Te kysyitte: Elämä Etelä-Afrikassa ja koulutus

tiistai 24. helmikuuta 2015

Moikkamoi! Päivät (ja viikot) on taas hujahtanut kamalalla vauhdilla, enkä ole halunnut viettää aikaa blogia naputellessa. Suomessa on sitten aikaa enemmän kuin tarpeeksi. Sain kuitenkin vihdoin vastattua laittamiinne kysymyksiin! Blogi palailee ensi viikolla taas normaaliin rytmiin ja aluksi saattekin sitten kestää parin kuukauden edestä postauksia tästä Etelä-Afrikasta. Varautukaa! Meidän paluulento lähtee lauantaina ja Suomen puolella ollaan sunnuntaina. Fiilikset ovat todella haikeat ja noh, epäuskoiset. Tunnen itseni niin kodikkaaksi täällä, olen onnellinen ja nautin olostani. Henkisesti olen varautunut pieneen masikseen, jonka tulen kohtaamaan välittömästi lentokoneeseen noustessa, mutta eiköhän se siitä kun arki Suomessa alkaa rullaamaan. Ja aina voi palata, jos siltä tuntuu. Mutta nyt niihin vastauksiin :-)


Oot maininnut joskus että esim metroon ei ole valkoihoisen menemistä tms niin haluisin just kuulla enemmän näistä turvallisuus jutuista ja et miks noin sanotaan ja tiiätkö onko kellekkään käyny siellä jotai tms?
Tämä turvallisuusjuttu on itseäkin vähän hämmentävä asia. Paikalliset kehottaa aina valkoisia naisia kulkemaan kävellen pimeällä vähintään kolmen hengen porukassa ja jos liikkuu yksin tai kahdestaan, niin pitää olla kyyti. Potch on onneksi todella turvallinen, joten täällä on ihan ok liikkua kahdestaankin iltaisin. Juttelin tästä toissa viikolla muutaman paikallisen kundin kanssa ja heti tuli vastaus, että älä kulje yksin pimeällä tai tulet raiskatuksi, eikä missään nimessä varsinkaan muussa kaupungissa kuin Potchessa. Ja pätee ihan yhtälailla paikallisiin kuin meihin ulkomaalaisiinkin. Ja tosiaan juniin tai julkisiinkaan ei ole menemistä, paitsi jos ne ovat suunnattu turisteille. Erimeksiksi täällä tarjotaan paljon kyytiä, jos on kävellen niin kuulemma noin 10% mahdollisuudella yleensä pääsee sinne, minne oltiin luvattu heittää. Kuitenkin tässä kaupungissa todennäköisyys turvalliseen kyytiin olisi suurempi, koska suurin osa on valkoisia ja afrikaanseja. Summa summarum kärjistetty syy ilmeisimmin on, että tummat ryöstävät, raiskaavat ja pahoinpitelevät naisia täällä niin paljon.

Oot puhunut että rasismi näkyy edelleen ja että valko- ja tummaihoiset jaetaan vähän eri leireihin, esim. valkoisille oma ostari, tummien ostarille ei valkoihoisilla ole menemistä.. kerro lisää tällaisia esimerkkejä. Mistä tämä johtuu?
Suurin osa valkoisista Etelä-Afrikkalaisista ovat todella pahoja rasisteja. Juteltiin viimeksi viime viikolla tästä aiheesta ja syy tummien vihaan on saman tyyppisiä, kuin millaista rasismia on Suomessakin. Monet rikokset ovat tummien tekemiä ja kuulemma syy, miksi koko kaupungista oli pari viikkoa sitten sähköt lähes joka ilta pois, johtui siitä että tummaihoiset varastavat sähköä ja eivät maksa laskuja. Joten sähköyhtiö kostaa vetämällä koko kaupungista sähköt pois. Myös ravintoloilta ja katuvalotkin pimeäksi. Jos ei ole generaattoria, niin mukavia tunteja joutuu viettämään pimeässä.

