Vaihtoehtona hormoniton ehkäisy - Kuparikierukka

tiistai 4. marraskuuta 2014


Moikka. Johan on alapääjuttuja tullut tänne blogiin tämän syksyn aikana ja samalla linjalla jatketaan ;-) Tällä kertaa kyseessä hieman henkilökohtaisempi ja tällä hetkellä monia mietyttävä aihe. Hormoniehkäisyn ja varsinkin e-pillereiden haittavaikutuksista on puhuttu paljon ja monet ovatkin luopuneet e-pillereistä ja hormonaalisesta ehkäisystä kokonaan. Itse päätin tehdä samoin.

Omasta ehkäisytaustastani lyhyesti. Aloin syömään e-pillereitä 15-vuotiaana pääasiassa aknen hoitoon, mutta myös ehkäisyksi ja samalla tiellä jatkettiin tähän päivään asti. Itsellä oli käytössä yhdeksän vuotta Diane Nova-pillerit, jotka sopivat itselle todella hyvin eikä mitään sen kummempia haittavaikutuksia ole tullut. Akne on pysynyt kurissa suhteellisen hyvin, kuukautiskierto on säännöllinen ja nyt muutaman vuoden aikana muuttunut todella niukaksikin. Ainoastaan kolmisen kertaa on menkat jostain syytä jäänyt tulematta. Mielialakin on ollut nyt viime vuosina ihan hyvä ja tasapainoinen, eikä mitään ailahtelevaisuutta ole ilmennyt, joka voisi olla jotain e-pillereiden haittavaikutuksiin lukeutuvaa. Ehkä jopa hieman liian tyynikin ja vähän ehkä tunteetonkin. Toisinaan on vaikea tuntea vahvasti mitään, niin iloa tai surua, mutta olen ajatellut sen olevan lähinnä omaa persoonallisuuttani. Kait musta on tullut iän myötä aika tyyni ja sellainen rauhallinen realisti?

Eli kaiken kaikkiaan pelkkää positiivista. Kuitenkin viime kuukausina on alkanut mietityttämään, että voisiko kuitenkin pillerit olla esimerkiksi syy krooniseen päänsärkyyni tai jotain vaikutusta mielialaani, rasvan keskivartaloon kertymiseen ja ylipäätänsä hormonitoimintaan. En ole myöskään suhteessa, joten ylimääräisten hormoonien pumppaaminen kehoon alkoi tuntumaan typerältä ja oman terveyden riskeeraamiselta. Myöskin  hormonaalisen ehkäisyn ympäristökuormittavuus huolestuttaa. Ylimääräinen estrogeeni nimittäin poistuu virtsan kautta ja päätyy tästä syystä esimerkiksi vesistöihin, juomaveteemme ja kaloihin. Pumppaamme siis ilman omaa tahtoammekin itseemme päivittäin estrogeeniä ja muun muassa vuosien saatossa miesten estrogeenitasot ovat nousseet juurikin siitä syystä, että vesistöt ovat niin täynnä estrogeeniä. Aika hurjaa! Mielenkiintoisen artikkelin aiheesta voitte lukea täältä.

Hetken tuumailtua päätin luopua e-pillereistä ja tänään mulle laitettiin Nova T 380 kuparikierukka, joka on täysin hormoniton ehkäisykeino. Kyseessä on t:n muotoinen ehkäisin, joka asetetaan kohtuun ja suojaa raskaaksi tulemiselta viiden vuoden ajan, jonka jälkeen kierukka vaihdetaan uuteen. Aikoinaan kuparikierukkaa ei kovin herkästi laitettu synnyttämättömille, mutta nykyään myös meillä lapsettomilla on mahdollisuus saada kyseinen ehkäisin. Neuvolaan aikaa varatessa juttelin sairaanhoitajan kanssa mahdollisista haittavaikutuksista, joita voivat muun muassa olla runsaammat ja kivuliaammat kuukautiset. Ensiksihän mulle tyrkytettiin hormonikierukkaa, mutta pysyin päätöksessäni luopua täysin hormonaalisesta ehkäisystä. Tänään vielä ennen asetustakin keskusteltiin lääkärin kanssa valinnastani, mutta pysyttiin alkuperäisessä suunnitelmassa, vaikka lääkäri vielä h-hetkelläkin tyrkytti hormonikierukkaa.


Kierukan asetus tehdään kuukautisten aikana, jotta kohdun suu olisi mahdollisimman auki tai viikon sisällä kuukautisten alkamisesta. Itsellä kävi vähän huonosti, koska eilen oli viimeinen vuotopäivä, mutta onneksi kierukka saatiin laitettua vaikka kohdun suu oli kuulemma aika tiukassa. Toimenpide muistutti aikalailla perus gynekäyntiä noin 100 x pahemmalla kivulla. En halua pelotella ketään, mutta koska kuukautiset olivat kerenneet loppumaan, on asetus huomattavasti kivuliaampaa. Itse itkin koko asetuksen ajan ja pysyin juuri ja juuri tajuissani :-D Tuntui siltä, kun olisi puukkoa tungettu sinne itseensä. Kuitenkin elossa ollaan, kuten huomaatte ;-) Olin vielä lukenut kamalia kauhutarinoita aivan kamalista jälkikivuista, supistuksista ja alavatsan krampeista ja pelkäsinkin ja jännitin laittoa ihan kamalasti. Onneksi äitipuoleni haki mut neuvolasta ja tulin illaksi tähän isälle, jos kivut olisivat menneet itsellä todella pahoiksi. Kuitenkin nyt viitisen tuntia asettamisen jälkeen särky on aika lievää ja lähinnä muistuttaa lieviä kuukautiskipuja. Olo on vähän kuumeinen ja sellainen väsynyt, mutta nämä ovat aivan normaaleja oloja asetuksen jälkeen. Eli loppujen lopuksi kaikki meni hyvin! Ennen joulua käyn vielä kontrollissa ja sen jälkeen pitäisi olla ehkäisyasiat hoidossa vuoteen 2019 asti.

