Avautumista omasta rahankäytöstä ja säästökuukauden suunnittelua

perjantai 1. helmikuuta 2013




Mua on alkanut viime aikoina hirvittämään kuinka läskiksi olen laittanut rahan tuhlaamisen parina viime kuukautena ja muutenkin mihin kaikkeen turhaan sitä menee. Tästä syystä päätin pitää ensi kuukauden (ja madollisesti myös muutaman seuraavankin) kitukuukautena ja miettiä oikeasti mihin rahani oikein katoaa ja mihin kaikkeen turhaan sitä menee (kyllä äiti, luit oikein).

Olen sellainen, että kun palkka tulee, seuraavaan päivään mennessä siitä on mennyt puolet ellei enemmänkin. Ihan sairasta, eikö. Okei, laskut yms vie suuren osan koska maksan nyt vaadittua enemmän pois kaikkia tyhmyydessä tehtyjä vanhoja osamaksujuttuja mutta silti. Otetaan esimerkkinä eilinen; maksoin laskut, muutaman viime kuun nettiostoksen, tulevasta pesukoneestani 120e, sitten menin vielä sen jälkeen syömään (9e), ostin solkkukortin (50e), kävin ostamassa vaatteita duunista (98e), alusvaatteita Cubuksesta (25e) ja kävin ruokakaupassa (20e). Hupsis, tilillä on tänää se 370e ja palkkaa töistä tuli EILEN 1 000e. Nyt tosin meni normaaliin verrattuna ylimääräisiin laskuihin tai asioihin rahaa about 270e (se pesukone, noin 50e koulukirjoihin ja pari ostosta netistä, jotka maksoin kokonaan pois laskulla). Saan aina kuun puolen välin jälkeen vielä "blogipalkan" ja tästä syystä ehkä olen tottunut siihen, että aina silloin tulee vielä ns toinen palkka joten en stressaa rahan menosta. Oli (teko)syy mikä tahansa, tämä on ihan järkyttävää ja mua vähän hävettääkin. Haluisin tosissani päästä eroon tästä tavasta.

Siivosin eilen ja mulla lojui kämpässä muutama muovikassi jossa on uusi vaatteita hintalaput kiinni, enkä ole edes saanut niitä muovikassista pois. Edes tuonne vaatekaappiin. Jotkut niistä on ostettu melkein kuukausi sitten. Sen tajuaminen oli musta yksi kaikista hirvein asia. Tarvitsenko muka oikeasti sellaisia vaatteita, joita en innosta pinkeänä ole pukemassa päälle heti kun on mahdollisuus? Tuskin. Sentään vaatteet, jotka ostan töistä menevät heti käyttöön ja mietin paljon enemmän tuleeko niitä käytettyä. Lisäksi olen monet vaihtanut johonkin muuhun, jos se ei olekaan tuntunut kotona kivalta tai on tullutkin melkein heti jotain uusia vaatteita töihin, jotka ovat edellistä kivempia. Plussaa on tietenkin, että kuittikopiot ovat tallessa töissä ja kiitos Bestsellerin 30päivän vaihto- ja palautusoikeuden.

Edellä mainituista syistä ajattelin, että aion tosissani välttää muualta kuin Vilasta vaatteiden ostamista sekä vältän viimeiseen asti vaatekauppoja ja nettikauppoja ainakin tämän kuunm. Ja voisko ton Ebaynkin blokata myöskin mun koneelta? Olen sellainen etten tuhlaa rahaa, jos mulla ei ole tylsää tai ei mene mentyä kiertelemään kauppoja tai kaupungille. Jos on tylsää ollessani yksin, saatan mennä kiertelemään kauppoja ja hups, sinne meni sata euroa ihan huomaamatta. Päätin, että välttelen muuten kuin työaikana tuota kauppakeskusta ja jos on tylsää, en mene kiertelemään kauppoja vaan vaikka salille tai lenkille sen sijaan. Tai jään vaikka kotiin. Tästä on ihan oikeasti tehtävä loppu ja pienenä porkkanana voisin alkaa säästämään rahaa johonkin kivaan, jonka voisin ostaa kesällä. Eniten himottelisi LV:n Epi Lather-Alma, mutta siihen  rahaa pitäisi saada säästöön lähes 2 000euroa. Katsotaan onnistunko ja onko mulla kesäkuussa synttärien aikaan säästötilillä 2 000e tai jopa enemmänkin.

Onko muita yhtä surkeita rahankäyttäjiä?

Ps. Olen menossa yökyläilemään tänään ja en tiedä kerkeänkö postaamaan ennen sunnuntaita, joten ajastin huomiselle tämän päivän kouluasun :-) Hyvää viikonloppua kaikille!

22 kommenttia:

  1. sama täällä, palkka tuli tosiaan eilen ja lähes puolet siitä menny...huhhu, pitäs varmaankin välillä opetella sitä rahan käyttöä :)

    VastaaPoista
  2. Mieti vielä, mitä sun elämä jos sun pitäis maksaa vuokraa! Oot siis tosi onnellinen :)

    VastaaPoista
  3. Nostatko tukia (esim. opintotukea)?

