittelun ohessa jättää huomiotta. Mitä nuorempana lapsi oppii kehonhuollon merkityksen, on todennäköisempää, että siitä pidetään kiinni myöhemmässäkin elämässä. Myös kovista kasvukivuista kärsivä lapsi kannattaa käyttää ammattilaishierojalla. Lapsen hierontaa varatessa tulee ehdottomasti kertoa minkä ikäiselle hieronta on tulossa ja mihin tarpeeseen.

Hieronnan ohella kehonhuoltona toimii tehokkaasti venyttely, putkirullaus, kevennetyt treeniviikot, kylmä- tai kylmä-kuumahoito sekä kehoa venyttävät ja rentouttavat lajit, kuten jooga. Kuitenkaan mikään edellä mainituista ei korvaa ammattihierojan tekemää käsittelyä, jolloin lihas saadaan kunnolla työstettyä. Kehonhuollolla on yhtä suuri merkitys kropan hyvinvointiin, kuin liikunnalla, joten siitä ei kannata tinkiä. Itse opin sen viimeinkin!

Voin todella lämpimästi suositella Hyvinkäällä ja lähikunnissa asuville Hieroja Samu Vilkmania! Monet kerrat tunnin hieronnan aikana vastasin myöntävästi Samun todetessa jonkin paikan olevan erityisen jumissa. Ammattitaidosta ei todellakaan ole puutetta ja löysin ehdottomasti itselleni sen oman hierojan. Jos olet kuten minä, eli viime hieronnasta on kulunut pieni ikuisuus, on ensiasiakkaiden mahdollista varata Samulle aika hierontaan edulliseen hintaan. Esimerkiksi tunnin hieronta (urheilu tai klassinen) maksaa ainoastaan 36euroa (normaalisti 45€). Itselle sopivan ajan voi varata näppärästi suoraan varauskalenterista tai. puhelimitse numerosta 044 558 8274.

http://www.hierojasv.fi/
 Riihimäenkatu 89
05800 Hyvinkää
044 558 8274

*Yhteistyössä Koulutettu hieroja Samu Vilkman

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Kaikki asialliset kommentit julkaistaan.

Theme Designed By Hello Manhattan

Copyright

Copyright Mikaela Koskela