Nyt jään odottelemaan mitä vaikutuksia hormoniehkäisystä luopuminen aiheuttaa. Henkisesti olen valmistautunut mahdollisiin runsaampiin kuukautisiin, mutta hieman jännittää puhkeaako naama kukkimaan ja rasvoittuuko hiukset nyt kovempaa tahtia, joka on monille yleistä. Aika näyttää, mutta toivotaan eniten niitä positiivisia vaikutuksia, kuten mielialan kohenemista, mahdollisesti muutaman kilon laihtumista ja yleistä parempaa hyvinvointia :-)

Millaisia kokemuksia teillä on ehkäisypillereistä ja onko joku teistä lukijoista lopettanut pillerit tai vaihtanut mahdollisesti kierukkaan?

Lue toinen postaus aiheesta täältä

31 kommenttia:

 1. Tiedoksi jos joku ei tiedä niin Helsingissä asuvat ainakin kun menee ehkäisyneuvolaan ja haluaa mitä tahansa ehkäisyä kokeilla ensimmäistä kertaa, niin sen saa ensimmäisen kerran ilmaiseksi. Voi kerran kokeilla ilmaiseksi pillereitä, kapselia, kierukkaa ja mitä niitä onkaan.

  Mielenkiinnostaa seurata miten kierukan kanssa menee, minulla on vain parilla tutulla (tietääkseni) ollut mutta kummallakaan ei hirveän positiivinen kokemus. Toisen syytä en muista miksi otti pois, mutta toisella kaverillani laukaisi todella pahan aknen, kierukka kuulemma joskus voi joillekin sen aiheuttaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Unohdin tosiaan mainita, että tämä ensimmäinen kierukka oli ilmainen. Sen jälkeen hinta on jotain 90euron luokkaa :-) varmasti kirjoittelen lisää tästä, jos jotain negatiivistä ilmenee!

   Poista
 2. Mulle asennettiin kuparikierukka muutamia kuukausia sitten. Itse asetus ei ollut kovinkaan kivuliasta (vaikkei menkkoja just silloin ollutkaan), sen jälkeen muutamia päiviä oli aika kovat kivut, joihin söin kipulääkkeitä. Sittemmin ei ainakaan toistaiseksi mitään vaikutuksia oo näkynyt/tuntunut missään, eli ainakin toistaiseksi täysin tyytyväinen!

  VastaaPoista
 3. Hauskan ajankohtainen aihe mulle! Mä kävin tuossa keväällä laittamassa kuparikierukan, juurikin siitä syystä, että halusin hormonittoman ehkäisyn. Sun tarina kuulostaa niin tutulta noin muutenkin, siis sen laitto sattui aivan helvetisti, vaikka mulla oli juuri samana päivänä alkanu menkat, jotka oli vielä aika runsaat.

  Muutenkin toi asentamispäivä oli vain maailman paskin ikinä, etten kyllä heti haluis samanlaista kokea... Sain nimittäin peruutusajan tyyliin 30 min päähän, eikä sinne päässyt helposti bussilla, joten otin pyörän alle ja poljin sinne tuhatta ja sataa vastatuulessa ja sateessa. Kaiken lisäksi tää ehkäisyneuvola oli mulle tuntematon, eikä pyörätietkään ollu muuton takia vielä ihan hallussa. :D Ilmestyin sinne myöhässä, läpimärkänä ja hengästyneenä. Enkä ehtinyt mitenkään käydä siistimässä alakertaa, ennen siihen penkille asettautumista, noloaaaa... Tietysti lääkäri siinä taas suositteli sitä pirun hormonikierukkaa, kun avasin haarat. Pidin tiukasti pääni, ja sanoin ettei hormoneja mulle! Niinpä se kuparikierukka asennettiin, ja se sattui aivan perkeleesti! Että kyllä kannattaa tosiaan varautua tohon toimenpiteeseen.

  Eikä siinä vielä kaikki! Sen jälkeen tuli aivan helvetinmoisia vatsakramppeja, eikä siellä ollut mitään kahvilaa mistä oisin saanut huonoon oloon vaikka mehua tai jotain, ei mitään! Alkoi ihan itkettää, että miten pääsen kotiin tolla pyörällä. Poikkis töissä eikä kaverikaan päässyt hakemaan. No, pääsin jollain ihmeellä himaan ja menin vaan särkylääke poskessa nukkumaan sikiöasentoon.

  Tosta on nyt joku puol vuotta aikaa, ja menkat on ollu siitä lähtien kyllä saatanan runsaat. Ihan siis niin runsaat, että on alkanu sen takia vituttaa aika paljonkin. Kun ei voi muuta tyyliin tehä ku istua pöntöllä, kun muuten sais koko ajan olla vaihtamassa suojaa. Eikä oo mitään asiaa kotioven ulkopuolelle pariin ekaan päivään. Muita ongelmia ei kyllä oo ollut, tukka on aina rasvottunut nopsaa, ja naama ollut aina ihan hyvässä kunnossa.

  Vaikka on tosi kiva olla ilman hormoneja, niin melkein alan harkita sitä hormonikierukkaa. Että onkohan nyt sitten ihan sama, tuunko huonotuuliseksi runsaista menkoista vai mahollisesti paikallisesti vaikuttavista hormoneista. Luultavasti laiskuuksissani katselen tilannetta vielä toiset puoli vuotta tai vuoden, jos runsaus vaikka tasaantuisi. Myös toi kokemus ei ihan herätä haluja mennä poistattaa ja laitattaa toisenlaista kierukkaa ihan heti. xD

  No oho, pahoittelut romaanista! Tää postaus vaan osui ja upposi.

  VastaaPoista
 4. Moi Mikaela! Kiva lukea tälläisiäkin postauksia, vaikka tapahtumat eivät olekaan olleet hyviä kokemuksia. Nimittäin täällä on kans yks, jolla on kanssa järkyttävä kokemus! Mutta pelasti silti oman hengen.

