Herkkua joulupöytään: terveellinen ja sokeriton taatelikakku

tiistai 16. joulukuuta 2014

Itsenäisyyspäivänä vein isovanhemmilleni tarjottavaksi jälleen kerran hieman terveellisempää leivonnaista. Viimeksi tekemäni raakakku oli menestys ja samoin kävi tämänkertaiselle leipomuksellenikin. Jouluun kuuluu ehdottomasti mehevät kuivakakut ja minä isovanhempieni lisäksi rakastamme taateleita. Googlailun perusteella lähdin yhdistelemään paria eri reseptiä ja näin syntyi ihanan mehevä, makea ja juuri sopivan kostea taatelikakku. Ja kyllä, täysin ilman sokeria tai rasvaa.

taatelikakku terveellinen ilman sokeria

Taatelikakku
22cm kakkuvuoka

500g kuivattuja taateleita
3-4 dl vettä
1 kypsä banaani
1prk omenapilttiä

4 valkuaista/2 kokonaista munaa/1muna&1valkuaista

1dl spelttijauhoa (tai muuta jauhoa, esim ruis)
3dl kaurajauhoa
1,5dl gluteenitonta jauhoa(tai muuta jauhoa)
2tl leivinjauhetta
1tl neilikkaa
1tl kanelia
1/2tl suolaa
Makeutusta, esim muutama tl hunajaa

Laita vesi kiehumaan kattilaan ja lisää taatelit joukkoon. Sekoittele ja muussaa taateleista sileää "tahnaa". Taatelitahnan jäähdyttyä lisää muussattu banaani sekä omenasose. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.

Vatkaa valkuaisista tai kananmunista kuohkeaa vaahtoa erillisessä kulhossa. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään. Lisää muut aineet vuorotellen kosteisiin aineisiin ja makeuta tarvittaessa. Voit tehdä yhden testikakun laittamalla mukin pohjalle pienen nokareen taikinaan ja kypsentämällä mikrossa. Lisää mausteita/makeutusta.

Kaada taikina kakkuvuokaan ja paista uunin keskitasolla noin tunti. Tarkkaile kakkua 30minuutin jälkeen ja kokeile kypsyys hammastikulla. Kakku on parhaimmillaan jäähtyneenä, esimerkiksi seuraavana päivänä jääkaappissa yön yli muhineena. Säilytä kakkua folioon käärittynä jääkaapissa/kylmiössä ja ainakin viikonpäivät säilyy hyvänä.


Noista jauhoista vielä, että kaikki 5,5dl jauhoa voi korvata esimerkiksi perus vehnäjauholla tai gluteenittomalla jauhoseoksella. Tai vaikka puolet ruis- ja puolet vehnäjauhoa. Kunhan siellä jotain jauhoa on :-D

Ps. Booztilla alkoi jo tänään alennukset, kannattaa kurkata!

2 kommenttia:

  1. Tää on ihan paras kakku!! Mun äitillä on diabetes ja tein tätä
    Jouluksi niin sekin sai huoletta syödä :-) kiitos!!

    VastaaPoista
  2. Mä kans löysin tän reseptin sun blogista ja haluan sanoa ISO KIITOS!! Paras resepti ever, ja mikä parasta tätä saa syödä ihan hyvällä omallatunnolla niin paljon kuin jaksaa. :D Kiitos, superhyvää! :-)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Kaikki asialliset kommentit julkaistaan.

Theme Designed By Hello Manhattan

Copyright

Copyright Mikaela Koskela