Syy on myös, että monet tummat ovat kuulemma porukassa todella pahoja ja joku tyyppi voi olla todella mukava, jos muut ovat valkoisia, mutta heti jos paikalle tulee lisää tummia, meininki muuttuu. Pääsyy on siis oletettavasti se, että tummat itse myös aiheuttavat sitä, ettei heistä aina pidetä. Tietenkään tämä ei päde kaikkiin, se pitää muistaa! Valkoiset Etelä-Afrikkalaiset ovat alkujaan farmareita, joten monien, ainakin nuorien asenne tummia kohtaan tulee puhtaasti myös kotoa. Täällä on esimerkiksi ihan normaalia, että valkoinen ajaa autoa ja mustat työmiehet ovat kyydissä lava-auton lavalla, vaikka sisällekin mahtuisi istumaan.

Oletko huomannut joutuneesi jotenkin syrjityksi siellä ihonvärin takia?

En ole huomannut ja syrjintää ei ole tapahtunut. Ainut mitä joutuu usein kokemaan esimerkiksi pyörillä liikkuessa, on tummaihoisten tekemä huutelu. Mutta kyllä täällä valkoisetkin autosta tööttäilee, joten ihan yhtäläistä molemmista suunnista tulee "häiriköintiä".

Tää koko juttu on menny ihan ohi multa, en löytäny mistään edes syytä miksi olet siellä yms. :( 
Kyllä siitä postaus on tehtynä, joka löytyy täältä :-) Eli suoritan Personal trainer-koulutuksen kahden kuukauden intensiivijakson täällä Potchefstroomissa.

Valmistutko tuolta siis personal traineriksi? Miten meinaat tulevaisuudessa hyödyntää tätä koulutustasi?
Valmistun joo, mutta vasta Suomessa toukokuussa. Opiskeluja on vielä parina viikonloppuna Suomeen paluun jälkeen sekä harjoitusasiakas. Yritän saada PT-toimintaa pyörimään mahdollisimman paljon Suomeen palattuani, ettei opittu haihdu mielestä. Aika kuitenkin näyttää miten paljon tulen elantoani tällä tulevaisuudessa tekemään. Ykkösprioriteetti on kuitenkin saada amk-opinnot hoidettua nopeasti loppuun :-)

Meinaatko yhdistää liiketalouden ja tämän puolen jotenkin? :-)

Varmasti tulevaisuudessa tulee yhdistettyä liiketalouden opinnoissa opittua, jos alan esimerkiksi toimimaan toiminimen alla :-)

Mihin olet suuntautunut liiketalouden opiskeluissasi?

Markkinointiin


Meinaatko tehdä kyseisiä (personal trainer) töitä tulavaisuudessa?
Tulikin tuossa aikaisemmin jo vastattua, eli aion ainakin jossain määrin.

Millaisia paikalliset ovat?
 Paikalliset ovat aivan ihania! Potch on yliopistokaupunki, joten täällä asuu pääasiassa nuorta porukkaa. Kaikki ovat todella kohteliaita, moikkaillaan paljon, kysellään kuulumisia ja harrastetaan paljon small talkia ravintoloissa, ruokakaupoissa ja muutenkin asioidessa. Itse tykkään erityisesti siitä, että salilla kaikki työntekijät aina moikkaa sekä sellaiset tyypit tulee kysymään mitä kuuluu, joiden kanssa on tullut oltua usein samaan aikaan treenaamassa.

Etelä-Afrikkalaiset ovat suurin osa todella uskonnollisia ja kirkossa käydään paljon. Myöskin perhe on monille todella tärkeä, joka on mielestäni aivan upea asia. Ehkä voisi sanoa, että porukka on aika "amerikkalaista" tapoineen, mutta ei ihan niin teennäisiä millaisen kuvan usein saa jenkeistä.