  Mulle laitettiin noin kuusi vuotta sitten ensimmäinen hormoonikierrukka, koska hemoglobiini (hg 44) oli erittäin alhainen pitkään, eikä meinannut nousta millään ruokavaliolla ja veritipalla. Syy oli lääkärin toteama 1-2 jatkunut anemia ja erittäin runsaat kuukautiset. Ja hiukan oli mulla alipainokin. Jos sillälinjalla olisin jatkanut, olisin lääkärin mukaan "nuorena nukkunut pois".
  Mä en ollut kerennyt lukea hormoonikierukasta tai sen laitosta, kun lääkäri sanoi että pääsen heti gynen hoitopöydälle. En ole koskaan tuntenut samanlaista tuskaa, mitä laiton aikana koin. Joten ymmärrän hyvin tuntemukses!
  Jälkeenpäin luin että hormoonikierrukkaa ei laiteta synnyttämättömille naisille, varmaankin sen kivun takia, koska "kohtu ei ole ollut koskaan käytössä". Ensimmäinen laittokerta ja kohdun viilto sai mut kiroilemaan tosi paljon. Taisi siinä jokunen kyynel tulla, mutta en itkenyt vuolaasti, vaan purin poskesta pienen palan pois. Rimppuilin pöydällä, kunnes gynelogi sanoi "oho, tää pitää ottaakin takaisin pois. Tää on rikki."
  Ja mun reaktio oli karjuen: voi v****.
  Mun tuurilla oli pari nuorta mies- ja naisopiskelijaa katsomassa mun sheivaamatonta alapäätä. Nyt kun jälkeenpäin mietin, niin pitäisi kai potilaalla olla oikeus yksityisyyteen?

  Kierukan jälkeen vedin housut jalkaan täristen, enkä tiennyt miten olisin pysynyt pystyssä. Miksi mulle ei laitettu puudutusta? Tuntu siltä, että mut oli raiskattu henkisesti että fyysisesti, sekä viilletty alapää. Supistukset olivat voimakkaita ja tiheitä. Verta vuoti paljon. Siis tosi paljon. Pyörrytti, oksetti, sattui niin jumalattomasti, en voi ees sanoin kuvailla miten paljon sattui. Heti ekaksi mun oli pakko käydä wc:ssä, muuten olisi "mestarilla on köntsät housussa", koska en pystynyt pidättelemään kivun takia.
  Oli ihan järkyttävä kokemus. Koska kohtu viillettiin auki, mun kroppa luuli että olin synnyttämässä. Supistukset jatkuivat 7-8 päivää, mutta onneksi loppuakohden rupesivat rauhoittumaan. Mä olin niin väsynyt, ja päätin, että jos lapsia meinasin hankkia, en halua synnyttää alateitse. Mulle sanottiin, että kuukautiset loppuvat oman kierron mukaan, mutta mulla oli 3 kuukauden JEE-JOKAPÄIVÄ menkat. Tämä taisi olla sen takia, että keho yritti saada vierasta esinettä pois mun kehosta...

  Olen vieläkin hitusen katkera gynen kovakouraisuudelle sekä hänen koppavaiselleen tavalleen, kuinka toimi tilanteessa. Multa poistettiin ja laitettiin uus hormoonikierukka 1 vuosi sitten, ja voin todeta, että sekin sattui samalla tavoin, etenkin poisto. Mutta kierukan laittajana oli eri henkilö, joka osasi toimia tilanteessa ja rauhoitella. Olin ennen poistoa ja laittoa syönyt ns. kourallisen buranaa, mutta harmikseni tunsin samat kivut, joten mulle ei voitu antaa puudutusta. Hormoonikierukka maksaa noin 200 € + asennuskuluista en ole varma, mutta sain sen ilmaiseksi terveyteni takia.

  Nykyään hemoglobiini pyörii 140 lukemassa, jaksan urheilla ja tehdä asioita. Kuukautiset ovat niukat, eikä kovin kivuliaat. Joskus menkkojen alussa tuntuu samanlaista supistelua, mutta ei kumminkaan kun vaan pari tuntia. :)

  Paljon tsemppiä sulle kuparikierukan kanssa, toivottavasti on sulle oikea ratkaisu! Mä oon ottanut jo tavaks, että pitää olla erittäin tyytyväinen, että asennusvaihde on takanapäin! :)


  Linda M.

  VastaaPoista
 5. Tämäpäs oli kiinnostava postaus! Harvemmin saa blogeista lukea näistä "aidoista", mutta kuitenkin tärkeistä asioista kuten ehkäisystä. Vaikka itsestäänselvyyshän se on monelle, että pillereitä napsitaan. Itse olen myös syönyt muistaakseni 3-4 vuotta Diane Novaa ja olen siihen hyvin tyytyväinen. Lopettaminen kuitenkin pelottaa, juurikin aknen vuoksi. Tällä hetkellä ihoni on sileä, mutta kauhukuvat vanhasta ihosta palaavat heti mieleeni kun ajattelenkin pillereiden lopettamista. Odotan innolla sinun muutostasi ja kertomuksia tuon kierukan käytöstä. Toivottavasti et joudu kärsimään ihon tai muidenkaan asioiden kanssa kierukan myötä.

  http://justsayinghianne.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 6. Kiitos Mikaela, tä oli tosi mielenkiintonen ja ajankohtainen postaus! :)

  Oon itekkin siis miettinyt e-pillereiden lopettamista, just noiden hormoonien takia! Tä vahvisti mun päätöstä vielä enemmän. Oon tosi herkkä kivulle, mut kerran se vaan kirpasee, toivottavasti! :) Kiitos tästä!

  VastaaPoista
 7. Mulle asennettiin hormonikierrukka vuosi takaperin, koska pelkäsin kuparikierrukan aiheuttavan mulle runsaammat kuukautiset. Laitto ei sattunut, nipisti kuitenkin sen verran että irvistin. Ekan viikon ajan vatsaa vihloi ja jumankauta sitä tiputtelua jatkui varmaan 3kk putkeen... Olin tottunut menkkoihin jotka kesti sen tasan kolme päivää eikä minkäänlaisia menkkakipuja koskaan niin nyt sitten kuukautiset kestävät hormonikierukan takia viikon ja vatsaa vihloo välillä hullun lailla.
  Aikaisemmin olin kokeillut vain e-pillereitä, mutta ne ei sopinut mulle koska en koskaan muistanut ottaa niitä. Jollei vuodn loppuun mennessä helpota tää hormonikierukan kanssa eläminen niin luovutan ja palaan kondomin käyttöön. Tai lähinnä painostan miehen sitä käyttämään ;) Eipä tuoll ehkäisylle niin paljon käyttöä parisuhteettomana ihmisenä olekkaan..

