Resepti manteliseen kurpitsa-porkkanakeittoon ja proteiini kaura-spelttileipään

sunnuntai 19. lokakuuta 2014

Tällä hetkellä kaupat ovat täynnä ihania kausivihanneksia, joista yksi on kurpitsa. Suomessa kurpitsa ei ole kesäkurpitsaa lukuunottamatta ole niin ahkerasti käytetty kasvis, vaikka vaikka mitä lajikkeita löytyykin kaupoista. Lisäksi kurpitsan kilohinta on aika suolainen, joka varmasti osakseen on tehnyt tehtävänsä. Itse päätin menettää syyskurpitsaneitsyyteni ja valitsin kaupasta hetken pähkäilyn ja Googlailun jälkeen helpoiten lähestyttävän näköisen myskikurpitsan, eli butternutin.


 Kurpitsa menee hyvänä kasvislisäkkeenä ihan simppelisti uunissa paahdettuna, mutta keitossa se maistui aivan älyttömän hyvältä. Teinkin perjantaina todella hyvää kurpitsasosekeittoa, jonka reseptin päätin laittaa tännekin. Niin ja todella hyvää leipääkin, joka on myös proteiinipitoista ;-)


Mantelinen kurpitsa-porkkanakeitto
2 annosta

Puolikas myskikurpitsa
2 porkkanaa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
7dl kasvislientä
Mantelimaitoa
Suolaa, pippuria, paprikaa...
(100g tuorejuustoa)

Laita uuni kuumenemaan 175asteeseen ja vesi kiehumaan kattilaan. Kuori kurpitsa ja porkkanat, pilko pieniksi paloiksi. Lisää porkkanat keittymään suolattuun veteen ja kevyesti haluamilla mausteilla maustetut ja öljytyt kurpitsapalat uunipellille paahtumaan. Paahda kurpitsaa noin 30min.

Pilko sipulit pieneksi ja kuullota kattilassa nokareessa voita. Lisää porkkanat ja kurpitsa sekä kasvisliemi ja mausteet. Anna keittyä kannen alla hetki ja soseuta kasvikset. Nosta takaisin liedelle ja lisää mantelimaitoa sen verran, että saat haluamasi paksuista keittoa. Keitä keittoa miedolla lämmöllä, tarkasta maku ja lisää halutessasi tuorejuustoa sulamaan keiton joukkoon.


Kaura-speltti rahkaleipä
4 isoa viipaletta

250g maitorahkaa
1,5 dl kaurahiutaleita jauhoiksi jauhettuna
1 dl spelttijauhoja (tai muuta jauhoa)
 1 pieni porkkana raastettuna
1/2 tl suolaa
1/2 tl leivinjauhetta

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Jauha kaurahiutaleet jauhoiksi blenderillä tai monitoimikoneella ja sekoita joukkoon muut ainekset. Taikina on aika kosteaa, mutta niin kuuluukin, joten älä huolestu! Levitä leipä noin 1-2cm paksuiseksi levyksi leivinpaperin päälle tai esimerkiksi silikoniseen kakkuvuokaan. Itse käytin halkaisijaltaan 21cm silikonivuokaa. Paista leipää uunin keskitasolla noin 30-40min tai niin kauan, kunnes leipä on täysin kypsä.

Tuota leipää teidän on ainakin ihan pakko testata! Ihan tajuttoman hyvää ja tuohon osittain spelttijauhoon tehtynä siitä tuli ihanan rapeaa. Maistui hyvin myös seuraavana päivänä paahtimessa paahdettuna. Nam! Ja tulipas ruokapainoitteinen blogiviikko :-D Pahoittelut, jos jotain haittaa!

2 kommenttia:

  1. Kiitos ideasta :) En olekkaan muistanut käyttää kurpitsaa aikakausiin :/

    VastaaPoista
  2. Jotenkin kummasti alko tekee leipää mieli!!!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Kaikki asialliset kommentit julkaistaan.

Theme Designed By Hello Manhattan

Copyright

Copyright Mikaela Koskela