Ruoka preppausta

sunnuntai 2. helmikuuta 2014


Olen monta viikkoa mennyt kaavalla töistä klo 18 Hyvinkäällä, suoraan junalta salille, salilta kotona puoli yhdeksän aikaan, käynti suihkussa, treenin jälkeisen aterian ja seuraavan päivän lounaan valmistaminen punnimisineen tukka märkänä, ruoka valmis --> hiusten kuivaus, seuraavan päivän salikamojen pakkaaminen, ruokaa naamaan, hetki datailua, blogin päivitys yms ja nukkumaan viimeistään klo 23. Ei kovin mukavia ja rentouttavia arki-iltoja, vai mita? Tästä syystä viime sunnuntaina käytin noin viisi tuntia 20 täysin valmiin aterian valmistamiseen. Kyseessä oli siis meal prep eli suomalaisittain ruoka preppaus.

Ruoka preppaukseen tarvitset:
Muoviastioita
tai pakastepusseja
Keittiövaa'an
Permament-tussin
Maalarinteippiä

Kävin aamulla kaupassa ostamassa erilaisia lihoja, kuten broilerin sisäfilettä, karjalanpaistia ja jauhelihaa, pakastekasviksia ja vihanneksia. Suosin aina paketteja, joissa on ruoka 400g, 700g yms tai poikkeuksena 450g, jolloin kahdesta paketista tulee täysiä satoja grammoja. Helpottaa ruuan pussittamista ja valmistamista, koska tiedän esimerkiksi 400g jauhelihapaketista tulevan neljä annosta lihaa, oli se sitten raakapaino tai valmistetun ruuan paino. Itse punnitsen ruuan aina raakana ja punnitsen ja pussitan koko lihapaketin kerralla pakastimeen ja merkkaan päälle tarkan grammamäärän. Helpottaa kiireettä ruuan valmistusta, kun pystyy vain ottamaan yhden pussin haluamaansa lihaa, sulattaa ja valmistaa ja tekee lisukkeet. Vihannekset ja pakastevihannekset punnitsen vasta ruuan tekohetkellä.

Karkasi taas vähän juttu, eli nyt taas siihen viime sunnuntain ruoka preppaukseen :-D Eli ostin kaupasta erilaisia lihoja ja yleisestä poiketen myös jonkin tarjouksessa olevan broileriruukun, jossa oli kasviksia mukana sekä kanankoipia, jotka keitin. En suosittele käyttämään marinoituja broilerifileitä, suikaleita tms, koska niissä on aina itse lihaa paljon vähemmän, kuin esimerkiksi se luvattu 400g. Iso osa paketista on sitä marinadimoskaa. Kanankoivet ei nyt sinänsä ole kovin paha juttu varsinkaan keitettyinä, mutta niissä on enemmän kaloreita kuin esimerkiksi broilerin sisäfileessä ja on aika työlästä varsinkin dieetillä nyppiä liha pois koivista, punnita valmis liha ja suhteuttaa paketin painoon ja laskea makrot. Eli broilerin rinta- tai sisäfileet tai marinoimattomat suikaleet on mielestäni paras valinta. Karjalanpaistikin on aika sellainen spessu, mutta rakastan sitä lihaa ja tuo vähän vaihtelua perus broilerille ja jauhelihalle :-) Naudan paistisuikaleet on muuten tosi hyvä proteiinin lähde wokkeihin.

Miten taas ajauduin ihan sivuraiteille :-D Joo, eli aloitin ruuan valmistamisen lihoista, poikkeuksena karjalanpaisti, johon pilkoin sekaan porkkanat ja sipulit ja laitoin uuniin. Laitoin kanankoivet keittymään kattilaan, punnitsin broilerin rintafileet ja leikkelin grammamäärältään sopivankokoisiksi annoksiksi, jotka asettelin pellille omiin nurkkiinsa ja laitoin uuniin valmistumaan karjalanpaistin kanssa, paistelin broilerin sisäfileitä yms. Esimerkiksi 400g jauhelihapakettia valmistaessa se valmis lihahan ei paina sitä 400g. Eli eikun kaikki valmistettu liha keittiövaa'alle ja sen näyttämä paino jaetaan esimerkiksi neljään osaan, jolloin makrot vastaavat 100g raakapainon kaloreita. Yleensä käytän tietylle samalle raaka-aineelle samanlaisia muoviastioita, jolloin ei tarvitse taarata jokaista kippoa erikseen, vaan voi lennosta vaihtaa seuraavaan kippoon vikoja grammoja sumpliessa. Nyt ostinkin seuraavaa ruokapreppausta varten pienempään tilaan meneviä, tosin ei niin kestäviä, ohutmuovisia pakasterasioita, koska nuo "värikantiset" vie paljon enemmän tilaa pakkasesta ja niiden mahduttaminen sinne oli yhtä tuskaa ja palapeliä :-D

