Rapea ja maukas spelttipizza sekä taivaallinen tomaattikastike

keskiviikko 2. heinäkuuta 2014

Heippa pitkästä aikaa! Taas se aika hurahti ja näin kesän kunniaksi näyttää postaustahti olevan se yksi postaus per viikko. No parempi sekin, kun ei mitään :-) Ajattelin tulla postailemaan vähän ruokajuttuja ja niinkin herkullisen reseptin muodossa, kuin pitsan.

Välttelen ruokavaliossani vaaleaa vehnää, koska ne aiheuttavat helposti itselle turvotusta. Päädyin viime viikolla kokeilemaan pitsaa, jonka pohja oli tehty speltti täysjyväjauhosta. Speltti on huomattavasti vatsaystävällisempi verrattuna vaaleaan vehnään, koska se sisältää huomattavasti vähemmän lyhytketjuisia hiilihydraatteja, on sopiva FODMAP-ruokavalioon ja sen proteiinipitoisuus on korkea. Lisäksi täysjyväspeltti sisältää paljon kuitua, joka on tärkeää suoliston toiminnan kannalta. Eli aikamoinen terveyspommi kyseessä :-)


 Nyt pari spelttipizzaa syöneenä voin todellakin suositella käyttämään spelttijauhoa. Pohjasta tuli rapea ja maku oli aivan älyttömän hyvä, verrattavissa aika paljonkin täysjyväjauhosta tehtyyn "normivehnä"pitsaan. Tosin en ole ikinä onnistunut tekemään vaivattomasti käsin syötävää, rapeaa pizzaa ikinä aikaisemmin. Nyt olen onnistunut molemmilla kerroilla.

Speltti pizzapohja yhdelle
1,5dl (100g) speltti täysjyväjauhoa
0,5 tl suolaa
1tl kuivahiivaa
3-5 rkl kädenlämpöistä vettä
1tl oliiviöljyä

Laita uuni kuumenemaan leivinpellin tai pizzakiven kanssa 250 asteeseen. Sekoita jauhot, suola ja kuivahiiva keskenään. Lisää kädenlämpöistä vettä ruokalusikallinen kerrallaan sen verran, että taikinasta tulee kiinteä eikä tartu käsiin. Vaivaa oliiviöljy taikinan joukkoon ja jätä taikina kohoamaan noin 15-30minuutiksi. Levitä taikina käsin tai kaulimella kuumalle pellille, lisää täytteet ja paista uunissa noin 15-30min täytteistä, uunin tehosta ja halutusta rapeudesta riippuen.


Kuvan pizzaan laitoin itse tehtyä tomaattikastiketta, itketettyä kesäkurpitsaa, herkkusieniä, kevätsipulia, tomaattia ja noin 10min ennen pizzan uunista pois ottamista lisäsin päälle viipaloitua vähärasvaista mozzarellaa. Päälle vielä tuoretta basilikaa ja pizzamaustetta ennen syömistä ja oli kuulkaa niin hyvää!

Hyvä tomaattikastike on mielestäni maukkaan pizzan a ja o. Todella pienellä vaivalla saa tehtyä maukkaan tomaattikastikkeen, joka tulee mullistamaan makuelämyksesi, varsinkin jos olet tottunut lisäämään ketsuppia, tomaattimurskaa tai -pyreetä kylmänä suoraan pizzan päälle ennen uuniin laittoa.

Maistuva tomaattikastike pizzalle
1,5dl tomaattimurskaa tai paseerattua tomaattia
Tuoretta basilikaa ja/tai muita yrttejä
Ripaus sokeria, steviaa tai hunajaa
Suolaa
Oman maun mukaan:
pippuria, yrttisekoitusta, pizzamaustetta, chiliä...

Laita tomaattimurska tai paseerattu tomaatti kattilaan tai pannulle, lisää mausteet, tarkista maku ja anna porista kasaan pienellä lämmöllä noin 15-30minuuttia. Mitä kauemmin kuumennat, sitä tiiviimmäksi seos muuttuu. Levitä valmis kastike pizzapohjan päälle ennen täytteitä.

Huomasin muuten tänään tehdessäni kasvis-broileripizzaa, että paljon tuoreita kasviksia sekä hyvää tomaattikastiketta käytettäessä, ei pizza kaipaa ollenkaan juustoa päällensä. Edes silloin, kun ei käytetä mozzarellaa. Kannattaa kokeilla :-)


6 kommenttia:

  1. Vau miten hyvältä kuulostaa ja näyttää! Onko sinulla heittää arviota tämän pitsan ravintosisällöstä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pohjan arvot ohjeella tehtynä noin 380kcal 14g prode, 60g hiilari, 8g rasva. Kasvisten ja 60g 9% mozzarellaa käytettäessä koko pizza abouttirallaa 500kcal 28g prode, 67g hh, 14 rasva :-)

      Poista
  2. Oi tätä pitää kyllä kokeilla! Ja nyt alkoi välittömästi tehdä mieli pizzaa... <3

    VastaaPoista
  3. Miten itketät kesäkurpitsaa? :D Munakoisolle näin toki kannattaa tehdä, mutta tuskin on kesäkurpitsalle kuitenkaan tarpeen? Pizzapohja kuulostaa hyvältä, pitää joskus kokeilla! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ettei niistä irtoa hirveästi nestettä, jotta pohja pysyy rapeana :-)

      Poista
  4. Laitoin heti kokeiluun, enkä ole kyllä noin herkkupizzaa tehnyt pitkään aikaan :) Ens kerralla kokeilen ilman juustoa ;) Pohjasta tuli kivaa makua ja se oli tosiaan mukavan rapsakkaa :P

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Kaikki asialliset kommentit julkaistaan.

Theme Designed By Hello Manhattan

Copyright

Copyright Mikaela Koskela