  VastaaPoista
 8. Moikka,

  mielenkiintoinen postaus. Ehkäisyasiat on ollu tosi paljon nyt taas esillä ja näitä on kiva lueskella.
  Itse lopetin n. kk sitten yhdistelmäpillerit, juurikin sen takia, että halusin olla ilman keinotekoisia hormoneja. Olin syönyt niitä n. 10 vuotta, aloitin 16-vuotiaana. Kertaakaan en pitänyt taukoa niistä, yhden kerran vaihdoin merkkiä pienempi hormoniseen. Siitä ei seurannut mitään ongelmia/muutoksia kehossa.
  Pillereitä syödessä oli ihanaa kun tiesi aina milloin menkat alkaa ja kauan ne kestävät, Mulla oli tosi säntillinen kierto aina pillereiden aikaan.
  Nyt näin kuukauden hormonittoman elämäisen jälkeen voin sanoa, että mieliala on paljon positiivisempi! Ihan niinkun näen maailman jotenkin erilailla! :D Tuttavatkin sanovat, etten ole enää niin yhtään niin äreä ja "sulkeutunut" vaan oma vanha itseni. Tässä nyt odotellaan, että milloin menkat tulevat seuraavan kerran. Toivon, että kierto pysyisi yhtä tasaisena kuin tähänkin asti.
  Aknea ei ole alkanut vielä ainekaan näkymään(koputtaa puuta), ennemminkin voisin sanoa, että iho näyttää paljon paremmalta ja sileämmältä kuin ennen.
  Positiivisia tuntemuksia ainakin tähän saakka tuosta pillereiden pois jättämisestä!
  Mies löytyy kotoa, hän ei ollut millänsäkkään kuni lmoitin eräänä päivänä töistä mennessäni kotiin, että lopetan ehkäisyn :) Siitä lähtien ollaan käytetty ehkäisynä kondomia, johon luotan kyllä oikein hyvin.
  Tsemppiä sulle kierukan kanssa! :) Kuulostaa ihan kauheilta nuo kipu kertomukset tuosta laitoista! Hyi, en itse pystyisi tuollaiseen.

  VastaaPoista
 9. Jeeeee, kerro ihmeessä lisää, kun näet ajan kanssa miten toimii :) Tää oli just asia postaus! :)

  VastaaPoista
 10. Mulla myös ollut 15 -vuotiaasta lähtien, eli nyt kohta 10 vuotta, käytössä Diane Nova -pillerit. Mulla ne toi vihdoin avun akneen. Niitä ennen olin kokeillut jo paria lääkekuuriakin, jolla ei näppyjä saatu kuriin. Toki pillerit on toimineet myös ehkäisynä.

  Yhdessä vaiheessa (n. 4-5 vuotta sitten) olin puolisen vuotta ilman pillereitä, kun tauon aikana kuukautiset eivät alkaneetkaan ja jostain syystä ajattelin, etten voi aloittaa uutta pillerilevyä jos kuukautiset eivät ensin tuu. Ilman pillereitä naama ja rinta menivät ihan kauheeseen kuntoon.

  Oon jo jonkin aikaa miettinyt jotain muuta ehkäisymenetelmää, kun e-pillereiden käytöstä on nyt aika paljon kohistu ja sen myötä alkanut niiden käyttöä itsekin kyseenalaistamaan. Pelottaa vaan ihan hirveesti se, että naama alkais taas kukkimaan jos lopetan pillereiden käytön..

  VastaaPoista
 11. Mullekin laitettiin kuparikierukka keväällä ja olen ollut enemmän kuin tyytyväinen. Olen siis parikymppinen synnyttämätön nainen, jolla oli pillerit noin 8 vuotta ennen kierukkaa.

  Ensinäkin: pillereiden lopettamisen jälkeen tuntui kuin joku sumennettu lasi olis otettu pois silmiltä. Elämästä oli helpompi nauttia kun ei ollut käsittämättömiä itkukohtauksia ja kroonista vitutusta.

  Tämän huomattuani en suostunut ottamaan enää mitään hormonaalista ehkäisyä ja vaadin gyneltä hormonikierukan sijaan kuparikierukkaa. Suostui tosi nopeesti, nykyään kasvava trendi toi hormoniton ehkäisy ja kertoikin että tosi moni valitsee nykyään sen.

  Ja ei kannata välttämättä pelätä laittoa! Itsekin kauhusta jäykkänä menin paikalle. Nappasin 400mg buranan noin tuntia ennen. Laitto tuntui noin SEKUNNIN ja se tuntui pahalta kuukautiskrampilta. Saattoi olla oma kierto sillä tavalla hyvässä vaiheessa että kohdunsuu ei ollut tiukka jne. Mutta aika kivuttomasti mentiin, vähän veti suun irveeseen kun se sinne sujautettiin. Laittohan kestää itsessään varmaan 2 sekuntia, monille se kivulias kohta on se kohdun suun aukaiseminen.

  Jälkikivut eivät olleet pahoja, tuntui lieviltä kuukautiskivuilta. Itsellä heikotti enemmän ajatus siitä että itsessä on jokin vierasesine, mutta ajan kanssa ajatukseen tottui enkä ajattele kierukkaa enää ollenkaan. Kuukautiset ovat hieman runsaammat ja kivuliaammat mutta täysin siedettävät, buranaa ei tarvitse napsia joka kuukausi siihen aikaan.

  VastaaPoista
 12. Hyvä postaus ja hyviä kommentteja joihin voin samaistua täysin!!

