Lahjojen arvo

perjantai 21. joulukuuta 2012


Anonyymi 21. joulukuuta 2012 11.03:
Kun itseäsi lahjot näin hulppeasti jouluna, niin tekisitkö joulun jälkeen (ettei yllärit paljastu etukäteen :) )postauksen perheellesi antamista joululahjoista? Olisi kiva nähdä miten ylellisesti heitä ilahdutat.

Yllä oleva kommentti sai itselle hieman pahan mielen ja laittoi mut pohtimaan todella paljon joulua ja lahjojen antoa. Meillä on perheessä aina annettu lahjoja ja nautin siitä itsekin, koska on kiva antaa jotain läheisilleni. Jouluisin itsellä menee nykyään muiden joululahjoihin keskimäärin 200euroa, jolla ostan lahjat kahdelle ystävälleni, äidin ja isän vanhemmille, isälle ja äitipuolelle ja kahden velipuoleni kanssa ostamme kimpassa lahjat äidilleni, heidän isälleen ja meidän yhteiselle pikkuveljelle.

Kiertelin monta tuntia kaupoissa pohtien lahjaa äitini vanhemmille. Mitä ostaa sellaisille henkilöille, joilla on jo kaikkea. Pyörittelin kauan kädessäni Pentikin 42euron tarjoiluastiaa, mutta jätin sen ostamatta, koska tunsin sen turhaksi. Mummollani on paljon todella kauniita astioita, joten miksi viedä yhtään lisää nurkkiin pyörimään? Arvatkaa mihin päädyin. Kävin ostamassa ison lasipurkin ja leivon sen täyteen kauniisti koristeltuja pipareita. Lahjan hinta noin kymmenen euroa. Aikamoinen hintahaarukan muutos, mutta olen varma että he ovat yhtä onnellisia lapsenlapsensa itse tehdyistä pipareista, kuin tehdastekeleisestä astiasta.

Huivi oli kallis ja olen shoppaillut viime aikoina paljon itselleni, olinhan juuri Jenkeissä ja eilen hankin tuon huivin. Kuitenkin mielestäni on surullista, että 22-vuotiaalta mukamas vaadittaisiin arvokkaita lahjoja perheelleen jos itselleen ostaa jotain, kuten kommentti selvästi vihjaili. Musta olisi ihana ostaa esimerkiksi ulkomaanmatka lahjaksi mulle, äidilleni ja isoäidilleni, mutta kun mulla ei ole sellaiseen varaa. Olisi miljoonia asioita, joita haluaisin läheisilleni antaa ja joita he ovat aina halunneet. Hakisin vaikka kuun taivaalta, jos se vaan olisi mahdollista. Naurettavaa on mielestäni, että nykyään niin paljon lasketaan lahjan arvo rahassa. En kuitenkaan halua olla naiivi ja myönnän, että arvokkaat lahjat tekevät iloisiksi, koska siihen ei välttämättä olisi itsellä ollut varaa, mutta vanhemmilla on. Iän myötä haluaa antaa jotain niillekin, jotka ovat syntymästäsi asti sinua lahjoneet. Olen varma, että vanhempasi ja isovanhempasi arvostavat pelkästään sitä elettä, että haluat antaa heille jotain ja he ovat olleen mielessä. Aina ei tarvitse mitata lahjan arvoa rahassa ja aikuiset varmasti ymmärtävät ja olettavatkin, ettei nuorilla ole varaa ostaa kalliita lahjoja. Muistot, jotka esimerkiksi lapsenlapsensa leipomaa taatelikakkua syödessä tulevat mieleen ovat heille varmastikin tuhat kertaa arvokkaampia, kuin kaupasta ostettu, pahimmassa tapauksessa valmispaketoitu lahja. Ja varmasti monen vanhemmat ja isovanhemmat vastaavat lahjatoiveita tiedustellessa, ettei tarvitse mitään. Kuitenkin jotain aina haluaa antaa. Ja varmasti saman tekee myös isovanhempasi ja vanhempasi, vaikka kieltäisit lahjoja ostamasta. Jos mitään et saa, voit olla varma että olet ollut todella tuhma ;-)

Kuinka paljon teillä menee muiden lahjoihin jouluisin? Entä mitä te annatte isovanhemmillenne?

