MeillƤ on ollut tƶissƤ aika ajoin puhetta gluteenittomista pinaattiletuista ja eilen kyseiset lƤtyt alkoivat sen verran houkuttelemaan, ettƤ pƤƤtin tehdƤ niitƤ. En itse ole gluteeniton, mutta vehnƤ aiheuttaa mulle nykƤƤn helposti kipua mahaa ja turvotusta, niin pƤƤtin tehdƤ nƤmƤ gluteenittomina kaikesta huolimatta. LisƤksi eilen nƤiden ravintoarvoja laskiessa aloin miettimƤƤs jospa korkeaa hiilaripitoisuutta saisi jotenkin laskettua. Ratkaisuksi osoittautui korvaamalla 1/3 jauhoista proteiinijauheella. Mulla ei kuitenkaan ollut kuin vaniljan makuista heraproteiinia, joten ostin tƤnƤƤn kauppareissulla maustamatonta Leaderin Soijaproteiinia. 700g pussilla oli Prismassa hintaa 13,95e, joten mikƤƤn hirmuinen sijoitus tƤmƤ ei ollut :-) VƤhƤn jƤnnityksellƤ kokkailin, kun en ollut koskaan kƤyttƤnyt soijaproteiinia ja ollut mitƤƤn tietoa tuleeko tƤstƤ jotain makua lƤvitse tai miten kƤyttƤytyy paistaessa.
Blogin resepti on yhteen todella isoon annokseen (olen suursyƶmƤri :-D), mutta tuplaamalla mƤƤrƤt riittƤƤ hyvin kahdelle-kolmellekin :-)
Gluteenittomat pinaattiletut (neljƤ lettua)
yksi kananmuna
75g (1/2 pussia) pakastepinaattia
1,5dl jauhoja, esim
3/4 gluteenitonta jauhoseosta
3/4 desi tattarijauhoa
1tl rypsiƶljyƤ/juoksevaa ƶljyseosta
2,5dl maitoa
0,5 tl suolaa
Gluteenittomat proteiinipinaattiletut (neljƤ lettua)
yksi kananmuna
75g pakastepinaattia
0,5dl proteiinijauhetta
0,5dl gluteenitonta jauhoseosta
0,5dl tattarijauhoa
1tl rypsiƶljyƤ/ juoksevaa ƶljyseosta
1,3dl maitoa
0,5tl suolaa
Lettutaikinan valmistus on niinkin helppoa, ettƤ sulata pinaatti
mikrossa ja laita kaikki ainekset kulhoon, sekoita ja anna tekeytyƤ
taikinan hetki jƤƤkaapissa tai paista suoraan, kuten minƤ tein. Tuo tattarihiutaleiden blendaaminen on oikeasti koko jutun vaativin vaihe ;-)
Tattarijauho ei vƤlttƤmƤttƤ ole pakollinen ja en oikeastaan edes tiedƤ, mistƤ tuli mieleen laittaa sitƤ :-D Ostin joku aikaa sitten tattarihiutaleita, niin tein niistƤ itse jauhoa blendaamalla hiutaleet jauheeksi. Eli reseptin tattarijauhon voi hyvin korvata jollain muulla jauholla, ihan vaikka vaan niillƤ vehnƤjauhoilla, jolloin vain gluteeniton reseptin edestƤ tippuu pois :-) Tosin tattari on todella terveellistƤ, eli leivonnassa, varsinkin suolaisissa, voi hyvin korvata osan jauhoista tuolla.
Kaada haluttu mƤƤrƤ taikinaa pannulle, jossa on pieni tippa ƶljyƤ. Itse paistoin letut keskilƤmmƶllƤ.
Lettujen maussa en huomannut tippaakaan eroa, eli tulevaisuudessa aion ehdottomasti tehdƤ nƤmƤ proteiinipitoisempina. Tuo vƤrierokin itseasiassa johtui lopulta siitƤ, ettƤ paistoin ensimmƤisenƤ tuon proteiiniletun ja pannu oli kuumempi "normia" paistaessa :-)
Letut sƶin stevialla makeutetun muussatun puolukan sekƤ raejuuston kanssa. Ja hyvƤƤ oli! Ensi kerralla voisi ehkƤ tehdƤ jonkin kunnon jauhelihatƤytteen ja syƶdƤ tƤytettyinƤ lettuina :-) TƤmƤ on muuten oikeaa pikaruokaa! Valmistamiseen menee ehkƤ 5min, puolukkasoossi tai -hillo pƤƤlle, vƤhƤn raejuustoa ja avot!
Taulukossa vielƤ reseptin makrot sekƤ eroavaisuudet reseptien vƤlillƤ
Kaiken kaikkiaan blogin reseptissƤ ilman lisukkeita on molemmissa noin 450kcal. Siihen ei siis tullut eroa, mutta korvaamalla reseptissƤ 1/3 jauhoista proteiinijauheella, saatiin proteiinipitoisuutta nostettua 16g ja hiilihydraatteja laskettua 15,8g :-) Eli ihan positiivinen muutos! PitƤƤ ensi kerralla vielƤ kokeilla antaako resepti myƶten, jos korvaa puolet jauhoista proteiinijauheella. Jos joku sitƤ kokeilee, niin tulkaa ihmeessƤ infoamaan!
TƤllƤistƤ MythBusters-meininkiƤ tƤhƤn sunnuntaihin ;-) Joko alkoi pinaattiletut himottamaan?
TƤytyykin maistaa nƤitƤ pinaattilettuja, itse olen pysytelly vain gluteenittomissa banaanipannukakuissa :) http://finestprocrastination.blogspot.co.uk/
VastaaPoista