Minkänäköisiä ja -tyylisiä ihmiset ovat?
 Jos kysymystä miettii pelkästään ulkonäöllisesti, niin tässä kaupungissa pukeudutaan todella rennosti. Kundeilla yleensä shortsit ja t-paita sekä flipflopit. Tytöillä on usein päällä shortsia, farkkua, perus toppia tai teepaitaa tai sitten jotain mekkoa. Päivisin meikki on useimmiten aika hillitty, eikä laittauduta niin paljon, mutta iltaisin ja ulos lähtiessä sama kuin Suomessa, eli laittaudutaan kunnolla. Kundit on omaan makuun suomalaisiin verrattuna paljon paremman näköisiä ja suurin osa todella pitkiä ja skrodeja! Täällä lähes jokainen treenaa paljon, eli en valita ;-) Tytöt taas käyvät salilla oikeastaan vain kuluttamassa cardiolaitteita, joten täällä oon ihan superlihaksikas ja voimakas haha. Kysyin yhdeltä kundilta, että tunnistaako meidät täällä ulkomaalaisiksi ja vastaus oli että kyllä ja mut esimerkiksi siitä, että mulla on paljon lihaksia, käytän salilla lyhyitä treenishortseja ja olen hänen mielestään kauniimpi kasvojenpiirteiltä, kuin Etelä-Afrikkalaiset :-D

Millainen tämä koulutus tarkemmin on?

Kyseessä on aivan perus Personal trainer-koulutus, jossa vain järjestetään kahden kuukauden intensiivijakso kokopäiväopiskeluna täällä Etelä-Afrikassa :-)


Mitä Etelä-Afrikassa syödään?

Lihaa syödään paljon, koska se on todella halpaa. Broilerin rintafileen kilohinta on noin 4,5euron luokkaa, eli tämä on ollut ruokakulujen puolesta ihan unelmamaa :-) Paikalliset grillaa todella paljon ja Braaia (eli grillataan) vietetään monta kertaa viikossa. Ravintoloissa ruoka on lihapainoitteista ja esimerkiksi 250g sisäfilee maksaa noin 8-10euroa. Etelä-Afrikkalaisia on muun muassa lihojen puolesta strutsi, antilooppi, krokotiili ja muut "wild game"lihat. Ravintoloissa lisukkeena on uuniperunaa, riisiä, ranskalaisia, potato wedgejä, veggies (mm. herneitä, kurpitsaa, kermapinaattia, kukkakaalia jossain soossissa jne), perunamuusia tai ihan salaattia. Rakastan käydä täällä ulkona syömässä, koska ruoka ei ole liian "hienostelevaa". Paljon lihaa, turhat soossit saa erikseen ja perunamuusia kylkeen. Paras combo :-D

Ihan Etelä-Afrikkalaisia ruokia on muun muassa Pap, eli maizenasta tehtyä ruuan lisuketta, joka näyttää vähän kovalta riisipuurolta :-D Sitten on Biltong, joka on kuivalihaa. Jälkkärinä Etelä-Afrikkalaisin on varmaankin Malva pudding. Myös erilaisia lihakastikejuttuja on paljon. Potch on tosiaankin todella "valkoisten" kylä ja suurin osa on Afrikaanseja, joten paikallisia ruokia ei täällä ihan kamalasti saa ravintoloissa.


Millainen vuorokausirytmi?

Vuorokausirytmi on hyvin "suomalainen", mutta kaiken kaikkiaan tällä ihmiset herää todella aikaisin. Käyn esimerkiksi treenaamassa Virgin Active-salilla, joka on arkisin auki 05-21, lauantaina 05-19 ja sunnuntaina 06-14. Siitä huomaa erilaisen vuorokausirytmin todella hyvin, että lauantaisin ja sunnuntaisin, jos menee salille jo vaikka kymmeneltä, niin porukkaa on todella paljon! Suomessa taas saa aika rauhassa treenailla aina puoleen päivään asti. Myöskin joskus klo 11 aikaan viikonloppuisin pikaruokamestat on jo täynnä nuoria syömässä, mitä olen huomannut monena viikonloppuna siitä ohitse ruokakauppaan salin jälkeen fillaroidessa :-D