Tälläisiä mietteitä tällä kertaa. Nyt laitan joulubiisit Spotifysta taustalle, villasukat jalkaan, essun päälle ja alan leipomaan pipareita. Hyvää perjantaita kaikille! :-)

Ps. Mun viime vuoden uudenvuoden lupausten joukossa oli, että käyn ratsastamassa. No, enhän mä ole sitä saanut aikaseksi, mutta eilenpäs ostin Grouponista yhdelle Hyvinkään heppatallille neljä ratsastuskertaa 35eurolla. Eli lupaus puoliksi täytetty ja tammikuussa aion nousta taas hevosen selkää!

41 kommenttia:

 1. No oletpa saanut ajattelemattoman kommentin!

  Meillä isovanhemmat suorastaan vaativat, ettei heille saisi ostaa yhtään mitään, koska heillä on omien sanojensa mukaan kaikkea, ja heille pääasia on se ihana joulu yhdessä. Toki heitä jollain pienellä halutaan aina muistaa, ja he ovatkin meiltä saaneet tyttäremme kanssa itse painettuja tyynyliinoja, valokuvakirjoja, kalenteria yms itse tehtyä, mikä tosiaan ilahduttaa vielä siinäkin iässä ja elämäntilanteessa kun kaikkea on jo. Todettiin kerran, että vaikka kaikkea muuta on jo tarpeeksi niin lasten askarteluja ja lastenlasten sekä lastenlastenlasten valokuvia ei koskaan ole liikaa. Toki tämä riippuu isovanhemmista, meillä näin.

  Olen kanssasi siitäkin ihan samaa mieltä, että lottovoiton osuessa kohdalle ostaisin mielelläni koko perheelleni isovanhemmatkin mukaan lukien matkan jonnekin lämpöiseen, mutta eipä siihen taida olla varaa vielä vuosiin, valmistuttuani tilanne on toki ihan toinen ja haaveilenkin aina välillä siitä, että voisin yllättää läheisiäni jollain tämäntyylisellä. Tänä vuonna minulla oli sen verran ekstraa joululahjabudjetissa, että törsäsin oikein kunnolla veljeni lahjaan, ja mieluummin sen teenkin niin päin, sillä ei hän on opiskelija, jolla on tulot meitä pienemmät. Ja tämä priorisointi tuskin loukkaa vanhempiani tai isovanhempiani. :D

  Meillä ei silti kukaan odota meiltä nuorilta (minä ja vuotta nuorempi veljeni) mitään suuria lahjoja, eikä mekään toisaalta mitään ihan valtavan kalliita saada, ei ole ollut meillä tapana. Silti vanhemmilta saadut lahjat ovat toki arvokkaampia kuin mitä me olemme ostaneet. Itselläni on tytär, ja tuntuisi kamalalta ajatella, että jos/kun itse olen joskus Ainon opiskeluaikana varmaankin ihan hyvässä taloudellisessa asemassa, hän ostaisi meille jotain kovin kallista.. Selkeästi tuon kommentin kirjoittajalla ei ole vielä mitään hajua siitä, mitä vanhempana olo on, sillä minusta ainakin ajatus siitä, että joskus loukkaantuisin siitä, että sulevaisuudessa saisin Ainolta liian halvan joululahjan, tuntuu aivan absurdilta. Toivon todella, että kommentin jättäjällä ei ole sellaisia vanhempia!

  Itse olen melkeinpä vuosittain ostanut itselleni jotain isompaa jouluisin, ja aion niin tehdä tulevaisuudessakin, mikäli säästöön kertyy sopivasti ihan ekstraa. Tänä vuonna ostin itselleni nimikoidun Speedyn. :) Mielestäni olen laukkuni ansainnut, sillä a) maksan ne käteisellä ja b) lääkiksessä opiskelevan äidin elämä on niin rankkaa, että itseään on pakko palkita, jos siihen mahdollisuus on.

