Mitä jos vietettäisiin stressitön joulu?

sunnuntai 7. joulukuuta 2014

Jouluaattoon on jäljellä 2,5 viikkoa. Monissa kotitalouksissa alkaa varmasti stressitasot nousemaan sitä myötä, kun joulukalenterin luukkuja availlaan. Olen mukana Indiedaysin ja ASUSin kampanjassa, jossa me muutamat bloggaajat pohditaan kuinka tästä ihanasta juhlasta voisi tehdä hieman stressivapaampaa.

Itse olen vielä siinä asemassa, kun saan jouluaattona pienten auttamisten jälkeen istua valmiiseen pöytään ja nauttia hyvistä jouluruuista. Meillä on iso perhe ja yhden pöydän ääreen on viime vuosina kokoontunut kymmenisen henkilöä. Meitä lapsia on jo pelkästään viisi ja usein päälle vielä muutaman veljeni tyttöystävät. Tosin tähän aina vaikuttaa vähän silloinen tilanne, mutta nyt luku on alkanut jo olemaan vakio ja tulevina vuosina henkilömäärä tulee varmasti kasvamaan. Eikä kenelläkään vielä ole edes lapsia. Voitte kuvitella minkälainen puuha äidilläni on aina joulun alla valmistaa ruokaa koko porukalle ja samalla laittaa koti kauniiksi. En vieläkään käsitä miten hän oikein pystyy siihen. Joulun taikaa varmaankin?


Jouluvalmistelut ovat varmasti se suurin tekijä joulustressiin ja ahdistukseen. Usein tuntuukin, että koko joulu on varmasti äideille kovaa suorittamista. Koetaa, että jokainen joululaatikko pitää valmistaa itse, koti täytyy olla lattiasta kattoon puunattu, jouluvaloja enemmän kuin naapurilla, jouluaaton menu kattaa kaikki mahdolliset jouluruuat, vaikka kukaan ei edes pitäisi niistä, joululahjoja pitää antaa jokaiselle lähipiirissä ja joulukortit pitää lähettää kaikille tutuille. STOP! Mitä jos tänä vuonna tehtäisiin hommat vähän eri tavalla?

Jos aloitat valmistelujen suunnittelun jo tänään, on sinulla 17 päivää ennen jouluaattoa hoitaa koti juhlakuntoon ja valmiiksi joulupukin tuloon. Tämä tarkoittaisi, että siinä vaiheessa, kun lapset heräävät ja majoittautuvat television ääreen katsomaan piirrettyjä, voi äiti nostaa jalat sohvapöydälle ja nauttia lasillisen glögiä ja riisipuuroa aamupalaksi kaikessa rauhassa. Miten tämä onnistuu? Tekemällä oman joulukalenterin jouluvalmisteluille.Kalenterin ensimmäinen vaihe on merkata kaikki jouluvalmisteluihin liittyvät asiat paperille. Tämän jälkeen jaetaan puuhia eri päiville ja eri perheenjäsenille. Joulukalenteriin voisi merkata esimerkiksi seuraavia asioita:

- Jos teet laatikkoruuat kokonaan itse, valmista kasvissoseet ja muut ainekset valmiiksi pakkaseen hyvissä ajoin. Kokoa ja paista laatikot edellisenä iltana tai jouluaattona. Tee vain joululaatikoita, joista koko perhe pitää. Peruna- tai lanttulaatikon tilalle voi esimerkiksi tehdä bataattilaatikkoa, jos jokin noista kahdesta ei maistu.

- Tee joulusiivous edellisenä viikonloppuna koko perheen voimin. Tällöin aattoa edeltävänä iltana riittää vain ylimääräisten tavaroiden paikalleen laitto ja pieni pikasiivous

- Mitä jos tänä vuonna lähetettäisiin joulutervehdykset kuvan muodossa puhelimella? Jos kuitenkin olet perinteisten joulukorttien ystävä, merkitse joulukalenteriin yksi päivä korttien kirjoittamiseen. Omista kuvista teetetyt kortit ja lahjat kannattaa tilata jo nyt.

-  Joululahjojen shoppailulle ja ruokien ostamiselle on hyvä varata yksi kokonainen päivä. Muista ruoissa tarkistaa päivämäärät! Jos lapsilla on tiettyjä joululahjatoiveita, pyydä heitä etsimään lahja netistä edullisimmasta mahdollisesta paikasta. Monet lahjat saa edullisemmin verkkokaupoista ja mahdollisilla alennuskoodeilla.

- Joulupiparit ja -tortut voi leipoa aattoa edeltävänä iltana. Kokoa koko perhe piparitalkoisiin, joka on hyvä keino rentoutua ja viettää aikaa perheen koko voimin. Jos teet piparkakkutaikinan itse, valmista se jonain päivänä valmiiksi pakkaseen.

- Määrää kinkunpaisto ja vahtiminen miehelle sekä koiralle ;-)

- Lahjojen paketoinnille on hyvä varata oma päivänsä.

- Monet kahvikakut, kuten taateli- ja kuivakakut säilyvät pitkään ja paranevat vain muhiessaan. Katso lähiseutusi koulumyyjäiset ja osta kakut sieltä. Jos teet kahvikakut itse, voi ne leipoa jo viikkoa- paria ennen jouluaattoa. Säilytä kakku kylmässä folioon käärittynä.

- Kinkun sulattamiseen tarvitaan tarpeeksi aikaa. Merkkaa muistiin päivät kinkun ostolle/tilaamiselle sekä sulamaan otolle.

- Päivä- pari ennen aattoa pilko rosolliainekset erillisiin bokseihin, leikkaa kalat, tee jouluruuille tilaa jääkaappiin.

