Rentoutumista ja ruokapulmia

torstai 11. joulukuuta 2014

 Eilen olin liikkeellä koko päivän ja suuntasinkin ennen puolta päivääö kohti Helsinkiä. Kävin hoitamassa muutamia asioita, jonka jälkeen otin raitiovaunun kohti Etu-Töölöä ja joogakoulu Shantia. Ohjelmassa oli pieni rentoutuminen Kylli Kukkn pitämän joogaharjoituksen muodossa, uuden pilvipalvelun lanseeraus sekä Karita Tykkä sekä Erkki Palviainen kertoi meille ravinnon merkityksestä hyvinvointiin. Mielenkiintoinen parituntinen tuli vietettyä tuolla ihanan rentouttavassa miljöössä. Olen todella huono vain pysähtymään hetkeen ja rentoutumaan, mutta tuolla sai nollattua päätä oikein huolella.


 Mulla on muuten ollut ihan ihme pariviikkoinen meneillään. Mua ei ole oikeastaan yhtään huvittanut lähteä treenaamaan ja monena päivänä olisin vain mieluummin jäänyt makaamaan kotisohvalle. Käyn nyt neljä kertaa viikossa salilla, mutta viime viikolla jätin sen tarkoituksella kiireiden ja pienen treenikeventyelyn takia kolmeen. Muuten olen kyllä käynyt tunnollisesti ne neljä salitreeniä tekemässä.

Eilen olin kotona puoli kuuden pintaan ja ei vain millään olisi jaksanut alkaa pukemaan salikamoja päälle ja suunnata salille. Lämmin peitto ja sohva houkutteli kovasti. Kuitenkin menin, koska oli salipäivä. Kyllä se treeni-into on joka kerta löytynyt siinä vaiheessa, kun olen salin ovesta astunut sisään. Onneksi! Tiedän kuinka hyvä fiilis siitä treenistä tulee ja jos kyseessä on vain laiskotus, olen pakottanut itseni treenaamaan. Olen aika hämilläni jopa, miten hyvin pystyn motivoimaan itseni sinne jumppailemaan, vaikka kotona se tuntuisi ihan vihoviimeiseltä asialta :-D Maanantaina muun muassa huijasin itseni salille treenaamaan etureidet sillä, että voin syödä salin jälkeen iltapalaksi riisipuuroa ;-)


 Tiedostan, että olen jotenkin niin turtunut tähän tämän hetkiseen arkeen, pimeyteen ja kylmyyteen. Afrikkaan lähtöön on enää 2,5 viikkoa ja odotan sitä ihan kamalasti. Kaikkea sitä uutta, mitä se tuo. Odotan myös joulua ja joulupyhiä todella paljon. Tästä syystä varmaan kaikki tympii ja ei huvittaisi oikein tehdä mitään, kuten lähteä sinne salille. Nyt on onneksi koulukin oikeastaan taputeltu tältä lukukaudelta ja tiistaina on enää yksi ruotsin tentti. Sen jälkeen saan pari viikkoa vain ihmetellä, käydä vähän töissä ja fiilistellä lähtöä. Ehkä sitten se treeni-intokin löytyy, kun on arkina enemmän aikaa puuhata kaikkea. Kuten maata sohvalla, jota olen niin kovasti laiminlyönyt viime kuukausina :-)

Sitten vähän syömishöpötystä. Lopetin maitorahkan syömisen sekä ylipäätänsä maitotuotteet todella minimiin reilu kuukausi sitten. Aluksi oli ihan orpo olo, että mitä syön iltapalaksi tai välipaloiksi, mutta nyt jo on ihan tottunut siihen, että syö jotain muuta kuin rahkaa. Tällä hetkellä lähes jokainen ateriani on lämmin ruoka. Aika paljon menee munakkaita tai sitten kauraleipää, jonka päällä on paistettu kananmuna, broilerin/kalkkunanfilee tai leikkeleitä. Yksi ehdoton lempparini tällä hetkellä on paahdettu viipale tai pari kauraleipää, päälle sokeroimatonta ketsuppia, vähän sweet chili saucea sekä pannulla paistettu, kunnolla maustettu broilerin tai kalkkunan filee. Päälle vielä lopuksi pari viipaletta tuoretta tomaattia ja muutama suolakurkkusiivu. Nam! Olen muuten ihan hurahtanut suolakurkkuihin ja tuleekin vedettyä helposti purkki parissa-kolmessa päivässä :-D Ja nimenomaan Felix Maku-suolakurkkusiivut ilman lisättyä sokeria, ihan parhaita! Kannattaa muuten säilykkeissäkin olla tarkkana lisätyn sokerin kanssa. Suolakurkut varsinkin voi olla kunnon sokeripommeja.