  Ihanaa joulua sinulle ja myös tuolle anonyymille isot tsempit jouluun, jos hänen vanhempansa tosiaan arvostelevat lahjojen arvoa. ;)

  VastaaPoista
 2. Ymmärrän sinänsä, että nuorilla opiskelijoilla ei ole kalliisiin lahjoihin varaa, olenhan sellainen itsekin. Mutta mielestäni et voi perustella halvempien lahjojen ostamista sillä, ettei sinulla ole siihen varaa, koska juuri ostit itsellesi lähes 400 euron huivin, ja siihen sinulla ilmeisesti sitten varaa on. Itse ainakin teen joulun aikana niin, että säästän itselleni ostamistani tavaroista, ja sijoitan sen heille ostamiini lahjoihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama mullakin pisti silmään. oon kyllä täysin samaa mieltä tekstistä, mutta tämä juttu kyllä pisti silmään lievästi ristiriitaisena...

   Poista
 3. "Anonyymi 21. joulukuuta 2012 18.12
  Ymmärrän sinänsä, että nuorilla opiskelijoilla ei ole kalliisiin lahjoihin varaa, olenhan sellainen itsekin. Mutta mielestäni et voi perustella halvempien lahjojen ostamista sillä, ettei sinulla ole siihen varaa, koska juuri ostit itsellesi lähes 400 euron huivin, ja siihen sinulla ilmeisesti sitten varaa on."

  Olen niin samaa mieltä. Blogi on kiva ja Mikaela vaikutat todella fiksulta ja mukavalta tyypiltä, mutta tässä asiassa kyllä komppaan Anonyymiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. jep, ei lahjojen tarvitse olla kalliitta kenellekkään, ideahan se tärkein on, mutta miten voit sano ettei sulla varaa olisi ? : D

   Poista
  2. Mikaelahan sanoi, että ei ole varaa ostaa ulkomaanmatkaa äidilleen, mummilleen ja itselleen ja eihän siihen 400 euroa oikein riitäkään. Miksi sitten pitäisi se 400 euroa käyttää johonkin "turhaan" kalliimpaan vaikka Pentikin tatjoiluastiaan yms. Tai tuskin vanhemmat ja isovanhemmat mitään design laukkuja tai tavaroitakaan arvostaisivat nuorelta lahjaksi.
   Eli siis pointtini on se (tai itse ainakin ymmärsin myös Mikaelan tarkoittavan tätä): Jos ei ole oikeasti varaa ostaa kunnon lahjoja/kokemuksia, joihin vanhemmilla ja isovanhemmilla ei välttämättä itse olisi varaa tai halukkuutta käyttää paljon rahaa, niin miksi ei sitten voisi mieluummin antaa lahjoja, jotka ovat uniikkeja, itse tehtyjä ja merkitsevät enemmän kuin joku kaupasta ostettu, monen sadan euron tusinatuota.
   Hyvää joulua kaikille! :)

   Poista
 4. Ehkei kommentilla tarkoitettu mitään pahaa, eikä toisaalta tarvitse muille ostaakaan mitään kallista, kuin itselle ja kenties omille lapsille. En käsitä, että vanhemmille ihmisille hankitaan kalliita lahjoja tai jos sisaruksia on, niin heille voi varmaan vaikka luvata tehdä yhdessä jotain, esim. mennä keilaamaan tms :-)

  VastaaPoista
 5. Ei ole varaa? Ostit juuri Jenkeistä tonnilla vaatteita ja asusteita, kahdet saappaat n.parilla sadalla ja nyt tuon huivin. Muut selitykset jees, mutta että ei olisi varaa... Kirjaatko omaa rahankäyttöäsi jotenkin ylös? Huomaisit ehkä, että kyllä sitä myös aika lailla hupenee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suurimman osan jenkkien shoppailusta tein etukäteen saamillani joululahjarahoilla. Isäni on poissa joulun, joten sain joululahjan jo matkalle mukaan, samoin antoivat äitini vanhempani, että voin ostaa itselleni sen korsin laukun lahjaksi.