    VastaaPoista
  4. tuo säästökuukausi on kyllä tosi hyvä idea! voisin itsekin koettaa sen toteuttamista...

    VastaaPoista
  5. mulla on itellä ollu ihan sama ongelma, pahimmillaan meni 1000e/kk vaatteisiin enkä edes osta ikinä kalliita vaatteita. mulle se oli jo ihan pakkomielteistä ja aina ku näin jonkun hienon asun jossain tai inspiroiduin jostain niin oli pakko hommata heti ne vaatteet. loppujen lopuks tajusin, että se ongelma on huono itsetunto ja mulla on sen takia pakkomielle korostaa itteeni vaatteilla ja ulkonäöllä muutenkin. pääsin kuitenki siitä ostamisesta sillä tasolla eroon, että nykyään aina ennen ku ostan, mietin hetken aikaa et onko se oikeesti sellanen vaate mikä tekis mut superiloseks ja ostan myös suurimman osan second handina. enää menee max. 100e/kk vaatteisiin! tsemppiä sulle!

    VastaaPoista
  6. Itsekin tulee harrastettua tuota ajan kuluttamissa kaupoissa. Kuljen bussilla koulussa ja tällaisessa pienemmässä kaupungissa ne menee tunnin välein, että tosi usein jää 30-60 minuuttia koulun jälkeen aikaa, niin kerkee parissa kaupassa käydä. Miksen voi vaan mennä matkakeskukseen istumaan ja lukemaan vaikka kirjaa!?

    No, nettishoppailu on kans asia erikseen... Pitää varmaan käskee joku blokkaamaan kaikki sivut multa jotenkin niin, ettei oma tietotekninen taito ole tarpeeksi niitä purkamaan :D

    VastaaPoista
  7. ootko sä tehny jotain muutoksia tuolle fontille tai jollekkin? Koko teksti näkyy yhtenä suttuisena rivinä. Sun viime postauksissa ollut sama häikkä. Eikä tän pitäis olla mun koneessa luulisin, kun joku muukin oli tästä kommentoinu tuohon edelliseen postaukseen.

    VastaaPoista
  8. Hieno idea! Silti hirvittää, miten voit haaveilla sitten jostain 2000(!!!) euroa maksavasta laukusta? Joo-o, se on ikuinen investointi jnejne, mutta silti. Itseäni on alkanut hirvittää nykynuorten haaveet ja mielestäni järki ja realistisuus on kadonneet täysin. Esim. kaikilla pitää olla yli 500 lv:t ja reilusti 100 euron kaulahuivit ja kengät. Apua.. kyllä nää blogit luo "normaali"tuloisille ns. paineita.. Nuorille on nykyään ihan ok omistaa sellaisia luksustuotteita, joita n. 5 vuotta sitten oli suurimmaksi osaksi vain varakkailla. :( Sori tää avautuminen ei ollut täysin osoitettu sinulle, mutta tuli aihe mieleen tekstistäsi.

    -Maria

    VastaaPoista
  9. Mä en kestä tota pikkutytön kuvaa. :DDD

    VastaaPoista
  10. Nyt on pakko kommentoida...

    Isot pisteet rohkeasta ja rehellisestä tekstistä. Suoraan sanottuna epäilen, että tämä on todellisuus monen muunkin bloggaajan ostelussa, mutta siitä ei puhuta! Myös se että kerrot ihan konkreettisia summia ja kulutustasi euroina on todella rohkeaa. Suosituissa blogeissa tulot ja menot on edelleen iso tabu.

    Hienoa että olet itse huomannut huolettomat kulutustottumuksesi ja olet valmis tekemään asialle jotain. Lupaan että se tunne kun ei hetkeen osta mitään turhaa itselleen ja huomaan rahaa säästyneen, korvaa shoppailun tuoman hetkellisen tyydutyksen mennen tullen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mieltä! Hyvä ja rohkea kirjoitus :)

      Poista
  11. Hei ite oon ollu säästölinjalla tän kuukauden! Paras keino minkä oon huomannu, on se ettei käytä korttia juuri ollenkaan! Pidin tän kuukauden mukana aina muutamaa kympin seteliä ja kolikoita, että sai välttämättömyydet maksettua, mutta kortin jätin kotiin! Ja tadaa, ei heräteostoja tullut! :)

    VastaaPoista
  12. Mahtavaa Mikaela!! Ihanaa kun joku puhuu tästä avoimesti ja selvästi :)

    VastaaPoista
  13. höh, en näe kun noi kuvat ja tekstin pelkkänä suttuna!!!! :((

    VastaaPoista
  14. Mä olin ennen tosi huono rahankäyttäjä ja kun palkka tuli, niin iso osa siitä meni samantien - lähinnä vaatteisiin/meikkeihin yms. No, lopetin sitten vaatekaupoissa pyörimiseen kokonaan ja tajusin tossa joku aika sitten, että viimeksi oon ostanut jonkun vaatteen viime kesänä ! Rahaa jää säästöön useampi satanen/kk ja nykyään mua ei edes kiinnosta yhtään shoppailla. :D Mulla on sata mielenkiintosempaa kohdetta johon sijoittaa, kuin lukuisat vaatekappaleet, esimerkiksi asunto, hyvä ruoka, ulkomaanmatka jne.. :)

    VastaaPoista
  15. Tähän on aivan pakko kommentoida.
    Itse olin 6 kk täysin työtön (työkkärin minimi tuella)
    Juuri ja juuri pärjäsin.