Opinnot yliopistossa opiskelevilla alkaa aikaisin aamulla ja tunnit loppuvat usein iltapäivällä. Ruoka-ajat ovat todella samanlaiset kuin pohjois-euroopassa. Ainoa poikkeus, johon piti tottua ovat aukioloajat. Viikolla kaupat ja palvelut menevät kiinni noin klo 16-18, mutta pikkuset ruokakaupat ja yksi apteekki on auki noin kahdeksaan. Sitten on tietenkin kioskeja, jotka on auki vielä vähän pidempään. Hyvä esimerkki on esimerkiksi paikallinen ostoskeskus, joka menee arkisin ja lauantaisin kiinni kuudelta ja sunnuntaisin muistaakseni kolmelta (tai kahdelta?).
 
Millainen porukka siellä on? ja tuutteko hyvin toimeen keskenään?
Porukka on tosi nuorta ja itse olen vanhimpien joukossa. Yllätyin siitä todella paljon, koska yli puolet on noin 19-22 -vuotiaita, jota en olisi ikinä osannut edes kuvitella. Tullaan ihan hyvin toimeen, mutta porukassa on yksi, joka on useita kertoja tahallaan kommenteillaan yrittänyt pahoittaa muiden mieltä. Mutta aina löytyy porukkaa joka lähtöön, joten pitää vaan antaa mennä toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos sekä olla itse fiksumpi :-)

Mitä ikävöit suomesta?
Perhettä on ollut eniten ikävä, mutta koti-ikävää en ole kokenut ollenkaan tästä huolimatta. Päin vastoin voisin jäädä tänne asumaan loppuiäkseni. Aivan ihana maa! Suomesta on ikävä perheen lisäksi mustikoita, omaa autoa, pyykinpesukonetta, yksin asumista, nopeaa nettiä ja isompaa jääkaappia :-D Laskiaispullia oli myös ikävä, koska meiän tekemät meni vähän mönkään.

Oletko oppinut paljon esim. kuntosali-juttuja?
Kaikista eniten olen oppinut anatomiasta ja miten ihminen toimii. Muuten oikeastaan suurin osa oli ollut itselle jo tuttua, mutta tuli vähän syvennettyä tietoutta.

Paljonko kyykkäät?
Kyykkymaksimia en ole koskaan kokeillut, eli en tiedä :-(

Mitä sellaista olet saanut sieltä ruokavalioon/treenaukseen/elämänkatsomukseen, jonka aiot säilyttää palattuasi Suomeen? 
Olen saanut paljon varmuutta aikasempaan tietouteeni koskien treenaamista sekä ravintotietoutta. Myöskin olen saanut avaimet siihen, millainen Personal trainer haluan tulevaisuudessa olla, laajentanut näkemystäni treenaamisesta (eli ei pelkkää raudan nostelua) ja löytänyt sen oman tyylin muiden ohjaamiseen pt-ohjaus harjoitusten avulla. Elämänkatsomukseeni olen saanut sen, että aina ei tarvitse olla niin kiire ja kireä. Täällä porukka on paljon rennompaa ja olen huomannut itsekin nauttivani tälläisestä elinympäristöstä.

Ootko tutustunut paikallisiin siellä paljon?
Jonkin verran joo :-) Vähintään kerran viikossa joku tulee kyselemään esimerkiksi salilla, että mistä olen kotoisin, eli todella sosiaalista porukkaa ja helppo tutustua. Muutamaan kundiin olen myös tutustunut paremmin ja joiden kanssa on tullut vietettyä aikaa yhdessä vapaa-ajallakin.

Ootko käynyt yöelämässä ja mikä tilanne alkoholinkulutuksen kanssa sulla yleensäkkin on, eli ootko ihan nollalinjalla vai otatko jos tekee mieli?
Yhden kerran kävin pyörähtämässä, mutta lähdin sitten kaverille noin tunnin oleskelun jälkeen. Yöelämä ei vain paemmin nappaa maasta riippumatta :-) Tällä hetkellä juon alkoholia todella vähän. Satunnaisesti, eli muutamia kertoja vuodessa ruuan kanssa ehkä lasin viiniä, mutta viimeisen 1,5 vuoden aikana olen juonut enemmän kuin yhden annoksen alkoholia kolme kertaa, joista kaksi on ollut puolen vuoden aikana. En mitenkään tietoisesti rajoita alkoholin käyttöä vaan syy on yksinkertaisesti, että ei tee mieli.

