Kotimaisuuden puolesta ja maukas broileri-kesäkurpitsalasagne

perjantai 12. elokuuta 2016

 Lähes poikkeuksetta täytän lautaseni aina vähintään puoliksi kasviksilla. Valtava vihersalaatti tai paistetut tai keitetyt kasvikset kuuluvat lähes poikkeuksetta lounaalleni ja päivälliselleni. Jos olen eväiden varassa, eväsboksiin eksyy aina esimerkiksi kourallinen kirsikkatomaatteja sekä viipaloitua kurkkua. Näin en pääse vahingossakaan luistamaan kasvisten syönnistä. Mutta kukapa edes haluisi? Erityisesti kotimaiset tuoreet kasvikset ovat maultaan aivan ykkösluokkaa.
Kesä ja alkusyksy ovat kotimaisten kasvisten ja marjojen kulta-aikaa. Vaikka niistä on mahdollista nauttia ympäri vuoden, ovat ne sesonkiaikana huomattavasti herkullisempia. Esimerkkinä voisin mainita avomaankurkut, joita saa tällä hetkellä todella edullisella kilohinnalla. Olen viime viikot napostellut niitä useita kiloja sellaisenaan, tehnyt itse etikkakurkkuja ja käyttänyt niitä salaateissa. Tällä hetkellä avomaankurkkujen lisäksi kasviksista sesongissa ovat kesäkurpitsa, herne, kaalit, porkkana, tomaatit ja sipulit.

Kauden kasviksia käyttämällä kotimaisten tuotteiden suosiminen on todella edullista. Silloin huomaan valitsevani kaupassa koriini myös useammin luomutuotettuja kasviksia. Vaikka Suomessa viljelyyn käytettävien kemikaalien määrä on tuontituotteisiin verrattuna mitätön, on luomutuotteiden ostaminen silloin tällöin itselle jonkinlaista hemmottelua puhumattakaan siitä, kun kasvikset on mahdollista käydä hakemassa suoraan torilta.

Kuitenkin jo pelkkä Sirkkalehtimerkin sisältävän tuotteen valitseminen on jo iso askel kotimaisuuden tukemisessa. Sirkkalehtimerkillä merkatut tuotteet ovat tae siitä, että tuote on ykkösluokkaista ja se on tuotettu mahdollisimman ympäristöystävällisesti unohtamatta työntekijöiden hyvinvointia.
 Edellä mainitsin sesonkikasvisten käyttämisestä. Kesäkurpitsa kuuluu ympäri vuoden ruokavaliooni sen monipuolisuuden, maukkuuden ja lähes ympärivuotisen edullisen kilohinnan vuoksi. Viimeisten vuosien aikana kesäkurpitsalasagnesta on tullut oma hittinsä eikä suotta. Siitä voi valmistaa monia erilaisia variaatioita: kevyen tai tuhdimman, kasvisversion ja lasagnelevyillä tai ilman. Blogissa on vuosien saatossa vilahdellut kesäkurpitsaa sisältäviä reseptejä, mutta mielestäni tuota kasvista ei voi hypettää liikaa. Joten nyt tulee oma versioni kesäkurpitsalasagnesta, joka ei sisällä lainkaan vehnää, laktoosia eikä maitoa.
Yrttinen broileri-kesäkurpitsalasagne

Paketti broilerin fileesuikaleita
Iso kesäkurpitsa
Purkki tomaattimurskaa
Purkki Yosa kaurafraichea
Pari kesäsipulia
Tuoreita yrttejä
1-2 valkosipulin kynttä
Pari tomaattia
Suolaa ja pippuria

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Pese ja viipaloi kesäkurpitsa ohuiksi siivuiksi ja itketä hetki lisäämällä päälle suolaa. Osan kesäkurpitsasta voi pilkkoa pieneksi ja paistaa broilerin kanssa.

Pilko kesäsipulien sipulosat sekä valkosipulin kynnet, säästä vihreä varsiosa. Hakkaa yrtit sekä kesäsipulin varret. Kuullota sipulin pannulla tilkassa öljyä ja lisää tomaattimurska. Hauduta tomaatti-sipuliseosta hetki ja lisää suola, pippuri sekä tuoreet yrtit, kuten basilika ja persilja. Anna hautua pienellä lämmöllä ainakin muiden valmistelujen ajan. Sekaan voi lisätä ripauksen sokeria, joka pyöristää tomaatin makua.

Paista broilerin fileesuikaleet (ja osa kesäkurpitsasta) pannulla ja mausta suolalla ja pippurilla. Potkua voi antaa lisäämällä kuivattua tai tuoretta chiliä. Taputtele vesi pois itketettyjen kesäkurpitsasiivujen päältä ja aloita lasagnen kasaaminen. Lisää uunivuoan pohjalle kerros kesäkurpitsaa, jonka jälkeen aloita täyttäminen lisäämällä vuorotellen tomaattikastiketta, broileria sekä kaurafraiche-nokareita. Päällystä viimeinen kerros kesäkurpitsalla, lisää tuoreita tomaattisiivuja, muutama tuore basilikan lehti sekä jäljelle jäänyt kaurafraiche.
 
Paista uunin keskitasolla 200 asteessa n. 15 minuutia. Laske uunin lämpötila 175 asteeseen ja uunin tehosta riippuen paista vielä n. 30-45 minuutia 175 asteessa. Anna vetäytyä hetki ennen tarjoilua.
kesäkurpitsalasagne resepti kevyt vhhMikä on teidän lempi kesäkurpitsaresepti?

*Postaus toteutettu yhdessä Kauppapuutarhaliitto RY:n ja Puhtaasti kotimainen kanssa

5 kommenttia:

  1. Iso kiitos reseptistä, tätä kokeilen ehdottomasti! :)

    VastaaPoista
  2. Mikaela, miksi et julkaissut mun kommenttia tähän postaukseen? :/ olisin mielelläni kuullut sun ajatuksia asiasta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ei, en ole saanut tähän postaukseen muita kommentteja? Mulle tulee vielä ilmoitus uusista kommenteista sähköpostiin, joten en ole vahingossa voinut poistaakaan. Pahoittelut bittiavaruuteen häviämisesta ja mielelläni kuulen kommentin, jos jaksat sen uudestaan näpytellä :)

      Poista
  3. ja tosi harmi jos koit kommentin jotenkin asiattomaksi

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Kaikki asialliset kommentit julkaistaan.

Theme Designed By Hello Manhattan

Copyright

Copyright Mikaela Koskela