    Nytkun olen töissä ja silti menoja on. Joka kerta tulee palkkapäivänä laskettua paljonko ylimäärästä jää ja mitä menoja mulla on tässä kuussa.
    Jos n-yttää että rahat ei riitä, sillon karsitaan joko juomisesta tai autollaliikkumisesta..

    Tulot n. 1200 e/kk, menoja on auto,koti ja laskut. Rahaa jää n.200e per kuukauso käteen.

    VastaaPoista
  16. Rohkeaa sinulta tunnustaa julkisesti tämä ongelma ja hyvä että olet päättänyt ryhtyä toimeen!:) Pohjimmiltaan juttu on aika samanlainen kuin herkuttelu/laihdutus; kun on tylsää niin jotkut syö, sä shoppailet. Ja kuten laihduttamisessa, niin varmaan tässä säästökuukaudessakin repsahduksia saattaa tulla, älä kuitenkaan luovuta niihin vaan uudestaan vaan yrittämään:) Tsemppiä!

    VastaaPoista
  17. Musta tuntuu,ettei sulla oo koskaan ollu ns. oikeita ongelmia elämässä ja siks on pitäny kehittää niitä ite itelleen. Esim just tää LIIKA raha ja masennus.. masentaako se,että kaikki on liian hyvin?
    Ei millään pahalla, mutta itteeni raivostuttaa tollaset ihmiset, jotka ei oo oikeita ongelmia nähnykään ja silti valittaa. Ei tarvitse suuttua,tää on mun mielipide.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilmeisesti tunnet Mikaelan niin hyvin, että voit tulla hänelle sanomaan että "sulla ei ole oikeita ongelmia, ole hiljaa"?
      Itteeni raivostuttaa tollaiset ihmiset, jotka tekevät olettamuksia toisten (tuntemattomien) ihmisten elämästä ja pitävät niitä olettamuksia ainoina oikeina totuuksina.

      Tsemppiä Mikaelalle, oli rohkea veto kirjoittaa aiheesta näin avoimesti :)

      -Kaisa

      Poista
    2. Mä tunnen Mikaelaa jonkin verran eikä Mikaela täällä kyllä mitään valehtele itsestään. Hän on sen sijaan rohkea, kun uskaltaa kirjoittaa asioista, joista yleensä vaietaan ja joita esitetään nimimerkin takaa.

      Poista
  18. Voi miten rehellinen postaus! :D Joo, minä olen vähän samanlainen. Tai olisin varsinkin, jos olisi töitä! Nyt työttömänä, joten sitä rahaa ei ole paljoa mistä tuhlata ylimääräiseen, mutta kyllä se viimeinen viikko tai parikin kituutetaan niitten viimeisten senttien voimin, kun rahan tullessa sitä heti ryntää sinne vaatekaupoille, eikä sieltä todellakaan ikinä tule tyhjin käsin ulos! Itsellä haluttais alkaa pitämään vähän jotain kirjaa, mihin sitä rahaa nyt sitten eniten menee ja oppisko sitä käyttämään jotenkin fiksummin. Ehkä aloitankin, kun tulee seuraavat tuet. Kaupungille en voi edes vilkaista, jos ei OIKEASTI ole varaa ostaa mitään. Jos sinne menee ihan huvikseen niin tulee vaan paha mieli, ja ehkäpä tuhlattua niitä viimeisiä ruokarahoja sitten..

    VastaaPoista
  19. Aikapitkälti sama tilanne täällä..raha polttelee taskuissa. Kun tili tulee, heti vaatekaupoille ja ostoksia tekemään. Tälläkinhetkellä tuolla makuuhuoneen nurkassa käyttämättömiä vaatteita pusseissa hintalapuissaan :D "kyllä mä niitä vielä käytän"...:D
    Tuntuu että paikkailen tylsyyttä shoppailemalla..esim lauantai-päivät on pakko kierrellä ostoskeskuksissa. Aloin tammikuun alusta tekemään exceliin vaateostos-taulukkoa. Ehkä se vähän vähentää tätä shoppailuhimoa kun näkee mihin kaikkeen on mennyt tuhlaamaan ja paljonko!! Tällähetkellä vielä ihan suht järkihinnoissa tuo kulutus ollut...mutta silti voisi vähemmän tuhlata.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Kaikki asialliset kommentit julkaistaan.

Theme Designed By Hello Manhattan

Copyright

Copyright Mikaela Koskela