Kehonkoostumus onnellisuuden mittarina

perjantai 31. lokakuuta 2014


 "Ooksä käyny salilla?" Tuo oli saamani palaute Inbody-mittauksesta. Kuten varmaan aavistelettekin, ei mittaukset olleet ihan nappisuoritus. Kaksi kiloa enemmän rasvaa, kaksi kiloa vähemmän lihasta. Sinä hetkenä, kun vertasin uusinta ja edellistä mittausta keskenään tuntui, että maailma romahtaa ja vedet silmissä kuuntelin palautetta. Mä olen ihan paska ja surkea. Pakko lisätä treenaamista ja aloittaa taas kaloreiden laskeminen. Nuo olivat ensimmäiset asiat, jotka pyörivät päässä ja autoon mittauksesta päästyäni aloin itkemään. Harmitti niin pirusti ja kiukutti. Pyörittelin asiaa päässäni illan ja olin sopivasti menossa käymään vanhemmillani ja keskusteltiin asiasta äitini kanssa. Ei maailma tähän kaadu. Pakko silti myöntää, että mua harmitti todella kovasti vielä seuraavanakin päivänä. Ja vielä vähän maanantainakin; kolme päivää myöhemmin.

Pyörittelin lappuja käsissäni ja vertailin. Vertailin myös kuvia, joissa olisin Inbodyn-mukaan noin samoissa kehonkoostumuksissa. Olen paljon paremmassa kunnossa, kuin keväällä. Ja vaikka rasvaa on nyt kolmessa kuukaudessa hieman tullut, ei se ole maailmanloppu. Ihan jo fakta pelkästään on, että dieettaamisen jälkeen kroppa on vastaanottavaisempi keräämään rasvaa. Kuitenkin voin olla todella ylpeä itsestäni, että en ole kerryttänyt kiloakaan lisää painoa dieetiltä vapaaseen syömiseen siirryttyäni. Mielestäni ihan olalle taputuksen arvoinen suoritus. Olen myöskin vähentänyt salitreenejä viidestä neljään ja aerobinen on tällä hetkellä nollassa hyötyliikuntaa lukuunottamatta, kun taas dieetin loppuvaiheilla tein sitä ainakin kerran viikossa.

Pari-kolme kuukautta sitten olin ehkä erityisesti keskivartalosta timmimmässä kunnossa, mutta mitä sitten? Olinko onnellinen? No joo, mutta olen huomattavasti onnellisempi nytten. Saan joka kerta syödä samaa ruokaa vanhemmillani käydessä, voin käydä ulkona syömässä ystävien seurassa, saan kokata ilman kikkailua vaa'an kanssa, syödä kouluruokaa ja herkutella, jos siltä tuntuu. Dieetti ei ollut mulle missään vaiheessa ylitsepääsemättömän vaikea, mutta onhan tämä helvetisti mukavempaa. Kilo läskiä sinne tänne, who cares? Haluan nauttia ruuasta ja sen tuomasta yhteisöllisyydestä sekä käydä siellä salilla puhtaasti siitä syystä, että nautin treenaamisesta. Nautinko esimerkiksi niistä aamuaerobisista klo 05 talviaamuina? No enpä oikeastaan, mutta tein ne silti. Kyseessä kuitenkin oli projekti, jolla oli alku-sekä loppu, jolloin mielestäni voi mennä sinne mukavuusalueen ulkopuolellekin.


Haluan olla esimerkki siitä, kuinka terveellinen syöminen ei tarkoita kanaa, riisiä ja parsakaalia muovirasiasta, vaan sitä, että kouluruokaa sekä tavallista kotiruokaa voi syödä fiksaamalla siitä vain vähän terveellisempää. Aina ei tarvitse lisätä sitä ohjeessa olevaa juustoraastetta uuniruuan päälle, kerman voi vaihtaa 7-10%, lisätä enemmän kasviksia, viljat täysjyvinä, kevyempää jauhelihaa ja kanat marinoimattomina eikä syö lisäaineita tai valkoista (piilo)sokeria kaksin käsin. Pieni valintoja, joista jo pelkästään kroppa kiittää.