   Poista
  2. Ajatus on tärkein tietenkin, etenkin vanhemmille, mutta jos sun vanhemmat tukee sua tosi paljon rahallisesti just antamalla sulle joululahjaks niin paljon rahaa että pystyt shoppaileen mielettömät määrät vaatteita ja merkkilaukkuja yms, niin eikö ois kohteliasta antaa "vastalahjaksi" ees vähän kalliimpi lahja vanhemmille? auts, kuulostaa jotenki niin pinnalliselta, mutta ihan sama, voin sanoa suoraan (täällä anonyyminä;)) että kyllä sillä rahan arvolla on aika pirusti merkitystä. jos olisin lappanut rahaa jollekin ihmiselle, niin toivoisin lahjaksi muutakin kuin pipareita :D ? EHkä?

   Poista
  3. Mitä ihmettä, kyse on VANHEMMISTA! Ei vanhemmat antaessaan kalliin lahjan lapselleen oleta että hän sitten kiitollisuudenvelassa ostaa jotain (lähes) yhtä hulppean hintaista vastalahjaksi? Mitkä vanhemmat niin tekee, kiinnostaa vaan :D Esimerkiks kavereiden välillä tilanne sitten on eri, ja esimerkiksi just toi on ihan kiva että sovitaan joku summa minkähintaiset lahjat ostetaan toisille

   Poista
 6. Minä käytän noin 400e lahjoihin. Olen nuori, mutta olen hyvä rahan käytössä. Minusta on hassua, että puhut ettei lahjojen arvolla ole muka merkitystä, mutta silti itse selvästikin arvostat laatua normaalia keskiarvoa enemmän. Kyllä minusta olisi hassua saada hyvin edullinen lahja ihmiseltä, jonka panostaa ulkonäköönsä rahallisesti paljon. Tavallaan,että "moi, olen miljonääri,ota tuosta lahjaksi konvehtirasia!". Ok, et ole rikas,mutta hitto vieköön haluaisit olla :D Jouluna annetaan lahjoja..muille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä minusta olisi hassua saada hyvin edullinen lahja ihmiseltä, jonka panostaa ulkonäköönsä rahallisesti paljon. Tavallaan,että "moi, olen miljonääri,ota tuosta lahjaksi konvehtirasia!"

   Etkö osaa miettiä lahjaa lahjana vai lasketko aina kaikkien lahjojen arvon ja sitten vasta mietit, että onko se hyvä vai huono lahja? Kyllä edullisestikkin saa hyviä lahjoja, ei aina tarvitse ostaa sitä kalleinta. Meillä ainakin vanhemmat/isovanhemmat ovat aina enemmän tykänneet lahjoista joiden eteen on itse nähty vaivaa, esimerkiksi itse tehdyt lahjat, jotka yleensä ovat olleet aika edullisia.Ja näin kun miettii, niin kyllä ne kalleimmat lahjat ovat useinmiten jääneet kaappiin lojumaan ja halvemmat ovat olleet käytössä.

   Poista
  2. En laske lahjojen arvoa, koska minulla ei ole sitä miljonäärituttua,eikä ketään näin pinnallista ystävää/sukulaista, jonka elämäntehtävänä olisi esittää sitä miljonääriä, joka ei kuitenkaan ole. Meillä harrastetaan mielestäni aika järkevää lahjojen ostoa. Kysytään mitä toinen voisi tarvita, ja sitten ostetaan jotain niistä.

   Poista
 7. Itellä meni joululahjoihin rahaa alle 10 euroa. Ostin iskälle yhden ja äidille yhden paketin :)

  VastaaPoista
 8. Pakko kyllä kommentoida, että ymmärrän pointtisi tekstissä. Nuoret ovat usein opiskelijoita/heikosti palkatussa työssä. Silti ihmettelen kyllä suuresti jotain 400 euron huiviostosta. Ennemmin itse annan pienistä rahoista muille jouluna ja pihistän omista ei niin välttämättömistä -asioista. En nyt todellakaan tarkota,että kaikille pitäisi ostaa jotain sadan euron lahjoja, ajatus on toki tärkein.