  Kerkesin itsekin syömään e-pillereitä lähes 10vuotta putkeen. Kaksi kertaa muistaakseni tänä aikana vaihdettiin merkkiä kovien mielialaongelmien vuoksi. Päätettiin miehen kanssa jättää ehkäisy pois syksyllä -11. Olin kuullut kovasti tarinoita siitä että kun on pitkään ollut hormonaalinen ehkäisy niin sen jälkeen ei ihan heti tule helposti raskaaksi kun kroppa hakee sitä omaa rytmiään. Jätin pillerit pois marraskuun alussa ja kuukauden oltuani ilman niitä mies kertoi jo kavereilleenkin kuinka ihminen voi muuttua täysin tuollaisen asian takia. Mun mieliala oli paljon seesteisempi, kauheat itkukohtaukset ja raivarit oli poissa ja tuntui kun olisin löytänyt oman itseni uudelleen. Esikoispoikamme saikin sitten alkunsa tammikuussa -12, koska ensimmäistä kertaa tuntin kroppani niin hyvin että tunsin ovulaation ja jopa sen kummalta puolen munasolu irtosi! Ihan käsittämätöntä! 10 vuotta hormonipaskaa kehossa ja mun kroppa lähtikin tosi hyvin toimimaan :)

  Nyt odotetaan meidän toista murua ja tarkoitus on ottaa kuparikierukka sitten kun sen saa ottaa. En enää koskaan aio käyttää hormonaalista ehkäisyä! Niin paljon haittaa siitä tajusi olevan vuosien varrella!

  /Karsu

  VastaaPoista
 13. Mä heitin just elokuussa vikan ehkäisyrenkaan roskiin ja sen jälkeen on menty hormonittomana. Aion myös hankkia kuparikierukan, mutta mulla ei oo normimenkat alkaneet vielä ollenkaan ja haluun ensin kattoa millaseksi kierto asettuu. Hormooneihin en kyllä aatellut palata.

  VastaaPoista
 14. Hormooniton on myös ehkäisyimplantti, joka laitetaan käden ihon alle. Kestää myös sen 5v ja yleisenä "haittavaikutuksena" loppuu kuukautiset kokonaan, eikä se ole mitenkään terveydelle haitallista niinkuin joku voisi luulla. Laitto ei satu yhtään, puudutusta kun käytetään. Itsellä loppunut kokonaan kuukautiset, ja juuri kävin vaihtamassa uuden. Ihan mahtava! Suosittelen todellakin, varsinkin jos pelkää kierukan laittokipua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitenkäs aattelit että se siellä kädessä hormoonittomasti ehkäisee? Ei oo nimittäin hormooniton ehkäisy, sori vaan.

   Poista
  2. Juu oli menny ajatus sekasin! :D implantissa kun ei ole estrogeenia, niin jotenkin ajattelin etteihän siinä sillon ole hormooneja! Hups ;) mutta juu, progestiinia on.

   Poista
 15. Todella hyvä ja mielenkiintoinen postaus! Ihanaa ettö olet yksi näitä harvoja bloggaajia, jotka kertovat edes jotain henkilökohtaista elämästään. Tällöin lukijana on helpompi samaistua ja blogikin pysyy mielenkiintoisena. :)

  Olisi kiva tietää jatkossa kuinka elämä lähtee kuparikierukan kanssa sujumaan. Itselleni ehkäisy tuli ajankohtaiseksi vasta vuosi sitten, vaikka olenkin päälle parikymppinen. Halusin myös ehdottomasti kuparikierukan, koska olin lukenut niin paljon hormonien haittavaikutuksista. Tuli täytenä yllätyksenä kuinka paljon terveydenhoitoalan ihmiset kuitenkin vastustivat kuparikierukkaa, hormonikierukkaa kaupiteltiin minullekin ja kuparikierukka haukuttiin maanrakoon, aivan kuin kuparikierukka olisi ainoa mikä aiheuttaa negatiivisia sivuvaikutuksia. Suostuin sitten siis ehkäisyrenkaaseen, mikä on toiminut minulla todella hyvin. Ylimääräiset hormonit kehossa kuitenkin ahistavat, joten uskoisin siirtyväni kuparikierukkaan myöhemmin. Tällä kertaa aion myös pitää pääni! :D Olisi kuitenkin mielenkiintoista tietää miksi kuparikierukkaa "sorretaan" niin paljon terveydenhoitoalalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse nopean googlailun jälkeen löysin keskustelupalstoilta jonkun verran vastauksia kuparikierukan huonoista puolista. Kuukautisvuodot voivat kuulemma muuttua _häiritsevän_ runsaiksi, pitkiksi ja mahdollisesti kivuliaammiksi. Joillain kierukan pää, lanka, mikä onkaan, on kuulemma häirinnyt seksiä ja jopa sattunut miestä. Lisäksi jotkut olivat huolissaan että se lähtisi pois överirunsaan vuodon mukana. :D Myös ehkäisytehosta puhuttiin. 1-3 sadasta ihmisestä ilmeisesti tulee raskaaksi kierukasta huolimatta. Luin näitä kokemuksia kun joku on todella tullut, ja joutunut tekemään abortin/pitämään lapsen.

   Mutta usein keskustelupalstoille eksyy kirjoittamaan näkemyksensä ne, joilla on ollut jonkinlaista ongelmaa asian kanssa. En siis osaa sanoa, kuinka yleisiä nuo vaivat ovat. Mutta vuodon runsaus oli käsittääkseni yleisin ongelma.

   Tuntuu, että kaikissa ehkäisymuodoissa on joku "ongelma", enkä itsekkään ole löytänyt täydellistä ehkäisymuoto vielä. Pillereiden kanssa elän vielä toistaiseksi, mutta alkoi tämä kuparikierrukka minuakin kiinnostamaan hormonivapauden vuoksi. Nuo haittapuolet sen sijaan mietityttävät vielä. Olisi kiva kuulla lisää vielä kokemuksia sen käytöstä. :)

   Poista
 16. Ajattelin kertoa omat kokemukseni kuparikierukan asettamisesta ja elosta sen kanssa. Asentaminen ei sattunut ihan hirmuisesti, vaikka toki epämiellyttävältä tuntuikin - siinähän se meni puhallellessa, mutta kipu kesti onneksi vain hetken. Ehkä ennemminkin kohdun mittaustoimenpide tuntui epämukavammalta. Muistaakseni mulla ei tainnut olla edes kuukautiset päällä silloin. Lääkärin mukaan kohtuni on pienikokoinen, mutta Nova T mahtui sinne kyllä. Samana päivänä tuntui muutamien tuntien ajan kuukautiskipujen kaltaisia tuntemuksia, joten loppupäivä meni lepäillessä.