Teitä varmasti kiinnostaa myös konkreettiset luvut, joten tässä tulee. Kiukkuraivoissani ja tutkimusta tehdessäni huomasin saman tyylisen radikaalin muutoksen viime keväältä (vasemmanpuoleinen mittaus). Olin juuri ollut kipeänä muutaman viikon, josta syystä mittaus näytti ihan mitä sattuu ja parin viikon päästä uusi mittaus taas "normaalia" kehitystä". Mähän olin elokuun lähes kokonaan Espanjassa, jossa aineenvaihdunta veti tuhatta ja sataa sekä syyskuun lähes kokonaan treenaamatta sairastelun vuoksi, joten aktiivista treenausta oli vain kolmisen viikkoa ennen viimeisintä mittausta ja luonnollisesti lihakset olivat niin sanotusti suht tyhjät. "Huonommissa" mittauksissa kehon nesteet ovat siitä syystä kiloja alempana, kuin hyvissä, joka vaikuttaa siihen, miten kehossa tulkitaan lihas ja rasva. Tämän tajuttuani sain mielenrauhan ja jostain syystä satuin olemaan vain viime lauantaina todella "kuiva". Tästä syystä oletettavasti noin huima lihaksen menetys sekä rasvan lisääntyminen johtui. Tiesin, että kyllä rasvaa olisi lisää tullut, mutta noin radikaali muutos oli aika hämmentävä ja kun oli omia taustatutkimuksia alla muista mittauksista. Menen ottamaan uuden mittauksen joskus marras-joulukuun vaihteilla ja katsellaan sitten mitä näyttää :-) Ultimaattista totuutta nuo ei edelleenkään kerro, mutta suuntaa antaa seurannan kannalta. Ja hei, ei sillä kehonkoostumuksella tai rasvaprosentilla onnellisuutta mitata!


Eli aion jatkaa samaa rataa ja siinä vaiheessa alan vasta huolestumaan, kun peilikuva alkaa näyttämään huolestuttavia muutoksia ja todella epämieluisia muutoksia. Siihen asti jatketaan samaan malliin :-) Koska syön nyt oletettavasti aika kulutukseni mukaan, ei mitään kovaa lihaskasvua ja huimaa treenitulosten nousua ole oletettavissa, mutta hakusessa on sopusuhtainen, sopivan lihaksika ja sen näköinen kroppa, että joskus on jotain painoja nosteltu. Kyllä se rasva pikkuhiljaa palaa tuosta keskivartalolta, jossa sitä eniten vielä on. Rauhassa ja maltilla, liikunnasta ja terveellisestä ruuasta nauttien.

Näihin fiiliksiin on hyvä lopettaa. Ihanaa viikonloppua! Yritän keretä jotain postailemaan viikonloppunakin. Kuitenkin kamalasti kouluhommia tehtävänä, joten ne ensiksi :-)

16 kommenttia:

 1. Mulla on vähän vastaava kokemus. Otin edellisen kesän rennosti, söin lepsummin ja liikuin fiilispohjalta. Tein enkkoja salilla, kun söin paremmin ja koin muutenkin olevani peilikuvaani tosi tyytyväinen. Sitten Inbody-mittaus kertoi et rasvaa oli tullu lähes 4kg lisää. Sillä samalla sekunnilla koin olevani ruma, lihava, vaikka ennen mittausta olin vielä ollu tosi sujut itteni kanssa. Parin päivän murehdinnan jälkeen onneksi tajusin, että tärkeintä on se oma hyvä olo ja hyväksyntä sellaisena kuin on - ei mikään lukema vaa'assa, mitassa tai rasvassa... Ihana kuulla et säkin sen sisäistit :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi on jännä miten heti näkee itsensä peilistä 10kiloa lihavempana ja tekee mieli vain peittää itsensä löysiin vaatteisiin. Onneksi aina sieltä itsesurkuttelusta saa noustua. Hyvä me! ;)

   Poista
 2. Mäkin olin keväällä hyvässä kuosissa ja supertyytyväinen itteeni. Noh tuli kesä ja sen jälkee käsipaskaksi eli ei painolla liikkeittä ollenkaa. Lisäksi kole kertaa flunssassa syksyn aikana. Tämä tietenkin on vähentänyt lihakunnon treenaamista ja aerobininen on lisääntynyt. Paino oli alimmillaan kesän lopussa, laiskan kauden jälkeen.. Ja nyt taas rasvaprosentti hieman noussut, mikä ärsyttää! Tekisin mielelläni kunnolla lihaskuntoa, mutta tällä hetkellä se on aika haasteellista.. En myöskään halua olla "laihaläski" vaan hippasen lihaksikas.. Mutta vaaka aika masentaa, varsinkii toi rasva%..

  mut et sä voikkaa loppuelämääs diettailla, et parempi tehä niinku uskot jaksavas loppuelämän.. Muuten kyllästyt ja alat syömään taas huonost... Ajatus ei nyt oikein kulje�� mut hyvää syksyä��

  -K

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi tekee monesta haasteellista, jos käsi rajoittaa :-( Sitä kuitenkin tarvitsee niin moneen liikkeeseen. Jos jalka rajoittaa, silloin pystyy kuitenkin aika hyvin erityisesti eristävillä liikkeillä treenaamaan muuta kroppaa. Nyt yrität vaan olla miettimättä sitä vaakaa ja tsemppiä hirveästi! xx

   Poista
  2. aa tulin kattomaan tätä koneelta, ku en ikinä normaalisti kirjota puhelimella. APUA mitä kirjotusvirheitä:DD ja joo ei näköjää ajatus oikein kulkenut:'D kerranki ku päätin kommentoida, perhana:D

   Totta, että käsi rajottaa. Ku en voi sillä edes painoja pidellä, lankutkii on ehdoton nounou:/

   nii ja piti eilen myös kertoo, et oon niin kade sun jaloille !!