  Noh, jälleen kerra tyydyn toteamaan -ihmiset on erilaisia ja maailmaan mahtuu monenlaisia arvoja. Hyvää joulua kuitenkin! :)

  VastaaPoista
 9. Musta on todella törkeätä,että tullaan kommentoimaan ja ohjailemaan toista,kuinka hänen täytyisi lahjojen suhteen käyttäytyä,kateellisten puhetta sanon minä!Musta on ainakin mukava ostaa itselle lahjaksi,jotain vähän kalliimpaa,jotta se säilyy ja siitä on iloa kun se,että ostan jotain tilpehööriä ja se hajoaa heti..Mutta jokaisella oma mielipide!Ostimme poikaystäväni kanssa kummankin vanhemmille,isovanhemmille,sisaruksille sekä parille ystävälle lahjat ja rahaa meni n.200-250€.

  Ostimme mielestämme heille tärkeitä asioita,kuten esim.tilasin 16€ ifolorista poikaystäväni äidille hänen koiristaan kuvataulun,jonka tiedän hänelle olevan tärkeä.:) En usko,että kukaan vanhempi valittaisi jos saisi vaikka suklaalevyn edes,koska heille varmasti on iso juttu,että oma lapsi edes ostaa jtn vaikka ei tarvitsisi! :)
  Isovanhemmilleni ostan yleensä jotain pientä,kuten kauniin kynttiläjutun tai vaikka kuten tänä jouluna ostin mummolleni glögimukit ja glögiä,koska tiedän hänen pitävän glögistä:) Eli eiköhän se ajatus ole tärkein:)
  Mutta oikein mukavaa tulevaa joulua sinulle Mikaela <3 Ja älä välitä tuommoisista kommenteista,vaikka ne kyllä sattuu mutta muista vain sinä itse päätät mitä ostat eikä kukaan muu:) !!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei, en ole kateellinen. Jos kyseinen bloggaaja pystyy tekemään näitä hankintoja, mielestäni kuka tahansa pystyy.Enemmänkin on kyse valinnoista.

   Poista
  2. Kateellisia? Monet kommentit on tässäkin postauksessa olleet siitä, että kommentoijat ymmärtävät että lahjan rahallinen arvo ei ole tärkein, vaan ei ehkä kannattaisi perustella lahjojen 'halpuutta' sillä, ettei olisi varaa, jos itseensä ja omiin kamoihinsa niin paljon panostaa. Aina ei siitä kateellisuudesta ole kyse.

   Poista
 10. Kuulostat tekstissäs tosi tekopyhältä. Ja itsekkäältä, jos kattelee sun viimeisimpiä postauksia. Jokasessa ostat jotain ITSELLES. "Ei mulla ole varaa ostaa muille lahjoja..Ajatus on tärkein, ei arvo." Mutta sä silti kävit matkoilla, ostit tonnilla tommosii perusverkkareita, Converset vaikka sulla oli jo, ostit kahet kalliit saappaat, meikkejä, ylihinnoitetun huivin.. Myönnä pois, ett sä haluat käyttää rahaa vain itseesi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myönnä pois, että niin haluat sinäkin, anonyymi. Et ehkä Luis Vuittoneihin, Converseihin ja perusverkkareihin, mutta varmasti sullakin on joku asia johon saisit rahaa uppoamaan jos nyt taivaalta tipahtaisi vaikka 500€. ihan varmasti joo käyttäisit koko summan lahjojen ostoo ;) Missään kohtaa tekstissä Mikaela ei sanonut ettei ole varaa ostaa muille lahjoja, vaan että ei ole varaa ostaa KALLIITA lahjoja kuten sitä ulkomaan matkaa! Sehän nyt olisi naurettavaa jos ei minkään laisia lahjoja muka olisi varaa ostaa kun on varaa ostaa itselle uusi merkki huivi, mutta kysynpä vaan, onko tosiaan olemassa jokin tietty summa jolla 400 euron huivi kaulassa kulkevan ihmisen __pitäisi__ ostaa lahjoja??? Kukaan meistä ei varmasti käytä omia tulojaa 50-50 omiin huvituksiinsa ja muiden lahjojen ostoon, et edes sinä?