Nyt kun maitotuotteet ovat todella minimissä, olen huomannut mahaoireiden olevan todella pahoja, jos syön vähänkin erilailla. Kouluruoka onneksi on mennyt ihan hyvin, mutta muuten joudun olemaan todella varovainen mitä syön. Ostin maanantaina esimerkiksi sitä riisipuuroa varten laktoositonta maitoa ja aivan kamalat turvotukset ja mahakivuthan siitä tuli. Sama juttu eilen syödessä itse tehtyä juuressoselaatikkoa, jossa oli vähän  laktoositonta maitoa. Olen aika hyvin kestänyt maitotuotteet kuumennettuna ja ruuan seassa, joten siksi en ole niitä mitenkään radikaalisti kytännyt tai vältellyt "oikeassa" ruuassa. Keitetyt ja välillä myös paistetutkin kananmunatkin ovat mulle todella pahoja ilmavaivojen aiheuttajia nykyään. Niitä olen kyllä syönyt edelleen, mutta ajoittanut huolella siten, että olen vain kotioloissa :-D

En silti ymmärrä mistä näitä yliherkkyyksiä on alkanut tulemaan ruuistakin, joita olen syönyt ihan normaalisti.  En haluaisi, että ruokailut stressaavat tai aiheuttaisivat päänvaivaa, mutta tähän on menty. Huomenna olen menossa viettämään etukäteisjoulua isälle, koska he lähtevät ensi viikolla Espanjaan jouluksi. Nyt jo hieman mietityttää miten vatsa kestää ruuat. Voisin syödä kinkun kanssa vain esimerkiksi perunaa, mutta satun rakastamaan joululaatikoita. No, toivotaan parasta ja otan ruuansulatusentsyymin ennen ruokailua. Ehkä se siitä. Raejuusto on muuten edelleen kunnon mysteeri. Syön päivässä 100-200g raejuustoa, joka ei ole edes laktoositonta. Mahaoireita? Ei mitään. Yhä edelleen olen tästä joka aamu kiitollinen.

Välillä oikein harmittaa, kun kroppa reagoi niin moniin ruoka-aineisiin negatiivisesti. Monet ovat vain todenneet, että eikö ole ihanaa kun ei tule syötyä vaaleaa vehnää, pastaa, sokeria ja herkkuja. No joooo, voihan sen ajatella noinkin. Kuitenkin itse haluaisin nauttia hieman spesiaalimmista tilanteista ja siihen liittyvistä ruuista ilman kauheaa pähkäilyä mikä ei sattuisi aiheuttamaan kaikista pahimpia vatsaoireita. Välilllä olen jo miettinyt, että vedän kunnon siedätyshoidon ja mätän pelkkää sokeria, vehnää, gluteenia ja muuta moskaa suuhuni viikon, kärsin ja katsotaan jos oireet helpottuisi :-D Okei, ehkä jätän kuitenkin välistä. Täytyisi ehkä käydä ihan kunnon allergiatestit ottamassa ja tutkia enemmän tätä juttua.

Sellaisia kuulumisia tähän väliin :-)

Ps. Honor6-puhelin lähtee kommentoijalle, jonka sähköposti on julle_1999 at yahoo.com

9 kommenttia:

  1. Sama juttu!! Ennen kisadiettejä pystyin huoletta syödä maitotuotteita ja leipää. Nyt ei puhettakaan, että voisin syödä esim. maitorahkaa tai leipää (kaurasydän pikkeus).. Aivan järkyttävät kivut ja turvotus :( Mutta raejuustoa syön joka päivä 150-160 gr puuron kanssa, eikä mitään! Tosi outo :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaurasydän-leipä on kyllä kaikkien mahavaivaisten pelastaja! Ite erehdyin kerran ostamaan jotain kaurapaahtotyynyleipää ja ihmettelin, että miksi tuli kamala mahakipu. Kappas, "kauraleivästä" yli puolet vehnäjauhoa :-D Hassu kyllä toi raejuusto ja jännä kuulla, että muillakin sama.