  Elämä kierukan kanssa on ollut sikäli tosi huoletonta, että ehkäisyä ei tarvitse muistaa, eikä tarvitse pohtia miltä elämä tuntuisi ilman hormoneja (söin tätä ennen minipillereitä vuosikaudet). Hormonit lopetin aikoinaan pitkän parisuhteen päätyttyä ja koska en halunnut itsekään tunkea niitä mömmöjä kehooni (sivuoireina tuntui olevan mm.limakalvojen kuivuutta ja mielenkiinnon menetys kaikkeen seksuaaliseen, voi tietysi liittyä vain silloiseen parisuhteeseenkin). Kuukautiseni olvat ennen melko kivuttomat, niukat ja kestivät 3-4 päivää. Kierukan kanssa ne ovat ensimmäisinä kolmena päivänä huomattavasti runsaammat (tähän minulla on apuna Cyklokapron-lääkitys, joka hillitsee vuotoja, suosittelen), kesto 7 päivää ja ennen kuukautisten alkamista kärsin yleensä melko infernaalisista kivuista parin päivän ajan. Kivut tuntuvat vaihtelevan joka kierrolla, välillä pääsen huomattavasti vähemmällä, "normaalitasoisella" kivulla. Kipulääkityksenä käytän Miranaxia. Kuukautissuojana toimii pienempi kuukuppi, jota joudun parina runsaampana vuotopäivinä tyhjentämään jopa tunnin - parin välein. Tämä rajoittaa tietysti elämää hieman, kun pitäisi ravata vessassa jatkuvasti. Onneksi menkat eivät ole osuneet vielä matkoille...

  Kierukka on ollut minulla nyt varmaankin pari vuotta. Tuntuu, että sinä aikana kuukautisten ylitsevuotavuus (heheh) on hieman niukentunut. Tällä välillä minulla on ollut ihan pientä välivuotoa harvakseltaan ja vihlaisuja kuukautisten välissä, mutta ajan mittaan nekin on tuntuneet vähentyvän paljon alkuun verrattuna. Naruja partnerin ei pitäisi koskaan tuntea, eikä omani ole asiasta valitellut. Overall, olen tyytyväinen, mutta olen myös harkinnut kipujen ja vuodon runsastumisen vuoksi pienempää Flexi-T-kierukkaa ja ajattelinkin vuodenvaihteen jälkeen käydä neuvottelemassa asiasta.

  Suosittelen tosiaan kunnon lääkitystä, erityisesti Cyklocapronia. Oma YTHS-lääkärini on näitä suostunut ihan mukisematta määräämään, vaikka onkin vielä monesti ehdottanut hormonivaihtoehtoja sivuoireiden vuoksi. Itsekin tulevana lääkärinä ärsyynnyn tyrkyttämisestä, kun olen kantani tehnyt selväksi.

  Seuraa Mikaela oloasi ja hemoglobiiniasi. Kivuista ei tarvitse kenenkään kärsiä ylenmäärin, joten pyydä itsellesi sopiva tehokas kipulääke, jos on tarvetta!

  VastaaPoista
 17. Ja lääkäriopiskelijan näkökulma vielä tuohon kuparikierukansortamisasiaan. Hormonivaihtoehdot ovat sinänsä "helppoja" ensikokeiluja. Mikäli pilleri ei sovi, vaihdetaan toiseen. Laajasta sivuoirekeskustelusta huolimatta ne sopivat monille, ellei jopa useimmille naisille. Lisäksi niillä on usein suotuisia sivuvaikutuksia ihon ja hiuspohjan rasvoittumisen suhteen (toinen asia on sitten mitä tapahtuu, kun pillerit lopetetaan...). Toisin kuin monilla keskustelupalstoilla spekuloidaan, lääkäri ei todellakaan saa mitään provisiota määräämistään lääkkeistä, joten lääketehtaiden salaliitosta ei ole kyse. Opetuksessa keskitytään asentamaan hormonikierukoita, joten kuparikierukan asennus ei varmaankaan ole monelle lääkärille yhtä tuttu asia (tosin luulisi, ettei ne niin paljon eroa toisistaan). Kuparikierukassa hyvin tyypillisiä ovat nämä sivuoireet, kipu ja runsas vuoto, minkä takia tykätään tyrkyttää hormoniehkäisyä (kuukautisten säännöllistyminen/loppuminen, vuodon ja kipujen vähyys). Lisäksi kuparikierukan ehkäisyteho on hitusen huonompi hormoneihin verrattuna. Lisäksi kohdunulkoisen raskauden riski kasvaa mitä tahansa kierukkavalmistetta käyttävällä.

  Joidenkin lääkäreiden keskuudessa elää myös myytti siitä, että kuparikierukka lisäisi sisäsynnytintulehduksen (PID) riskiä, mutta tästä ei muistaakseni ole pätevää tutkimusnäyttöä. Koko kuparikierukan ideahan perustuu siihen, että tuntemattomasta syystä kohdun limakalvolle syntyy steriili tulehdusreaktio ja ympäristö on epäotollinen munasolun hedelmöittymiselle/mahdollisesti hedelmöittyneen munasolun kiinnittymiselle, mutta em. ei liene suuri riskitekijä kohdun ulkopuolisille tulehduksille.

  Jos haluatte kuparikierukan, tehdää selväksi kantanne ja se, että olette tietoinen sivuoireista. Jos lääkäri ei asenna sitä, menkää toiselle. Kaikilla pitäisi olla oikeus päättää omasta ehkäisystään ilman hillitöntä tyrkyttämistä.

