Vihdoin vapaa. Velaton 2013 toteutui

tiistai 28. lokakuuta 2014

Kirjoitin blogiin itselle ja monille muillekin arasta aiheesta viime syksynä (postaus täällä ja täällä). Kyseessä olivat osamaksushoppailulla kertyneet velat, joita oli tuolloin reilu pari tonnia. Olen aika ajoin saanut kyselyitä millainen tilanne on tällä hetkellä ja nyt on sopiva hetki päivitellä tilannetta.

Tällä hetkellä elellään velatonta elämää ja aina yhtä mukava, kun kuussa ei mene pakollisiin laskuihin kuin keskimäärin 100euroa. Tietenkin joinakin kuukausina on isompia menoja, kuten nyt tulevan personal trainer-koulutuksen vuoksi. Esimerkiksi tällä viikolla maksan noin 400euron suuruisen lentojen varausmaksun. Opiskelijana siis käteen jää nykyään ihan kivasti rahaa elämiseen ja mulla on myös mahdollisuus säästää rahaa, koska teen myös töitä opintojen ohella. Talous on siis kivalla mallilla sekä tasapainossa ja se myös mahdollistaa tulevan pt-koulutukseni :-) Joudun tosin vuoden vaihteessa ottamaan Potchissa elämistä varten opintolainaa, mutta en koe asiaa niin pahana. Kyseessä on kuitenkin todella pienikorkoinen laina ja syy miksi sen otan on perusteltu sekä sijoitus opintoihini.

Kesän lopulla sain yhteydenoton Cosmopolitan-lehdeltä ja kyselyn olisinko kiinnostunut antamaan haastattelun. Aiheena oli nuorten naisten velkaantuminen ja luottokierteet. Hetken miettimisen jälkeen suostuin haastatteluun. Olihan kyseessä kuitenkin hyvän asian edistäminen ja nykypäivänä harmittavan yleinen ongelma, josta pitäisi puhua paljon enemmän. Juttu ilmeistyi nyt uusimmassa Cosmopolitanissa.
DSC_0892

Maksoin kaikki velkani todella nopeasti pois ja yllättävän kivuttomasti se meni. Annoin itselleni kuitenkin luvan shoppailla "oikealla rahalla" ja olla laittamatta kaikkia tulojani osamaksulyhennyksiin, vaikka useita satoja kuussa maksoinkin. Tämän avulla motivaatio laskujen maksamisessakin säilyi ja pääsin nopeasti puhtaille. Kuten haastattelussa tuli ilmi, shoppailen edelleenkin netissä, mutta maksan ostokseni heti tilaushetkellä tai esimerkiksi vaatteita tilatessa otan laskun, mutta maksan pitämäni vaatteet laskun eräpäivänä. On muuten ihan naurettavaa, että oikeastaan kaikki firmat laskun valittaessa osamaksun sijasta tarjoavat vielä saapuvassakin laskussa mahdollisuuden sittenkin jakaa maksun osiin ja maksaa "vain" 8e tms kuussa. Kuinka moni tulee vilkaisseeksi kuinka kalliiksi esimerkiksi se 30e paita tulee, jos maksat sitä minimisumman kuussa, siihen päälle laskutuskulut, korot ja niin edelleen. Helposti tuplat. Eli katsokaa aina osamaksua valitessa paljon on korot, laskutusmaksut ja luoton pituus. Sen jälkeen tuskin enää haluaa maksaa tuotetta osamaksulla.