Aijotko perustaa toiminimen itselles kun tuut takas suomeen ja alkaa tekemään PT;n hommia?
En ainakaan heti perusta toiminimeä. Tällä hetkellä ei ole resursseja tehdä PT-hommia niin paljon, että sille olisi järkeä. Laskutuksen tulen hoitamaan näin alussa laskutusfirmojen kautta "palkansaajana" ja katsellaan sitten tulevaisuudessa sitä toiminimeä :-)

Onko sulla tullut siellä vastaan jotain tilannetta/vastoinkäymistä minkä takia ois halunnut lähteä kotiin? 
Ei ole tullut onneksi mitään. Kaikki mennyt paremmin kuin hyvin!

Millaisia unia olet nähnyt siellä ja ovatko ne poikenneet unista, joita näet ollessasi Suomessa?
Apua olen tosi huono muistamaan unia. Aika paljon olen nähnyt tähän maahan ja täällä olemiseen liittyviä unia.

9 kommenttia:

 1. Ihan kiva postaus, mutta tuohon rasismiin viitaten haluaisin vahan kommentoida... Etela-Afrikka on tunnetusti todella rasistinen maa ja apartheid on viela ihan hengissa. Tuo lausahdus, etta tummaihoiset itse tietylla tavalla aiheuttavat sen, etta heista ei siella pideta vahan havahdutti... En ole varma miten oma pinnani kestaisi, jos minun kotimaassani minua sorrettaisiin toiseen "rotuun" kuuluvien toimesta... Afrikaansit, joiden ymparilla olet ilmeisesti viettanyt paljonkin aikaa tunnetaan maailmalla ns. red neckeina (eli suomeksi juntteina), koska heidan yhteisonsa ovat usein todella vanhoillisia ja rasismikin kukoistaa. Vahan niinkuin Suomessa monissa takapajuloissa... Ja loput vaaleaihoiset Etela-Afrikkalaiset itseasiassa on aika halveksuvia heita kohtaan juurikin tuon junttiuden takia. Nailla ns. "paremmilla" (jos nyt noinkin kamalaa sanaa haluaa kayttaa, en parempaakaan keksinyt) eli ei-afrikaanseilla on usein paljon parempi koulutus, juuret usein muualla kuin Etela-Afrikassa (esim. jompikumpi vanhempi saattaa olla Englannista) ja tummaihoisia palvelijoina tai kauniimmin sanottuna talon henkilokuntana eli siivoajina, puutarhureina ja lastenhoitajina.

  Jos vaitetaan, etta tummaihoiset raiskaa ja kayttaytyy huonosti ja on kamalia, pitaa myos yrittaa muistaa se kolikon kaantopuolikin. Eli alkuperaisilta asukkailta on viety maat ja mammonat ja nyt heidan roolinsa on olla valkoisille palvelusvakea...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikään kohtelu ei oikeuta raiskaukseen, ahdisteluun, pahoinpitelyyn, ryöstelyyn ja varasteluun. Ei Mikaela leimannut mustia rotuna sellaisiksi. Varsinkin nuorella ja kauniilla naisella on yksin liikkuessaan suuri riski joutua raiskatuksi, joten Mikaela toimii viisaasti kun ei yksin varsinkaan pimeällä liiku. Ei se Mikaelasta rasistia tee.

   Poista
  2. Heippa toinen Anonyymi!