  VastaaPoista
 18. Ajattelin kirjottaa omasta kokemuksestani kuparikierukan kanssa.

  Halusin vuosi sitten luopua hormoneista ja minulle laitettiin kuparikierukka. Alku menikin ihan mukavasti kunnes yhtenä päivänä alkoi niin kova vatsakipu etten pysynyt tajuissani enkä pystynyt kävelemään. Muutamien tuntien kärsimyksen jälkeen aloin oksentaa ja hartioihini pisti kuin olisi puukolla isketty. Minut käännytettiin kahdesti päivystyksestä ilman sen suurempia tutkimuksia. Olin vuodepotilaana päiviä ja olo oli hirveä viikkoja. Lopulta menin uudestaan lääkäriin jossa todettiin kohdunulkoinen raskaus. Kun sitten ihmettelin lääkärissä miten voidaan laittaa hedelmällisessä iässä oleva täysin oppikirjan mukaisilla oireilla oleva nuori nainen kahden eri lääkärin toimesta kotiin kärsimään sain vastaukseksi että "Tämä on kuule vaikea diagnosoida".

  Kannattaa siis pitää mielessä tuo kohdunulkoinen raskaus, koska se ei ole mikään leikin asia.

  VastaaPoista
 19. Mielenkiintoinen kirjoitus ja hyviä (ja asiallisia!) kommentteja. Itse odotan kärsimättömänä kuukautisten alkamista imetyksen loputtua, että vihdoin pääsen taas syömään pillereitäni. Edellisten kertojen perusteella silloin lakkaa naama kukkimasta ja viimeiset kaksi kiloa katoavat itsestään. Syön Yasminia, jossa on nesteenpoisto-ominaisuuden omaava progesteronijohdannainen. Haluan kontrolloida kuukautisiani, ja yleensä syön kolme liuskaa putkeen. Ehkä se auttaa mielialavaihteluissakin, kun tauko ja kuukautiset tulevat harvemmin. Hormonikierukkaa en halua, koska takeita vuotojen poisjäännistä ei ole, ja kuparikierukkaa en ikinä ottaisi, koska liian hyvässä muistissa on, miten sairaan kipeät olivat kuukautiset ennen pillereitä.

  VastaaPoista
 20. Mulla on nyt monien mutkien kautta viimeinkin positiivinen kokemus e-pillereistä! Kokeilin Yasminia, Mercilonia, Marvelonia ja Femodenia ja lähes poikkeuksetta jokaisen kanssa vuosin ainakin 2 viikkoa kuukaudesta. Olin jo epätoivoinen, mutta sitten sain Zoelyt, jotka toimivat kuin unelma. Minulla ei ole ollut minkäänlaista vuotoa yli vuoteen, alavatsakivut ovat lähes loppuneet, kuivuusongelmia ei ole ja halutkin ovat suorastaan kasvaneet. :D Ainoa huono puoli minkä huomaan, on aikamoinen itkuherkkyys. Olen sen kuitenkin valmis kestämään, jos jatkossakin menee yhtä hyvin näiden kanssa.
  Toivottavasti kuparikierukka on sinulle sopiva, mä en pysty sitä itse edes harkitsemaan noiden vuoto- ja kipumahdollisuuksien takia. Kärsin elämästäni about 10 vuotta todella runsaista kuukautisista ja mielettömistä kivuista, enkä halua niitä enää takaisin.

  VastaaPoista
 21. Toivottavasti kaikki menee hyvin ja 'saat pitää' kierukan! Samainen kierukka laitettiin mulle viime vuoden elokuussa täysin samoista syistä kuin sullakin ja olin kierukkaan super tyytyväinen: ei päänsärkyä, ei huolta siitä että unohtaa pillerin, ei turvotusta vatsan seudulla, ja kaikista parasta niin mieli oli super posiviitinen ja ilonen suurimman osan ajasta! Valitettavasti mulla se vaan tippu pois tossa pari kk sitten, mut mulla oli tosin monta päivää kestäviä kipujakin laiton jälkeen et oma johtopäätös on et mulle ei koskaan asetettukaan sitä kierukkaa kunnolla (siinä ohjekirjassa sama spekulaatio kierukan tippumisen syissä), ja mulle muutenkin sanottiin että mulla on tosi pieni kohtu et laitto ei välttämättä onnistu. Nyt kuitenki oon menossa laittamaan uutta, vaikka vähän pelottaakin että onnistuuko sekään... :) mut sen verta positiivisia puolia hormonittomassa ehkäisyssä on että!

  VastaaPoista
 22. Mielenkiintoinen postaus, itsekin olen harkinnut kuparikierukkaa! En uskalla enää käyttää mitään hormonaalista ehkäisyä. Sain pillereistä mm. vulvodynian ja kun olen aiheesta lukenut, on usein ollut ilmeisesti laukaisevana tekijänä e-pillerit... Tuollaisista asioista ei kukaan (terkkari, terveyskeskuslääkäri jne) sano mitään etukäteen, vaan pillereitä tarjotaan mielestäni liiankin helposti. Toisaalta en ihmettele, ettei kukaan tuosta "varota", koska mennessäni tk-lääkärille puhumaan oireistani, sanoi hän vaan tutkimuksen yhteydessä "ei siellä mitään näy", eli ei ole tietoakaan aiheesta. Lisäksi minulla oli mielialanvaihteluita ja itkuisuutta.