Lihojen valmistuttua jaoin ne omiin astioihinsa ja laitoin jo valmiiksi jokaisen rasian kanteen pätkän maalarinteippiä ja siihen kirjoitin mitä ja kuinka paljon rasia pitää sisällään. Tämän jälkeen aloin valmistamaan kasviksia. Käytin wokkeja, kasvissuikaleita, vihreitä papuja ja ruusukaalia tällä kertaa. Vihannesten ollessa valmiita lisäilin niitä purkkeihin vähän fiiliksen mukaan mikä sopisi mihinkin. Jotkut valmistetuista lihoista pakastin sellaisenaan, jotta voin esimerkiksi tehdä salaatin sen kanssa tai jos tekee mieli jotain tiettyä kasvista tai vihannesta, niin en ole aivan purkin armoilla. Kaiken ollessa valmista merkkasin maalarinteippiin jälleen paljon kasviksia purkki sisältää ja joihinkin myöskin koko aterian kalorit. Mulla kuitenkin on todella hyvä kalorimuisti ja syötän joka tapauksessa joka päivä illalla kaikki syömiseni kalorilaskuriin, niin sekin ne kuitenkin laskee.

Työlästähän tuo preppaus on, varsinkin kun mulla tuli vahingossa sitä ruokaa se 20 ateriaa :-D Lähti vähän lapasista se lihojen ostaminen. Ensi kerralla ehkä suosiolla mietin vähän tarkemmin esimerkiksi juuri sen viiden päivän lounaat ja päivälliset, eli yhteensä 10 ateriaa. Tykkään tehdä ruokaa, joten viikonloppuisin ihan mielelläni syön ruokani tuoreena ja vastavalmistettuna. Kaiken kaikkiaan tuo preppaus on helpottanut arkiani ihan kamalasti, kun voi vain valita pakkaesta mitä haluaisi syödä ja nyt ei mene siihen ruuan valmistamiseen arki-iltaisin aikaa :-)

Onko muut kokeilleet ruoka preppausta?

Ps. muistutan vielä tänään alkavasta kirpparipöydästäni täällä Hyvinkäällä. Eli Willan kirppis ja pöytä M62. Pöytä on mulla ensi viikon lauantaihin asti. Kirppis on auki tänään 12-16, ma-to 10-18, to 10-20, pe 10-18, la 10-16.

5 kommenttia:

 1. Just kun eilen kyselin tän postauksen perään! :D Kiva ja hyödyllinen postaus, ehkä sitä itsekin viitsisi joskus kokeilla. Helpottaa tosiaan varmasti arkea!

  VastaaPoista
 2. Kiireisinä viikkoina harrastan tuota itsekin, en vain kirjoita painoa lappuun:) Helppo ottaa mukaan kouluun/töihin.

  VastaaPoista
 3. Oioi kuulostaa ihan mun arkipäivältä myös :D

  VastaaPoista
 4. Tajusinko ihan oikein, että paistat lihat ja keität tms. Kasvikset ja laitat ne sitten pakkaseen, jonka jälkeen lämmität ne uudelleen vain? :) Käytätkö ollenkaan nykysin riisiä, pastaa, perunaa?

  VastaaPoista
 5. Ihana että oot näin innostunut ja että oot lähteny tähän hommaan oikeesti elämänmuutoksella ja terveellistä kautta. :) sulla on kroppa muuttunu ihan huikeesti! Saa itsekin inspiraatiota.
  Yks asia mikä mua vaan jäi ärsyttää tässä postauksessa olia se et ruokapreppaus on yhdyssana! :D oli niin monta kertaa kirjotettu erikseen.

  Mut oot enivei ihan hullun symppis ja ihana, tsemppiä sulle treenaamiseen! :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Kaikki asialliset kommentit julkaistaan.

Theme Designed By Hello Manhattan

Copyright

Copyright Mikaela Koskela