Meikkivideo

keskiviikko 26. kesäkuuta 2013

Multa toivottiin TÄMÄN postauksen meikkiä myös videolla ja tänään sain sen kuvattua :-) Meikki on tosi pikaisesti tehty ja kuvattu iPadilla, mutta toivottavasti saatte siitä jotain selvää. Kuva vammaa jotain aina välillä ja no minä myöskin ja sekoilen sanoissa, mutta älkää välittäkö :-D


Tuli muuten tänään mieleen, kun ostin mansikoita töiden jälkeen, että tiedättehän kaikki kultaseni, jotka työskentelette esimerkiksi juurikin mansikanmyyjinä tai vaikka jätskikiskalla, että teille kuuluu kaikki samat oikeudet työssä, kuin esimerkiksi kaupan kassalla työskenteleville. Eli pitäkää huoli, että saatte pitää jonkinlaisen tauon päivittäin, jos työvuorossa on pari henkilöä, palkka on lain mukaan maksettu ja myöskin siihen kuuluvat ilta-, yö- ja viikonloppulisät! Lisäksi työvuoroa ei työnantaja IKINÄ saa perua esimerkiksi surkean sään vuoksi tai jos vaikka myytävää ei enää ole sinun vuoron alettua. Työvorolistat pitäisi saada pari viikkoa aikaisemmin (ellei sopparissa ole muuten sovittu) ja työvuorolistassa olevaa vuoroa ei työnantaja saa peruuttaa olematta velvollinen maksamaan työntekijälle palkkaa sovitusta vuorosta. Eli jos pari tuntia ennen duunin alkua tulee puhelu, että ei tarvitse tulla, muista tehdä selväksi että palkka kuuluu maksaa joka tapauksessa tai jos ei, niin sitten tulet töihin, satoi tai paistoi, ellet sitten itse halua sitä ottaa palkattomana vapaapäivänä. Lisäksi tehkää AINA kirjallinen sopimus työn alkaessa ja pyydä palkasta aina kunnon laskuerittely, jossa näkyy maksetut ja tehdyt tunnit sekä asiaankuuluvat lisät. Näin voit helposti tarkistaa, että palkkaa on tullut oikea määrä ja on mustaa valkoisella näyttämään, jos lovi palkasta puuttuu.

Itse olin 2011 kesällä pari kuukautta myymässä mansikoita, kun piti äkkiä saada Ruotsista Suomeen tullessa joku työ. Ja mua kusetettiin siellä ihan 1-0. Tajusin sen vasta nyt myöhemmin, mutta onneksi äitini ansiosta aloin huomaamaan jo työn aikana, ettei kaikki ihan mene kuin pitäisi. Mulle muun muassa pari kertaa soiteltiin, että ei tarvitsisi tulla töihin (tietenkin päivä olisi heidän mukaan ollut palkaton vaikka luki työvuoroissa, koska enhän edes joudu ilmestymään töihin) ja joskus työt loppuivatkin tuntia-paria aikaisemmin, kuin pitäisi. Tappelin niin monta kertaa tuosta työvuorojen perumisesta heidän kanssaan ja olisi jo silloin pitänyt ottaa enemmän selvää näistä kaikista käytännöistä ja lakipykälistä, jotka pitää täyttyä. Eli varsinkin te nuoremmat kesätyöntekijät ottakaa asia puheeksi heti vanhempienne kanssa, jos tuntuu että kaikki ei mene töissä ihan kuin pitäisi. Heiltä saatte varmasti tukea ja neuvoja, jos tulee erimielisyyksiä työnantajan kanssa tai tunnette, ettei teitä kohdella oikein työpaikallanne.

4 kommenttia:

 1. Tää on tosi hankala juttu. Töiden saanti varsinkin nuorilla on kiven alla, joten uskaltaako sitä sitten ruveta riitelemään, vaikka itse tietäisikin, että kohdellaan väärin. Riskinä sitten on se, että seuraavana kesänä ei ole asiaa kyseiseen työpaikkaan eikä välttämättä löydy sitten muitakaan töitä.. Ehdottomasti kannustan siis pitämään omia puoliaan, mutta täytyy aina kuitenkin muistaa, että siihen suun avaamiseen voi olla aika suuri kynnys... Hyvä että tuot asiaa esille, koska mitä suurempi osa nuorista näistä asioista tietää, niin sitä vähemmän työnantajat löytävät sellaisia nuoria, jotka suostuvat esimerkiksi juuri työvuorojen peruutteluihin.

  VastaaPoista
 2. ostatako mistä tota macin meikkivoidetta? :)

  VastaaPoista
 3. Kiva meikkivideo, mutta älä haro ja asettele hiuksia koko aika :D Hyvältä ne näyttää, don't worry :)

  VastaaPoista
 4. Työskentelen toista kesää mansikanmyyjänä ja täytyy kyllä sanoa, että ei ainakaan siinä firmassa oo ihan laillisia kaikki jutut. Esim taukoja ei ole, vaikka työvuorot on 6-9 h. Osan työntekijöiden työajat ovat aivan törkeitä (esim 03.30-23, iltapäivällä muutama tunti lepoa, tämä esim ei mitenkään voi olla laillista. Yhtenä kaikkein suurimmista ongelmista kuitenkin pidän kaikkien lisien puuttumista, emme saa minkäänlaisia ilta- tai viikonloppulisiä vaikka töitä on iltayhdeksään maanantaista lauantaihin. Kysyin tänä kesänä pomolta, miksi ei ole lisiä (vaikka mielestäni kuulumme kaupan alan tes:iin, koska myyntipiste on kaupan edustalla eikä esim marjatilan yhteydessä?), ja hän vain mutisi jotain, että torimyyjällä ei ole mitään tes:ejä, että se on ihan oma juttunsa. Olin netistä katsonut, että olisimme oikeutettuja saamaan lisät, mutta en alkanut tappelemaan asiasta sen enempää, sillä en ollut tasavarma tästä. Lopetan tuolla pian, ja tekis kyllä niin mieli ilmoittaa tuosta firmasta johonkin. Se on totta, että tietämättömiä (ja ehkä vaatimuksien suhteen arkoja) nuoria kusetetaan ihan huolella. Tuli aika pitkä avautuminen, mutta nyt kun on kuullut kavereiden paaaaljon paremmista työolosuhteista, on alkanut niin ärsyttämään touhu tuossa firmassa.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Kaikki asialliset kommentit julkaistaan.

Theme Designed By Hello Manhattan

Copyright

Copyright Mikaela Koskela