   Poista
 11. "aikuiset varmasti ymmärtävät ja olettavatkin, ettei nuorilla ole varaa ostaa kalliita lahjoja"

  .....paitsi kun itselleen? Koska itse nostit tämän asian keskusteltavaksi niin pakko sanoa, että mun mielestä tolla tekstillä minkä kirjotit, ei oo päätä eikä häntää.

  Ymmärrän toki pointin, että opiskelijoilla ja nuorilla yleisesti ei oo rahaa kalliisiin lahjoihin ja ajatuksen pitäisi olla tärkein, mutta väitätkö tosissasi että tämä asia pätee jotenkin sinuun? Sinulla on kuitenkin varaa ostaa itsellesi 400 euron joululahja joka on niinkin käytännöllinen ja mitätön asia kuin huivi. Siis yhden ihmisen kuukausivuokran verran rahaa yhteen huiviin.

  En oo kateellinen, ostan itsekkin merkkituotteita. En vain ymmärrä tota perusteluasi tuohon kommentointiin. Musta on itsekästä sanoa, että opiskelijana ei oo vara hankkia laadukkaita, kalliita lahjoja vanhemmille, mutta itselle voi ostella vaikka mitä.

  VastaaPoista
 12. Miten se on muilta pois jos Mikaela ostaa itselleen "kalliimman" huivin? Onhan tuolla huivilla hintaa, mutta työssä käyvällä ihmisellä on täysi oikeus päättää itse tienaamistaan rahoistaan!!
  Enkä ymmärrä miksi läheisiin pitäisi käyttää hirvittävät summat rahaa.. Kyllä itse mielelläni käytän itseen enemmän kun esimerkiksi vanhempiini, joilla "on jo kaikkea". Eihän vuokralla asuvallekaan sanota, että miten sulla on varaa asua vuokralla muttei varaa ostaa omaa asuntoa.. Lahjoissa tärkeintä on se idea eikä se mitä ne on maksaneet!!
  Mikaela, nauti omasta elämästä ja päästä kateellisten kotkotukset toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos!
  Hyvää joulun odotusta! :)
  -Heija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkäpä se on läheisiltä pois? Ja jälleen kerran, kyse on siitä, että ei ehkä kannattaisi perustella lahjojen rahallista arvoa sillä, että varaa ei ole, jos pystyisi helposti säästämään.

   Poista
 13. Mä en ymmärrä, miksi joulun alla kaikki "ylimääräinen" täytyisi käyttää muiden ihmisten lahjomiseen, tai muuten heti on itsekäs ja ahne. Miksi itse tienattuja rahoja ei saisi käyttää pääasiassa itseensä? Kukaan lukija varmastikaan ei tiedä, kuinka kauan Mikaela on säästänyt tuota huivia varten – mutta se tiedetään, että hän on siitä haaveillut jo yli vuoden (vähintään) eli varmasti ei mikään extempore rahojen tuhlailu ole kyseessä. Entä jos Mikaela olisi päättänyt hemmotella itseään huivin sijaan vaikka uusimmalla elektroniikalla tai vaikka lomamatkalla. Tuskin siitä olisi tullut läheskään yhtä paljon marmatusta, mutta huivi näköjään on niin helppo tuomita turhana ostoksena ja sitten alkaa se ”tuonkin olisit voinut käyttää läheistesi lahjoihin” paasaaminen.. Miksi on niin kiellettyä hankkia itselleen hieno joululahja? Luulenpa että jos Mikaela olisi ostanut huivin ihan muuten vaan vaikka keskellä maaliskuuta, ei olisi kukaan tullut kitisemään siitä että herranjesta miten joku kehtaa ostaa itselleen satojen eurojen huivin kun samalla käyttää muiden joululahjoihin huomattavasti pienemmän summan rahaa. Onpa kamalaa!

  On niin naurettavaa tulla anonyymisti tuomitsemaan tuntemattoman ihmisen rahan käyttöä. Jokainen voi miettiä omalla kohdallaan että käyttääkö pakollisten menojen jälkeen käteen jäävistä tuloistaan valtaosan muiden ihmisten lahjoihin, vai ostaako kenties mieluummin itselleen jotain mieluista.

