Luonnolliset keinot aineenvaihdunnan ja ruuansulatuksen tehostamiseen

maanantai 20. huhtikuuta 2015

 Käsi pystyyn ketkä vihaavat tunnetta, kun mahaa turvottaa ja olo on muutenkin raskas sekä tukala. Vatsavaivat ovat ikävä kumppani, joiden kanssa itse kamppailen todella usein. Tästä syystä yritänkin pitää vatsastani sekä suolistostani erityisen hyvää huolta. Haluankin antaa teille muutaman vinkin, joilla voi tehdä hyvää kropalle luonnollisin keinoin.


 Ensimmäisenä ruuansulatuksen ystävä, lämpökäsittelemätön omenaviinietikka. Lisäämällä omenaviinietikkaa yhden ruokalusikallisen vesilasilliseen ja nauttimalla juoman noin 15minuutia ennen ateriaa edistää ruuansulatusta. Halutessa sekaan voi lisätä esimerkiksi hieman (agave)siirappia, jos maku ei ole muuten mieluinen. Sopiva päiväannos on noin 2-3 ruokalusikallista, ei enempää. Luomulaatuista, lämpökäsittelemätöntä "sakeaa" omenaviinietikkaa saa muun muassa hyvinvointikaupoista, kuten Punnitse&Säästästä tai Ruohonjuuresta.


Omenaviinietikka muun muassa mahdaltaa hiilihydraattipitoisten ruokien glykemiaindeksiä, jolloin ruoka imeytyy elimistöön hitaammin eikä nosta insuliinitasoja niin nopeasti. Lisäksi se sisältää lähes samoja kemiallisia aineita, joita maha luonnollisestikin erittää. Täten siitä on suuri apu ruuansulatukselle ja muun muassa helpotusta refluksitaudista kärsiville. Siitä saa myös apua vastutuskykyyn, koska sen sisältämä happo tappaa bakteereja ja sillä on myös antiseptinen ja antibioottinen vaikutus. Vinkki vitosena vielä, että omenaviinietikka aktivoi ruuansulatuksen lisäksi aineenvaihduntaa ja polttaa ihonalaisia rasvasoluja ;-)


Toinen joka aamuinen rutiinini on lämmin sitruuna-cayennepippurivesi. Todellinen aineenvaihdunta-boosteri! Purista puolikkaan tuoreen sitruunan mehu vesilasilliseen lämmintä vettä ja lisää hieman cayennepippuria. Parhaan vaikutuksen saa nauttimalla sen heti heräämisen jälkeen ennen mitään muuta juomaa tai ravintoa. Miksi lämmintä vettä? Keholla menee enemmän aikaa ja energiaa kylmän juoman prosessoimiseen, joten lämpimään veteen tehtynä drinksun terveysvaikutukset pääsevät heti ruuansulatuksen käyttöön.

Itsellä on aika korkea toleranssi tuliseen ruokaan, joten kukkurallinen annosmitta menee ihan helposti ja koko ajan sitä määrää nostelen, kun toleranssi kasvaa ;-) Herkkujuomaa tästä saa (oikeasti!) lisäämällä muutaman tipan agave- tai muuta siirappia joukkoon. Tästähän on olemassa myös jokin detox tai pikadieetti, jossa nautitaan vettä, jossa on vaahterasiirappia, sitruunan mehua sekäcayennepippuria. Itse kuitenkin käytän tätä kerran päivässä, juurikin heti aamulla heräämisen jälkeen tehostamaan aineenvaihduntaa.

Cayennepippuri sisältää kapsaisiinia, joka toimii termogeeninä ja nostaa kehon lämpötilaa. Tällöin aineenvaihdunta vilkastuu ja rasvanpoltto tehostuu. Sama vaikutus on muuten kookoksesta saatavalla MCT-öljyllä! Itse lisään MCT-öljyä yhden ruokalusikalliseni aamupuurooni sekä iltapalani joukkoon :-) Sitruunan mehu parantaa kehon pH-arvoa, tuhoaa bakteereja, edistää ruuansulatusta ja puhdistaa kehosta kuona-aineita. Ja ehdottomasti sitruunamehuna tulee käyttää tuoreen, mieluiten luomusitruunan mehua! Purkkimehut on ihan eri tavaraa.

Koska sitruunan mehu on hapanta, kannattaa pestä hampaat aamulla ennen sen juomista. Sitruunan mehun happo pehmentää hapaiden kiillettä hetkellisesti, joten hampaita ei olisi hyvä pestä ainakaan puoleen tuntiin sitruunan mehua sisältävän veden juomisen jälkeen. Kiillevaurioita ei kuitenkaan tarvitse pelätä, jos veden huitaisee naamaan kerralla. Ja eipä tämä sen pahempaa hampaille ole, kuin limpparitkaan! Jos kuitenkin kiillevaurioita pelkää, voi veden nauttia pillillä tai huuhtoa suu vettä purskuttelemalla.

Kuuluuko omenaviinietikka ja sitruuna-cayennepippurivesi jonkin muunkin päivittäisiin rutiineihin?

3 kommenttia:

 1. Oiii toi sitruuna juoma kuulostaa hyvälle! Itse kyllä varmaan otan tuon rutiiniksi automatkaksi. Eli vasta aamupalan jälkeen :) Kahvi tökkii nykysin paljon ja mielestäni teet ei maistu miltään.. Ehkä tämä resepti olis mulle sopiva :)

  VastaaPoista
 2. Myös täällä on käytössä tuo samainen omenaviinietikka. Käytän sitä ihan veden seassa, mutta myös paljon leivonnassa kohottavana ainesosana yhdessä soodan kanssa. :)

  Olen kirjoittanut omaan blogiini postauksen omenaviinietikasta ja voit sen käydä täältä lukemassa mikäli haluat. :) http://lifetastesgood-nanne.blogspot.fi/2014/10/loistava-aamudrinkki.html .

  VastaaPoista
 3. Hyviä niksejä, joita ei ennen ole kuullutkaan :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Kaikki asialliset kommentit julkaistaan.

Theme Designed By Hello Manhattan

Copyright

Copyright Mikaela Koskela