Olen monta viikkoa mennyt kaavalla tƶistƤ klo 18 HyvinkƤƤllƤ, suoraan junalta salille, salilta kotona puoli yhdeksƤn aikaan, kƤynti suihkussa, treenin jƤlkeisen aterian ja seuraavan pƤivƤn lounaan valmistaminen punnimisineen tukka mƤrkƤnƤ, ruoka valmis --> hiusten kuivaus, seuraavan pƤivƤn salikamojen pakkaaminen, ruokaa naamaan, hetki datailua, blogin pƤivitys yms ja nukkumaan viimeistƤƤn klo 23. Ei kovin mukavia ja rentouttavia arki-iltoja, vai mita? TƤstƤ syystƤ viime sunnuntaina kƤytin noin viisi tuntia 20 tƤysin valmiin aterian valmistamiseen. KyseessƤ oli siis meal prep eli suomalaisittain ruoka preppaus.
Ruoka preppaukseen tarvitset:
Muoviastioita
tai pakastepusseja
Keittiƶvaa'an
Permament-tussin
MaalarinteippiƤ
KƤvin aamulla kaupassa ostamassa erilaisia lihoja, kuten broilerin sisƤfilettƤ, karjalanpaistia ja jauhelihaa, pakastekasviksia ja vihanneksia. Suosin aina paketteja, joissa on ruoka 400g, 700g yms tai poikkeuksena 450g, jolloin kahdesta paketista tulee tƤysiƤ satoja grammoja. Helpottaa ruuan pussittamista ja valmistamista, koska tiedƤn esimerkiksi 400g jauhelihapaketista tulevan neljƤ annosta lihaa, oli se sitten raakapaino tai valmistetun ruuan paino. Itse punnitsen ruuan aina raakana ja punnitsen ja pussitan koko lihapaketin kerralla pakastimeen ja merkkaan pƤƤlle tarkan grammamƤƤrƤn. Helpottaa kiireettƤ ruuan valmistusta, kun pystyy vain ottamaan yhden pussin haluamaansa lihaa, sulattaa ja valmistaa ja tekee lisukkeet. Vihannekset ja pakastevihannekset punnitsen vasta ruuan tekohetkellƤ.
Karkasi taas vƤhƤn juttu, eli nyt taas siihen viime sunnuntain ruoka preppaukseen :-D Eli ostin kaupasta erilaisia lihoja ja yleisestƤ poiketen myƶs jonkin tarjouksessa olevan broileriruukun, jossa oli kasviksia mukana sekƤ kanankoipia, jotka keitin. En suosittele kƤyttƤmƤƤn marinoituja broilerifileitƤ, suikaleita tms, koska niissƤ on aina itse lihaa paljon vƤhemmƤn, kuin esimerkiksi se luvattu 400g. Iso osa paketista on sitƤ marinadimoskaa. Kanankoivet ei nyt sinƤnsƤ ole kovin paha juttu varsinkaan keitettyinƤ, mutta niissƤ on enemmƤn kaloreita kuin esimerkiksi broilerin sisƤfileessƤ ja on aika tyƶlƤstƤ varsinkin dieetillƤ nyppiƤ liha pois koivista, punnita valmis liha ja suhteuttaa paketin painoon ja laskea makrot. Eli broilerin rinta- tai sisƤfileet tai marinoimattomat suikaleet on mielestƤni paras valinta. Karjalanpaistikin on aika sellainen spessu, mutta rakastan sitƤ lihaa ja tuo vƤhƤn vaihtelua perus broilerille ja jauhelihalle :-) Naudan paistisuikaleet on muuten tosi hyvƤ proteiinin lƤhde wokkeihin.