  Tutulleni tuli e-pillereistä veritulppa ja aivoinfarkti, mikä myös "hieman" säikäytti... Toisella kaverillani on lisäksi kaksi kertaa epäilty veritulppaa ja hänkin on pillereiden käyttäjä :/

  VastaaPoista
 23. Itsekin tuli mitta täyteen e-pillereiden haittavaikutuksien takia, ja aika luomuehkäisyllä mennään, nimittäin ihan vaan kalenterista varmoja päiviä laskiessa. Itselleni se on helppoa, sillä vihdoin hormonitoiminta on tasaantunut ja kierto todella säännöllinen. Lisäksi olen parisuhteessa, johon olisi lapsikin tervetullut. Helpoin ehkäisykeino ikinä, ja vuoden verran jo toiminutkin! :D

  VastaaPoista
 24. Mulle laitettiin hormonikierukka muistaakseni vuonna 2011, kun halusin kokeilla vaihtoehtoista ehkäisyä e-pillereille (sitä ennen olin kokeillut myös ehkäisyrengasta - hell no, aivan kamala kapistus). Osallistuin tuolloin johonkin synnyttämättömien kierukkanaisten testiryhmään. Ei siinä mitään, laitto sattui ja supistuksia tuli pari päivää sen jälkeen. Laiton jälkeisenä yönä heräsin kamalaan paniikkiin ja päässä pyöri vain "pakko saada se kierukka ulos". Oli muuten aivan kamala tunne, sillä mulla ei oo ollut ikinä mitään paniikkikohtauksia tai muita, mutta tuo taisi olla. Soitin sitten ystävälle keskellä yötä, joka rauhoitteli mut ja kävin takaisin nukkumaan.

  Kävin kuitenkin tämän vuoden alussa poistattamassa kierukan, sillä tiputtelua jatkui aina laitosta lähtien muutaman vuoden ajan. Tai itse asiassa kävi niin, että aina kun olin jo päättänyt, että nyt varaan poistoajan, niin tiputtelu lakkasi. Sitten ehdin unohtaa asian ja taas alkoi tiputtelu. Koko tuon kierukka-ajan sain tuskastella epänaisellisen olon kanssa, kun aina joutui pelkäämään, että alushousuihin olisi jäänyt jälki. En voinut käyttää vaaleita tai valkoisia alushousuja ikinä. Ainoana plussana näen tällä hetkellä kierukassa sen, ettei tarvitse muistaa joka päivä napsia pilleriä.

  Poisto tapahtui yksityisellä lääkärillä, sillä en jaksanut enää jahkailla ja odotella julkiselta puolelta aikaa. Poiston tehnyt lääkäri kummasteli tuolloin kovasti, että miksi minulle on laitettu kierukka - juurikin synnyttämättömyyden vuoksi. Vaihdoin tuolloin poiston yhteydessä takaisin e-pillereihin, ne tuntuivat tutulta ja turvalliselta. Nyt jätin nekin pois, kun ei ole miestä, akneongelmia tai mitään, en toisin sanoen tarvitse niitä. :)

  Pahoittelut pitkästä viestistä, en juuri ikinä kommentoi blogeja, mutta nyt aihe oli niin läheinen. :D

  VastaaPoista
 25. Mua jäi mietityttämään, että miksi et käytä kondomia ehkäisykeinona, koska et ole suhteessa?

  VastaaPoista
 26. Siis nyt on pakko kommentoida, vaikka onkin jo vähän vanhempi postaus, etkä oo noihin muihin kommentteihin vastannu...

  Mulle laitettiin hormoonikierukka keväällä syystä jota en edes enää muista :-D pillerit vaan jotenkin kyllästytti ja juurikin tuo niiden sisältämä aivan älytön määrä hormooneja. Kuparikierukkaan en kuitenkaan uskaltanu luottaa, kun oon kuitenkin vakituisessa parisuhteessa ja ehkäisyn tarve säännöllinen, niin haluan luottaa sitten valitsemaani menetelmään ihan 100%:sti.
  Kierukan laitto sattui niin kerpeleesti ja tuo puukon tunkeminen on niin osuva kuvailu. Pari ekaa kuukautta meni ihan loistavasti, kuukautiset jäi kokonaan pois toukokuun jälkeen (kierukkalaitettiin huhtikuussa), ei kipuja eikä mitään ja mä olin niiiin tyytyväinen valintaani!
  Elokuussa kuitenkin alko aivan jäätävät kivut joita kuvailisin jälleen noina puukon viiltelyinä. Olin kokonaisen viikon ajan joka ilta naulittuna sänkyyn aivan järkyttävien kipujen takia. Yöt ja päivät meni hyvin, mutta aina n. kello neljän jälkeen kivut alko kovenemaan ja oli huipussaan joskus kasin pintaan. Samalla alko myös todella runsaat vuodot.
  Kävin neuvolassa tarkastuksessa, mikä luonnollisesti oli ihan järkyttävä kokemus. Se perkeleen metalliankka ja gynen kaivelu yhdistettynä noihin kipuihin meinas viiä multa tajun. Päädyin kuitenkin sillon pitämään kierukan paikallaan koska a. se laitto oli niin kivulias, että en halunnu ajatella että koin kaiken sen "turhaan" ja b. mulle kierukka makso reilu 100€ niin en myöskään halunnu heittää sitä rahaa hukkaan.
  Nyt kun on taas kulunu muutama kuukaus noista jäätävistä kivuista, niin ne on rajottunu 2-4 päivään kuukaudessa - aina kuukautisten alkuun. Kuukautiset siis on palannu mulle, ne tulee kuukausittain lähes päivälleen samaan aikaan ja muutenkin fyysisesti kaikki alkaa olemaan ok (ainakin tällä hetkellä näyttää siis siltä).
  Henkisesti tää koko puoli vuotta aiheutti mulle tosin aika isoja ongelmia. Laiton, kipujen ja ton gynekologin tarkastuksen "ansiosta" mä en tällä hetkellä halua saati uskalla ottaa lähellekään alapäätäni mitään ylimääräsiä asioita = ei yhdyntöjä tai gynekologi käyntejä kiitos mulle.

  Mun tarkotus ei siis ollu luoda mitään kauhukuvia ja uskon vakaasti, että joillekin kierukka on varmasti ihan maailman paras asia ikinä. Tämmönen on mun tarina kierukan kanssa. Enemmän haen tällä ehkä vertaistukea... Innolla jään myös odottamaan miten sun ja kierukan yhteiselämä jatkuu!

  VastaaPoista
 27. Hei,
  aikaa on nyt kulunut....kuinka kävi? Onko ollut pahoja kuukautiskipuja tai muita sivuoireita?

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Kaikki asialliset kommentit julkaistaan.

Theme Designed By Hello Manhattan

Copyright

Copyright Mikaela Koskela