- Hanki kuusi ajoissa. Tekokuusi on myös hyvä vaihtoehto neulasrumbaa vihaaville.Muita vinkkejä stressittömään jouluun:

- Miltä kuulostaisi yhteinen joulu esimerkiksi ystäväpariskunnan kanssa? Jouluvalmistelut saisi samalla jaettua kahden perheen kesken.

- Keskustele erityisesti hieman vanhempien lapsien kanssa joululahjoista etukäteen. Jos hieman vanhemmalla lapsella on selvästi kalliimpi lahja toivomuksena, keskustelkaa jos hän maksaisi sen osittain esimerkiksi isovanhemmilta saamillaan joululahjarahoilla ja perhe antaisi siihen osan rahoista. Ylipäätänsä perheen rahatilanne on ihan hyvä tehdä lapselle selväksi ja mitä on varaa hankkia. Näin jouluaaton kiukuttelut ja pettymykset saadaan hoidettua alta pois hyvissä ajoin.

- Tarviiko joulupöydässä olla kaikki jouluruuat tarjolla? Mieti menu kunnolla etukäteen ja tee isot määrät ruokia joista kaikki pitävät. Jätä pois kaikki turha.

- Ota äkkilähtö ulkomaille. Esimerkiksi kaupunkiloma Euroopassa voi olla pariskunnalle ihana, tunnelmallinen ja erilainen tapa viettää joulua.

- On ihan ok valmistaa joululaatikot valmissoseista tai ostaa valmiina. Sama pätee rosolliin ja useimpiin muihinkin jouluruokiin. Itse maustamalla ja tuunaamalla saa helposti "omatekoista" fiilistä puolivalmisteisiinkin.

- Älä ota stressiä kerhotädin tai kampaajan joululahjoista, pieni muistaminen riittää. Vältä turhan krääsän hankkimista.

- Kysele työpaikalla tai facebookissa vinkkejä jouluvalmisteluihin.

- Älä tuhlaa rahaa turhaan. Pieni lapsi ei tarvitse seitsemää eri lelua heti jouluaaton jälkeen unohdettavaksi. Itse muistan pienenä pakettien määrän olleen se "juttu". Ilmestyi niistä sitten villasukkia tai pikkuhousuja. Hanki lapsen eniten toivoma lelu ja muut lahjat juttuina, joille on oikeasti tarvetta. Esimerkiksi joulua ennen alkavista alennusmyynneistä uusia vaatteita. Myös lautapeli on kiva, koko perhettä aattoiltana ja joulun pyhinä ilostuttava lahja.

- Hanki lahja, josta on iloa koko perheelle.

http://www.indiedays.com/item/toimitus/lahja-josta-on-iloa-koko-perheelle

Viimeiseen vinkkiin on hyvä ratkaisu koko perhettä viihdyttävä lahja. Tähän ratkaisuna voisi toimia esimerkiksi ASUSin tablet-tietokoneen ja läppärin yhdistelmä Transformer book tai hinta-laatusuhteeltaan hyvä Memo Pad-tabletti Android-käyttöjärjestelmällä. Lahja, joka ei varmasti unohdu joulun pyhien jälkeen vuoden vaihtuessa. Lisää joululahjavinkkejä voitte katsoa kampanjasivulta sekä samalla osallitua arvontaan, jossa on mahdollisuus voittaa omia suosikkejaan äänestämällä itselleen ASUS Transformer Book T200 (arvo 500 euroa!). Laitteen voitte olisi varmasti monelle keino vähentää joululahjastressiä :-) Kilpailuun voitte osallistua Indiedaysin ja ASUSin kampanjasivulla 15.12.2014 saakka.

Joulussa tärkein on se fiilis, tunnelma ja yhdessäolo. Nautitaan tästä ihanasta vuodenajasta, syödään paljon pipareita, juodaan glögiä, rentoudutaan villasukat jalassa ja vietetään aikaa rakkaimpien kanssa. On ihan ok, jos jouluaattona jokin menee pieleen. Jos yksi satsi pipareita palaa, jos kinkun kastike unohtuu joulupöydästä, jos koira syö puolet graavilohesta, jos haudalla ei kerkeäkään käymään jouluaattona. Joulu tulee taas ensi vuonna ja onpahan mahdollisesti jotain hauskaa muisteltavaa sitten ensi vuoden joulupöytään ;-)

*Kuvat jouluaatolta 2012

3 kommenttia:

 1. Voi, ihan superhyviä vinkkejä! :-) Itse en näitä ihan vielä tarvitse kun vanhemmat hoitaa kaikki joulujutut (tietenkin autan silloin kun mun apu kelpaa), mutta hyviä vinkkejä tulevaisuuden varalle!

  essi-bltn.blogspot.fi

  VastaaPoista
 2. Musta myös hyviä vinkkejä, kiitos tästä postauksesta! :) Ihmiset stressaa ihan turhaan joulua :D

  VastaaPoista
 3. Aikuisten kesken meijän perheessä ei olla enää muutamaan vuoteen ostettu lahjoja. Tai sääntö meillä on kaikissa juhlissa (synttärit, nimpparit, joulu), että jos ei sankari tarvitse mitään, niin ei tartte väkisin ostaa :) Nykyään joulustressi on huomattavasti aiempaa pienempi, kun voi hyvillä mielin kierrellä kaupoissa jos huvittaa ja ostaa lahjoja, jos joku hyvä idea heti on mielessä. Kavereitakin mä nykyään usein vien leffaan, syömään tms. materiaalisen lahjan sijasta. :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Kaikki asialliset kommentit julkaistaan.

Theme Designed By Hello Manhattan

Copyright

Copyright Mikaela Koskela