Miten taas ajauduin ihan sivuraiteille :-D Joo, eli aloitin ruuan valmistamisen lihoista, poikkeuksena karjalanpaisti, johon pilkoin sekaan porkkanat ja sipulit ja laitoin uuniin. Laitoin kanankoivet keittymƤƤn kattilaan, punnitsin broilerin rintafileet ja leikkelin grammamƤƤrƤltƤƤn sopivankokoisiksi annoksiksi, jotka asettelin pellille omiin nurkkiinsa ja laitoin uuniin valmistumaan karjalanpaistin kanssa, paistelin broilerin sisƤfileitƤ yms. Esimerkiksi 400g jauhelihapakettia valmistaessa se valmis lihahan ei paina sitƤ 400g. Eli eikun kaikki valmistettu liha keittiƶvaa'alle ja sen nƤyttƤmƤ paino jaetaan esimerkiksi neljƤƤn osaan, jolloin makrot vastaavat 100g raakapainon kaloreita. YleensƤ kƤytƤn tietylle samalle raaka-aineelle samanlaisia muoviastioita, jolloin ei tarvitse taarata jokaista kippoa erikseen, vaan voi lennosta vaihtaa seuraavaan kippoon vikoja grammoja sumpliessa. Nyt ostinkin seuraavaa ruokapreppausta varten pienempƤƤn tilaan meneviƤ, tosin ei niin kestƤviƤ, ohutmuovisia pakasterasioita, koska nuo "vƤrikantiset" vie paljon enemmƤn tilaa pakkasesta ja niiden mahduttaminen sinne oli yhtƤ tuskaa ja palapeliƤ :-D
Lihojen valmistuttua jaoin ne omiin astioihinsa ja laitoin jo valmiiksi jokaisen rasian kanteen pƤtkƤn maalarinteippiƤ ja siihen kirjoitin mitƤ ja kuinka paljon rasia pitƤƤ sisƤllƤƤn. TƤmƤn jƤlkeen aloin valmistamaan kasviksia. KƤytin wokkeja, kasvissuikaleita, vihreitƤ papuja ja ruusukaalia tƤllƤ kertaa. Vihannesten ollessa valmiita lisƤilin niitƤ purkkeihin vƤhƤn fiiliksen mukaan mikƤ sopisi mihinkin. Jotkut valmistetuista lihoista pakastin sellaisenaan, jotta voin esimerkiksi tehdƤ salaatin sen kanssa tai jos tekee mieli jotain tiettyƤ kasvista tai vihannesta, niin en ole aivan purkin armoilla. Kaiken ollessa valmista merkkasin maalarinteippiin jƤlleen paljon kasviksia purkki sisƤltƤƤ ja joihinkin myƶskin koko aterian kalorit. Mulla kuitenkin on todella hyvƤ kalorimuisti ja syƶtƤn joka tapauksessa joka pƤivƤ illalla kaikki syƶmiseni kalorilaskuriin, niin sekin ne kuitenkin laskee.
TyƶlƤstƤhƤn tuo preppaus on, varsinkin kun mulla tuli vahingossa sitƤ ruokaa se 20 ateriaa :-D LƤhti vƤhƤn lapasista se lihojen ostaminen. Ensi kerralla ehkƤ suosiolla mietin vƤhƤn tarkemmin esimerkiksi juuri sen viiden pƤivƤn lounaat ja pƤivƤlliset, eli yhteensƤ 10 ateriaa. TykkƤƤn tehdƤ ruokaa, joten viikonloppuisin ihan mielellƤni syƶn ruokani tuoreena ja vastavalmistettuna. Kaiken kaikkiaan tuo preppaus on helpottanut arkiani ihan kamalasti, kun voi vain valita pakkaesta mitƤ haluaisi syƶdƤ ja nyt ei mene siihen ruuan valmistamiseen arki-iltaisin aikaa :-)
Onko muut kokeilleet ruoka preppausta?
Ps. muistutan vielƤ tƤnƤƤn alkavasta kirpparipƶydƤstƤni tƤƤllƤ HyvinkƤƤllƤ. Eli Willan kirppis ja pƶytƤ M62. PƶytƤ on mulla ensi viikon lauantaihin asti. Kirppis on auki tƤnƤƤn 12-16, ma-to 10-18, to 10-20, pe 10-18, la 10-16.
Just kun eilen kyselin tƤn postauksen perƤƤn! :D Kiva ja hyƶdyllinen postaus, ehkƤ sitƤ itsekin viitsisi joskus kokeilla. Helpottaa tosiaan varmasti arkea!
VastaaPoistaKiireisinƤ viikkoina harrastan tuota itsekin, en vain kirjoita painoa lappuun:) Helppo ottaa mukaan kouluun/tƶihin.
VastaaPoistaOioi kuulostaa ihan mun arkipƤivƤltƤ myƶs :D
VastaaPoistaTajusinko ihan oikein, ettƤ paistat lihat ja keitƤt tms. Kasvikset ja laitat ne sitten pakkaseen, jonka jƤlkeen lƤmmitƤt ne uudelleen vain? :) KƤytƤtkƶ ollenkaan nykysin riisiƤ, pastaa, perunaa?
VastaaPoistaIhana ettƤ oot nƤin innostunut ja ettƤ oot lƤhteny tƤhƤn hommaan oikeesti elƤmƤnmuutoksella ja terveellistƤ kautta. :) sulla on kroppa muuttunu ihan huikeesti! Saa itsekin inspiraatiota.
VastaaPoistaYks asia mikƤ mua vaan jƤi ƤrsyttƤƤ tƤssƤ postauksessa olia se et ruokapreppaus on yhdyssana! :D oli niin monta kertaa kirjotettu erikseen.
Mut oot enivei ihan hullun symppis ja ihana, tsemppiƤ sulle treenaamiseen! :)