   En missaan vaiheessa sanonutkaan, etta Mikaela on rasisti! Omaan silmaani vaan vahan osui tuo tummaihoisten kuvaus, joka nayttaisi tassa tekstissa olevan muilta kuultua (ymmarrettavista syita, me kaikkihan ensin opitaan asioista kuulemalla varsinkin jos maassa ei ole viela kauaa ollut!).
   En myoskaan yrittanyt oikeuttaa raiskauksia, ahdistelua tai mitaan muutakaan. Jos luet kommenttini uudelleen, huomaat varmaan etta halusin mainita siita kolikon kaantopuolesta (eli MIKSI ehka tallaisia ongelmia Etela-Afrikassa on).
   Pahoittelut, jos kommenttini luki niin, etta puolsin tallaista kayttaytymista tai leimasin kirjoittajaa rasistiksi.

   Poista
  3. Mullakin särähti korvaan aika pahasti kommenttisi kuinka mustat itse aiheuttavat kohtelunsa. Olen itse viettänyt aikaa Etelä-Afrikassa ja mielestäni maassa näkyy varsin selvästi apartheidin jäljet. Sen toivottavasti ymmärrät sinäkin? Suosittelisin tutustumaan historiaan tuollaisten kommenttien sijaan. Apartheid päättyi kuitenkin vasta 1991 ja rotusortoa kesti yli 40 vuotta. Apartheidin kaltainen sorto jättää kyllä jälkensä Etelä-Afrikkaan vielä pitkäksi aikaa...

   Poista
  4. Mun mielestä Mikaela kirjoitti hyvinkin hienovaraisesti siitä, mitä oli kuullut ja käsittänyt. Lopettakaa ylianalysointi, postaus oli mielestäni kaikkea muuta kuin vihamielinen.

   Poista
 2. Oletko ollut tekemisissä itse näiden tummien kanssa? Vai oletko kuullut vain valkoisten ja afrikaansien version asioista. Kuulostaa todella paljon siltä, että olet kuullut yhden näkökulman rasismin toteutumisesta (eli tummat syypäitä) ja pidät sitä itsekkin nyt oikeana totuutena. Tuo on juuri rasismin alku ja juuri, kuullaan asiasta yksipuolisesti eikä toisille anneta edes mahdollisuutta puolustaa itse itseä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun mielestäni tuossa käy ihan selväksi että kyse on siitä miten paikalliset kokee asian ja että siihen vastaus myös perustuu. Eihän kysymyksessäkään pyydetty selventämään maan historiaa vaan nimenomaan syytä sille miksi tuollaisia turvallisuusohjeita on saanut kuulla eli mitä muuta siihen voisikaan vastata kuin niiden kokemukset kenen kanssa on asioista jutellut. Eli kyllä todellakin kyse taitaa olla yhden porukan näkökulmasta mutta johan tuossa mainittiinkin että siellä ihmiset ovat todella rasistisia. Kyllä jokainen vähänkään maan historiaa tunteva ymmärtää varmaan sen kuinka sillä kolikolla on todellakin ne kaksi puolta, mutta onko se nyt tämän blogin tehtävä sitten alkaa selventämään kaikkien näkökulmia asiasta. Rasismi on kyllä monesti sellainen aihe mistä ei minkäänlaista keskustelua tai mainintaa saisi olla kun meinaa leimautua itsekin, tässä kommentissa liikutaan kyllä vähän siinä leimaamisen rajoilla..

   Poista
 3. Mua kiinnostaisi tietää, miten sun kroppa on muuttunut tuon 3kk Afrikassa olon aikana? Kuitenkin treenannut oot ilmeisesti paljonpaljon enemmän, kuin Suomessa ja muutenkin elämä ollut erilaista :)

  VastaaPoista
 4. Whou, näytät tosi hyvälle nykyään! Oon seurannut sun blogia aiemmin ja nyt löysin sen taas.. minkä painoinen olet nykyään ja mikä oli pituus? En löytänyt ainakaan ihan viimeisimmistä postauksista lukuarvoja. Mahtavaa työtä!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Kaikki asialliset kommentit julkaistaan.

Theme Designed By Hello Manhattan

Copyright

Copyright Mikaela Koskela