Lasken päivän kalorit tarkkaan ja tänään tuli eteen tilanne, että tälle päivälle kaloreita oli about 150 jäljellä ja kello oli vasta seitsemän illalla ja viimeksi olin syönyt klo 18 välipalan. PANIIKKI! Miten selviän elossa nukkumaan menoon asti!?!?! Onneksi päivän rasvansaanti oli jo turvattu, joten loput kalorit saivat tulla marjojen tai kasvisten hiilihydraateista sekä proteiinista. Sataviiskyt kaloria. Se ei ole kovin paljon ja olen tottunut syömään suhteellisen tiheästi, eli tuo kalorimäärä pitäisi jakaa mieluiten parille erilliselle aterialle. Pitkän pohdinnan ja laskemisen jälkeen päädyin kasviksista kesäkurpitsaan ja purjoon sekä proteiinista raejuustoon.
Pidän todella paljon keitoista, joten todella kevyt purjo-kesäkurpitsakeitto oli oiva valinta ja kalorit antaisivat myöten kahteen annokseen, joista jälkimmäiseen voin lisätä vielä hyvän määrän 2% raejuustoa päälle tuomaan proteiinia yön ajaksi. Googlettelin erilaisia reseptejä ja sovelsin omani seuraavanlaiseksi:
Purjo-kesäkurpitsakeitto
(2 annosta)
Keskikokoinen kesäkurpitsa
Yhden purjosipulin varsi
0,5dl rasvatonta tai kevytmaitoa
1/2 kasvisliemikuutio
Kaksi valkosipulinkynttä
8dl vettä
Yksi sipuli
Mausteita
Suolaa
Pilko purjosipulin varsi renkaiksi ja raasta kesäkurpitsa. Kuullota pannulla pilkottu sipuli sekä valkosipuli pienessä määrässä öljyä ja lisää purjosipuli ja kesäkurpitsa. Pehmittele kasviksia hetki pannulla.
Kiehauta vesi, kasvisliemikuutio ja mausteet ja lisää kasvisseos pannulta sekä maito. Keitä ja hauduttele pienellä lämmöllä niin kauan, että kasvikset ovat pehmenneet kunnolla ja liemi on maustunut. Soseuta keitto sauvasekoittimella ja tarjoile esimerkiksi raejuuston, tuorejuuston, vuohenjuuston tai krutonkikuutioiden kanssa.
Keitto on ilman lisukkeita todella kevyttä, mutta maidon voi hyvinkin korvata kermalla tai vaikka koskenlaskijalla ja tuplata tai triplata määrän, jos ei ole näin "kriittinen" tilanne kyseessä :-D Mausteista käytin suolaa, valkopippuria, basilikaa, juustokuminaa, mustapippuria ja chiliä. Olen maustajana vähän sellainen kaikkea sekaan mitä käteen sattuu osumaan ja maistelemalla sitten lisäilen fiiliksen mukaan. Ikinä ei vielä ole pilalle mikään ruoka mausteiden vuoksi mennyt *koputtaa puuta*. Niin ja oli itse keittokin ilman mitään lisukkeitakin ihan älyttömän hyvää! Oikein yllätyin miten sattui onnistumaan noin hyvin, josta syystä olikin pakko tulla heti jakamaan tämä mestarikeksintö ;-)
Jotkut bodarit pitävät täyspaastopäiviä hyvin tuloksin ja lisäksi sellaisella on suotuisia terveysvaikutuksia, tottumiskysymys siis:) keitot ovat joo hyviä mutta usein turhan suolaisia.
VastaaPoista