Gluteenittomat pinaattiletut proteiinilla ladattuna ja ilman

sunnuntai 30. maaliskuuta 2014

 Meillä on ollut töissä aika ajoin puhetta gluteenittomista pinaattiletuista ja eilen kyseiset lätyt alkoivat sen verran houkuttelemaan, että päätin tehdä niitä. En itse ole gluteeniton, mutta vehnä aiheuttaa mulle nykään helposti kipua mahaa ja turvotusta, niin päätin tehdä nämä gluteenittomina kaikesta huolimatta. Lisäksi eilen näiden ravintoarvoja laskiessa aloin miettimääs jospa korkeaa hiilaripitoisuutta saisi jotenkin laskettua. Ratkaisuksi osoittautui korvaamalla 1/3 jauhoista proteiinijauheella. Mulla ei kuitenkaan ollut kuin vaniljan makuista heraproteiinia, joten ostin tänään kauppareissulla maustamatonta Leaderin Soijaproteiinia. 700g pussilla oli Prismassa hintaa 13,95e, joten mikään hirmuinen sijoitus tämä ei ollut :-) Vähän jännityksellä kokkailin, kun en ollut koskaan käyttänyt soijaproteiinia ja ollut mitään tietoa tuleeko tästä jotain makua lävitse tai miten käyttäytyy paistaessa.


 Blogin resepti on yhteen todella isoon annokseen (olen suursyömäri :-D), mutta tuplaamalla määrät riittää hyvin kahdelle-kolmellekin :-)

Gluteenittomat pinaattiletut (neljä lettua)
yksi kananmuna
75g (1/2 pussia) pakastepinaattia
1,5dl jauhoja, esim
3/4 gluteenitonta jauhoseosta
3/4 desi tattarijauhoa
1tl rypsiöljyä/juoksevaa öljyseosta
2,5dl maitoa
0,5 tl suolaa

Gluteenittomat proteiinipinaattiletut (neljä lettua)
yksi kananmuna
75g pakastepinaattia
0,5dl proteiinijauhetta
0,5dl gluteenitonta jauhoseosta
0,5dl tattarijauhoa
1tl rypsiöljyä/ juoksevaa öljyseosta
1,3dl maitoa
0,5tl suolaa

Lettutaikinan valmistus on niinkin helppoa, että sulata pinaatti mikrossa ja laita kaikki ainekset kulhoon, sekoita ja anna tekeytyä taikinan hetki jääkaapissa tai paista suoraan, kuten minä tein. Tuo tattarihiutaleiden blendaaminen on oikeasti koko jutun vaativin vaihe ;-)


Tattarijauho ei välttämättä ole pakollinen ja en oikeastaan edes tiedä, mistä tuli mieleen laittaa sitä :-D Ostin joku aikaa sitten tattarihiutaleita, niin tein niistä itse jauhoa blendaamalla hiutaleet jauheeksi. Eli reseptin tattarijauhon voi hyvin korvata jollain muulla jauholla, ihan vaikka vaan niillä vehnäjauhoilla, jolloin vain gluteeniton reseptin edestä tippuu pois :-) Tosin tattari on todella terveellistä, eli leivonnassa, varsinkin suolaisissa, voi hyvin korvata osan jauhoista tuolla.


 Kaada haluttu määrä taikinaa pannulle, jossa on pieni tippa öljyä. Itse paistoin letut keskilämmöllä.


 Lettujen maussa en huomannut tippaakaan eroa, eli tulevaisuudessa aion ehdottomasti tehdä nämä proteiinipitoisempina. Tuo värierokin itseasiassa johtui lopulta siitä, että paistoin ensimmäisenä tuon proteiiniletun ja pannu oli kuumempi "normia" paistaessa :-)


Letut söin stevialla makeutetun muussatun puolukan sekä raejuuston kanssa. Ja hyvää oli! Ensi kerralla voisi ehkä tehdä jonkin kunnon jauhelihatäytteen ja syödä täytettyinä lettuina :-) Tämä on muuten oikeaa pikaruokaa! Valmistamiseen menee ehkä 5min, puolukkasoossi tai -hillo päälle, vähän raejuustoa ja avot!

Taulukossa vielä reseptin makrot sekä eroavaisuudet reseptien välillä

Kaiken kaikkiaan blogin reseptissä ilman lisukkeita on molemmissa noin 450kcal. Siihen ei siis tullut eroa, mutta korvaamalla reseptissä 1/3 jauhoista proteiinijauheella, saatiin proteiinipitoisuutta nostettua 16g ja hiilihydraatteja laskettua 15,8g :-) Eli ihan positiivinen muutos! Pitää ensi kerralla vielä kokeilla antaako resepti myöten, jos korvaa puolet jauhoista proteiinijauheella. Jos joku sitä kokeilee, niin tulkaa ihmeessä infoamaan!

Tälläistä MythBusters-meininkiä tähän sunnuntaihin ;-) Joko alkoi pinaattiletut himottamaan?

1 kommentti:

  1. Täytyykin maistaa näitä pinaattilettuja, itse olen pysytelly vain gluteenittomissa banaanipannukakuissa :) http://finestprocrastination.blogspot.co.uk/

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Kaikki asialliset kommentit julkaistaan.

Theme Designed By Hello Manhattan

Copyright

Copyright Mikaela Koskela