Cosmossa oli myös hyviä vinkkejä veloista selviytymiseen sekä syitä mietittäväksi kannattaako esimerkiksi shoppailla velaksi.
28.10 158

Omat velat ja tilanne voivat nolottaa ihan kamalasti. Been there, done that. Silti niistä kertominen jollekin läheiselle on erittäin tärkeää ja vie suuren kiven sydämeltä pois. Olen kertonut perheenjäsenilleni tilanteesta ja missään vaiheessa heistä kukaan ei tuominnut tai syytellyt mua. Sain kaiken tuen ja enemmänkin he olivat vain helpottuneita, kun mitään vakavempaa ei kerennyt tapahtua, kuten luottotietojen menettämistä tai kymppitonnien velkaantumista. Iso kiitos siis kuuluu perheelleni, joiden kanssa puhummekin raha-asioista nykyään todella avoimesti. Raha. Niin vaikea aihe, mutta älyttömän tärkeä puhuttavaksi niin ystävien, parisuhteen kuin perheenkin kesken.

Toivottavasti tästä oli jälleen apua joillekin tai saitte itse voimia selvitä tuosta ikävästä tilanteesta, jossa itsekin joskus olin.

5 kommenttia:

 1. Mahtava blogipostaus, jossa paljon tärkeää asiaa! Kiitos!

  -Suvi

  VastaaPoista
 2. Tää ei nyt liity mitenkään tähän, mutta ihan pakko nyt kysyä kuitenkin. Käytätkö treenin aikana jotain treenilaturia? Mitä suosittelisit? Mulla on jostain syystä alkanut ilmeisesti sokerit laskemaan treenin aikana liian alas, josta johtuen tulee heikotus ja tänään oli lähellä jopa pyörtyä, vaikka siis olen syönyt ennen treeniä hyvin, niin näin ttapahtuu.
  Kiitos kovasti jos viitsit vastata! :) oot ihan huikee inspiraatio, ja mahtavaa kun uskallat toteuttaa unelmas PTksi kouluttautumalla :-)

  VastaaPoista
 3. Mielenkiintoista, että opiskelijana oot pystyny maksaa useemman satasen velkoja kuukaudessa pois. Vaikka kuinka oletkin osa-aikaisesti ollut kaupassa töissä niin silti...
  Tosiaankin hieno homma, että olet saanut velkasi pois, mutta välillä ihmetyttää, että kasvaako bloggareilla se raha jossain puussa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laskupinosta puuttuu markkinahintainen vuokra... Se vaikuttaa aika paljon.

   Poista
 4. Tämä minunkaan kommentti ei nyt liity ihan aiheeseen, haluaisin vai kysellä noista lisäravinteista sun muista superfoodeista joita urheilijat ja itsestään ja omasta terveydestään huolta pitävät tuntuvan nykyään usein käyttävän. Mitä lisäravinteita yms sinä itse käytät? Mä oon ihan aloittelija näissä terveysjutuissa ja haluaisin tilata jotain vitamiineja yms tukemaan mun päivittäistä ravintoa mutta oon AIVAN hukassa noiden maca-, msm- ja spirulina- yms. -jauheiden kanssa.... mitä tarvitsee tällainen tavallinen, kolme kertaa viikkoon urheileva normaalipainoinen nuori aikuinen nainen jonka tavoitteena on vain pitää hyvä terveys yllä? :D haluaisin siis syödä mahdollisimman puhdasta ja ravintorikasta ruokaa ja tiedän että esim. C-vitamiinin ja sinkin puutosta löytyy, rautakaan ei olisi pahitteeksi ja tällaiseen flunssa-aikaan ois kiva syödä jotain vastustyskykyä kohottavaa. Mutta mitä? Nokkosta? Chiaa syön jo, siitä olen saanut vain positiivisia tuloksia (pitää hyvin nälkää, suoli toimii paremmin).

  Olisi siis kiva kuulla sulta vähän millaisia lisäravinteita sinä itse käytät päivittäin/reenissä, lisäksi kaikista protskujauheista yms olisi kiva kuulla jos vain jaksat kirjoittaa. Myös herkkujen syömistä haluaisin vähentää ja olien myös hieman kiinnostunut gojimarjoista ja kaakaonibseista. Kiitos jo etukäteen jos päätät auttaa! :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Kaikki asialliset kommentit julkaistaan.

Theme Designed By Hello Manhattan

Copyright

Copyright Mikaela Koskela