   -K

   Poista
 3. Oon niin onnellinen, että oot kirjottanu tän postauksen :) ihan mahtavaa, että ajattelet noin etkä masentunut kehonkoostumuksen muutoksista ja ryhtynyt taas dietille. Tuo on tervettä ajattelua ja oot niin hyvä esimerkki kaikille kroppansa kanssa kamppaileville. Ei ne numerot, vaan se oma fiilis!

  VastaaPoista
 4. Oot aivan mahtava mimmi! Oon saanu susta taas motivaatiota alottaa urheilun uudestaa. Harrastin ennen kilpaurheilua 12 vuotta. Lopettamisen jälkeen en ole moneen vuoteen tehnyt mitään ja kiloja on tullut reippaasti lisää. Kävin alku syksystä inbody mittauksissa. Kun näin tulokset aloin itkemään. Peilikuvaani kattoessa en oo ees tajunnu kuin paljon rasvaa elimistössä voi olla ... Kilpaurheilua harrastaessani rasvaprosenttini oli 14 ja nyt se oli mennyt jo yli kolmenkymmenen! Kiitos kun oot saanu mun motivaation takaisin mitä pitkään on etsitty jo kissojen ja koirien kanssa! Jatka samaan malliin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi rasvaprossaa saa monia prosenttiyksiköitä tiputettua nopeasti, mutta sekin kannattaa muistaa, että jokaisen kroppa on erilainen ja kerää rasvaa eri tavalla. Esimerkiksi samalla mittausmenetelmällä mitattuna jollain saattaa olla helposti lähes 10%-yksikköä enemmän rasvaa kuin itsellä, mutta kropat voi olla todella lähellä tosiaan.

   Ihana kuulla, että olet saanut tsemppiä blogista! :) xx

   Poista
 5. Pitäisi itsekkin käydä monen vuoden jälkeen kehonkoostumusmittauksessa, erityisesti kiinnostaa juuri tietää reenaako omaa vahvempaa puolta kovemmin aka onko kroppa epätasapainossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo toi on jännä miten toispuoleinen kroppa voi olla :D

   Poista
 6. Kuinka paljo mittaus maksaa?

  VastaaPoista
 7. Riippuu vähän paikasta ja laitteesta. Inbody-koneilla tehdyt mittaukse ton yleensä noin 25-35e:)

  VastaaPoista
 8. Kommentoinkin sillon joskus tyyliin "onks tossa mitään järkee?", mutta en jaksa mitään "mitä mä sanoin" -kommenttia kuitenkaan nyt jättää. ;D Koska kuka mitenkin on onnellinen...

  VastaaPoista
 9. Oot niin inspiroiva! Ja arvostan just tota kotiruuan fiksaamista terveellisemmällä, toimii! :)
  Itse pyrin kans samaan. koska elämä ei oo pelkkää ruuan punnitsemista ja parsakaalin ja kanan syömistä (vaikkakin kyllä välillä ihan kivaa:D). Eikä sillä kehon koostumuksella ole mitään väliä, kukaan kaveri, perheenjäsen tai vastaantulija kadulla ei näe kadulla rasvaprosenttia tai lihasmassan määrää, vaan ainoostaan onko itsevarma, iloinen ja sinut omasssa kehossa:) itsevarmuus näyttää kaikilla hyvältä!!
  Ihanaa syksyä sulle!

  VastaaPoista
 10. Moi! Sori, tämä kommentti ei nyt liity kyseiseen postaukseen mitenkään, mutta selasin blogiasi ja näin että olet ollut au pairina Ruotsissa ja päätin kysyä vähän neuvoa noihin käytännön juttuihin, jos vaikka jaksaisit vastata :) Eli siis mä lähden ensi viikolla myöskin au pairiksi Ruotsiin ja haluaisin tietää, että mille tahoille ilmoitit lähdöstä (Kela, maistraatti yms.) ja entä miten Ruotsin puolella hoitui asiat(personnummer) ja ilmoititko siellä asumisestasi johonkin? Ja sitten vielä, että maksoitko töistä siellä veroja? Tuli vähän paljon nyt asiaa, toivottavasti ei turhan sekavasti. Kiitos jo etukäteen, jos jaksat vastata! :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Kaikki asialliset kommentit julkaistaan.

Theme Designed By Hello Manhattan

Copyright

Copyright Mikaela Koskela