Maidoton proteiinijauhe: Testissä riisiproteiini

perjantai 10. huhtikuuta 2015


Olen vähentänyt maitotuotteet ruokavaliostani todella paljon. Syy tähän oli turvotus, nielutulehdukset ja mahakipu, jota erityisesti maitorahka aiheutti. Ehdoton en kuitenkaan maidottomuuden kanssa ole. Toisinaan lisään salaattien ja ruokien päälle hieman luonnonjogurttia, käytän palautumisjuomana heraproteiinia, aamupuuron nautin raejuuston kanssa ja välillä uppoaa suusta alas maitopohjaista jogurttia tai jopa jäätelöä. Yleisesti ottaen kuitenkin voin paremmin ilman suurta maitotuotteiden käyttöä ja maidon sekä rahkan olen korvannut pääsääntöisesti soija-, kaura tai mantelipohjaisilla tuotteilla.

Monet perustelevat esimerkiksi maitorahkan käyttöä sen helppouden vuoksi. Pyh ja pah! Aivan yhtä helppoa on esimerkiksi keittää jääkaappiin valmiiksi kananmunia ja syödä niitä välipalaksi tai iltapalaksi esimerkiksi täyjyvää sisältävien riisikakkujen kanssa tai sellaisenaan. Tai esimerkiksi riisikakkuja leikkeleiden kanssa. Tai vaikka leikkeleitä ja vihanneksia. Myös erilaisten chia-vanukkaiden tai smoothieiden käyttö väli- ja iltapalatarkoitukseen on hyvä vaihtoehto.

Maidottoman ruokavalion kanssa yleensä ongelmaksi tulee, että mistä saa sitten proteiinia riittäväksi. Varsinkin jos ei halua käyttää tai lopettaa maidottomuuden myötä heraproteiinien käytön. Eikä ihan aina jaksaisi niitä leikkeleitä ja kamalan kiinteää ruokaa popsia. Soijaproteiinikaan ei ole se kaikista paras vaihtoehto. Kuten mainitsin, käytän palautumiseen heraproteiinia, mutta nykyään olen nauttinut usein illalla smoothien tai chia- tai tuorepuuron, johon olen lisännyt heraproteiinia. Haluaisin kuitenkin vähentää sen heraproteiininkin käytön vain salin jälkeiseksi, joten päädyin ostamaan itselleni pienen paketin Leaderin maustamatonsta riisiproteiinia testiin.


Riisiproteiinin pahasta mausta on vaikka kuinka paljon juttua. Pakko yhtyä, että eipä tämä mitään kovin houkuttelevaa ole ainakaan hajultaan :-D Testasin ensimmäisen kerran tätä blendaamalla sekaisin pari ruokalusikallista riisiproteiinia, noin 1,5dl mantelimaitoa, loraus vettä ja pari mansikkaa. Makeutuksena hieman jauhemaista steviaa. Maku oli hieman jauhoinen, mutta ihan ok. Parhaiten tämä kuitenkin mielestäni sopii jytymmän tavaran kanssa käytettynä, kuten tuorepuuron joukossa tai smoothien, jossa on maidon lisäksi esimerkiksi banaania, avokadoa tai muuta tuhdimpaa tavaraa seassa antamassa koostumusta. Tällöin jauhoisuus ei puske niin paljon läpi.


Proteiinia riisiproteiinissa on merkistä riippuen noin 70-80g/100g. Tässä Leaderin maustamattomassa on 82g/100g ja puoli desiä tätä sisältää noin 20g tummasta riisistä idätettyä proteiinia. Salilla aion nauttia edelleen heraproteiinia treenin jälkeen, mutta riisiproteiinia tulen jatkossakin käyttämään tarvittaessa lisäproteiinina ruokien joukossa. Jos teillä muuten on jotain vinkkejä hyvästä riisiproteiinista, niin voi suositella! Myös kokemukset hamppu- ja muista luonnonmukaisista proteiineista kiinnostaa. Lähiaikoina on muuten tulossa ruokapäiväkirja muutamalta päivältä. Siitä saa varmasti paljon vinkkejä miten voi toteuttaa mahdollisimman maidotonta ruokavaliota :-)


5 kommenttia:

  1. Pitää nyt kyllä itsekkin uskaltautua ostamaan tota riisiprotskua, oon jättänyt sen aina kauppaan, kun olen kuullut, että se on ihan kauhean makuista :D Kuitenkin mulla ainakin normaali jauhe turvottaa ihan älyttömästi. Ja jos se riisiproteiini nyt jotain ihan kamalaa on, niin kyllä yhden pussin saa aina slti tuhottua! Ärsyttää nimittäin, että kun laittaa smoothiehin maustettua heraa, mitä meillä aina on, niin se maku peittää kaiken muun alleen..
    Terkuin :)
    Emma/100 yötä kesään

    VastaaPoista
  2. Oletko kokeillut herneproteiinia ja jos niin mitä tykkäsit? Minusta se on jopa hyvänmakuista tai ainakaan ei töki niin kuin monet muut jauheet.

    VastaaPoista
  3. Heippa!

    Foodinnin herneprodea voin suositella, hakkaa muiden merkkien riisi- ja herneprotskut mennen tullen :-)

    Heta

    VastaaPoista
  4. Ja jos etsii valmista maidotonta välipalaa, kannattaa kokeilla Yosa Sportia! Kaurapohjainen suomalainen tuote jossa herneproteiinia :) ite ainakin oon tykästynyt.

    VastaaPoista
  5. Mä käytän hamppuprotskua pirtelöissä ja joskus raakakakuissakin. :D

    Oli ihana löytää tänne pitkästä aikaa.. Jotenkin niin ajankohtaisia asioita itsellekin, varsinkin nuo oireilut osuu myös meikäläiselle.. Jätin lähes kokonaan maitotuotteet ja myös gluteenin ja nyt pikkuhiljaa palaillut testailemaan mitä ärsyttää kroppaa ja mikä ei. :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Kaikki asialliset kommentit julkaistaan.

Theme Designed By Hello Manhattan

Copyright

Copyright Mikaela Koskela