      Poista
  2. Ihana kun joku puhuu noin avoimesti mahavaivoistaan, oon aina kuvitellut että taistelen itsekseni tän nolon vaivan kanssa! :D Mulla kanssa maha oireilee vähän kaikesta ja joutuu aika tarkkaan miettimään syömisiään, ettei esimerkiks oo jossain tenttitilanteessa kauheiden mahanvääteiden kanssa. Mulla kanssa noi samat herkut mitä luettelit ei mee millään, monet ihmettelee miten mulla on niin terveellinen ruokavalio. Ihan yksinkertaisesti siks, että en voi mättää mitään rasvasokerivehnäsettiä ilman kamalia kipuja ja huonoa oloa. Ja se mahan vääntely ja kiertäminen kun kestää vielä sit seuraavanakin päivänä..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ei, kamala että kestää sulla noi kivut noin kauan :-( Mutta ainakin nyt tiiät, ettet ihan yksin oo näiden ongelmien kanssa!

      Poista
  3. Ite oon joutunu jättämään tässä vuoden aikana pois kaikki viljatuotteet, maitotuotteet, omenan, päärynän, sipulin, paprikan jajaja olikohan vielä muita :D maha ei siis kestä oikeesti melkein yhtään mitään, kauheet vatsakivut/ilmavaivat yms tulee heti jos syö vähänkin jotain "väärää". Ravintolassakaan ei oikein huvita enää käydä, kun tietää et melkein heti kun on syöny niin kaikki tulee ulos hetken päästä..sama kun heittäis 20e suoraan vessanpönttöön :D kuulostaa huvittavalle, mut on kyllä ihan kaikkee muuta. En tiiä miten selviän joulusta ja kaikista niistä houkutuksista...

    VastaaPoista
  4. Hesarissa oli jokunen viikko sit juttua mahaoireista ja tuntuu, et melkein kaikilla on joku mahaongelma nykyään. Huomaan itsekin samaa: mitä enemmän alan mietiskelemään syömisiäni ja mahaani, sitä kipeemmäks se tuntuu menevän.. Stressin alla sama juttu ja milloin välttelen mitäkin maitotuotteita, gluteenia tai ruisleipää. Mua jotenkin kiinnostaa tää aihe tosi paljon, koska tuntuu, et joku kymmenen vuotta sitten ei puhuttu ollenkaan näin paljon esimerkiks turvotuksesta. Ärtyneen suolen oireyhtymääkin sairastavat (joko oikeesti diagnosoidut tai itse sen itselleen diagnosoineet) tuntuu olevan kasvussa koko ajan. Jännä nähdä, mihin tää vatsasairaushomma vielä menee.

    Tää nyt on vähän tämmöstä hakuammuntaa, mutta ootko varma, ettei sullakin oireet johtuisi stressistä tai siitä, että "ajattelet" syömisiäsi liikaa? Jotenkin toi raejuusto on niin hämmentävä tossa maitoyhtälössä... Toivottavasti selviää.

    VastaaPoista
  5. juuri joku kirjoitti että ei kannata kokonaan luopua viljasta, maidosta yms. koska silloin ei tuskin pysty niitä enää syömään ilman vaivoja. Se laittoi itsenikin miettimään että onko siinä sittenkään mitään järkeä luopua noista kaikista ja syödä vähän "terveellisemmin" Itsekin juuri olen vähän vahingossakin vältellyt mm pastaa, perunaa ja sitten kun yhtäkkiä taas söin niitä niin tuntui että vatsa meni heti sekaisin. Kun miettii esim. nuoruutta niin kaikki ruokahan silloin meni ilman mitään vaivoja, toisaalta jossain on myös mainittu että esim. gluteeniherkkyys tulisikin vasta aikuisella iällä. Kinkkisiä asioita nämä, olisi kiva kun tietäisi mikä olisi paras vaihtoehto!

    VastaaPoista
  6. kokeile hirssimaitoa, riisimaitoa, kauramaitoatai soijamaitoa - niitä saa ainakin hyvinkään prismasta. niiden jugurttihyllyltä löytyy myös yosan maidoton kauraproteiini "rahka" - joka on tosi jees. :)

    VastaaPoista
  7. Miun vatsavaivat loppui kuin seinään, kun lopetin ruisleivän tai ruiskuidun ylipäänsä. Kannattaa kokeilla jos et oo jo testannut! :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Kaikki asialliset kommentit julkaistaan.

Theme Designed By Hello Manhattan

Copyright

Copyright Mikaela Koskela