  VastaaPoista
 14. Hyvä että sait aikaiseksi sen ratsastustuntien oston!=) nyt et voi siitä enää luistaa :D varmasti mukava päästä pitkästä aikaa hevosen selkään(=

  VastaaPoista
 15. Miten voidaan edes verrata sun huiviostosta joululahjoihin? Ihan kun ne menis samasta budjetista?! Jos työssäkäyvä ihminen haluaa ostaa itsellensä vaikka auton, mikä on erittäin kallis ostos, onko tämän vanhemmilla oikeus tulla sanomaan "noi rahat olisit voinut käyttää meijän joululahjoihin". Ei todellakaan, koska lahjat ja omat ostokset on ihan eri asia! Ja tosiaan, kumpaa omat isovanhemmat tulee arvostamaan enemmän: sitä että lahjaan on käytetty paljon rahaa vai sitä että lahjaan on käytetty paljon aikaa? C'mon ihmiset, ootteko oikeesti näin tekopyhiä?!

  VastaaPoista
 16. Itse tykkään ainakin pitää rahat itselläni. Ostan kyllä joululahjat, mutta hintaa saa olla max 20€ per henkilö. Itselleni en tosin lahjoja osta. En ole koskaan ymmärtänyt, mitä järkeä on lahjoa itseään? No, onhan se tekosyy ostaa jotain...

  Joulu on lasten juhla, joten en myöskään tajua sitä, että aikuiset ihmiset esittää kauhean litanjan toiveita vanhemmilleen. Yksi riittää. Ite haluan olla yllätetty. Mitä kivaa on lahjoissa, jotka jo tietää?

  Mutta jokaisella on omat raha-asiansa ja jokainen hoitakoon ne just niinku näkee ;)

  VastaaPoista
 17. Ja kaikki edellä kommentoineethan varmasti pitäisi Mikaelaa huimasti anteliaampana ihmisenä, parempana lapsenlapsena ja välittävämpänä siskona mikäli hän käyttäisi lahjoihin sen 1000€? Niinkö?
  Itse olen opiskelija, en käy töissä tällähetkellä ja säästin joululahjoihin rahaa viime kesän palkoista. Katsoinko lahjojen hintoja? En. Olenko sitä mieltä että jokainen lahja on saajansa näköinen? Kyllä. Olisiko lahjojen saajilla ollut kalliimpiakin mielihaluja? Epäilemättä.
  Mielestäni jokaisen kritisoijan kannattaisi miettiä miksi töissä käydään nuorina? Yleensä sitä ei tehdä muiden kun itsensä takia. Joten mitä pahaa on käyttää itse ansaittua rahaa itseensä? Tuskin joulun tarkoitus on siinä, että kerätään vuosi rahaa jotta saadaan läheisille kalliit lahjat. Mikaela teki itse töitä huivin eteen, mutta ajatteli isovanhempiaan ihan yhtä lailla - ellei enemmänkin heidän lahjaa hankkiessa. Olisi hyvä muistaa katsoa omaan napaan ennenkuin toista kritisoi - lahjojen rahallista arvoa tässä korostaa tasan ne, jotka ovat tätä "ristiriitaa" edellä kritisoineet. Huivi tuskin olisi tehnyt isovanhempia yhtä onnelliseksi kuin se, että heillä on lapsenlapsi joka näkee vaivaa lahjan eteen ja on valmis antamaan aikaa eurojen sijasta.

  Ihanaa joulua Mikaela! Toivottavasti pysyt jatkossakin yhtä rehellisenä :---))

  VastaaPoista
 18. Entä ihmiset, jotka esimerkiksi saavat ostaa puoleen hintaan työpaikaltaan? Ovatko he huonompia ihmisiä koska esimerkiksi siitä 40euron asiasta on vain maksanut 20e? Tai entä jos ostetaan nelisteen 100euron juttu kimpassa jollekin? Onko silloinkin pihi ja huono ihminen?

  Mielestäni 30e/lahja per henkilö/pariskunta on aivan kelpo summa laittaa lahjaan yksin asuvana ja tämän ikäisenä. Saran ja Cristiinan kanssa meillä on 30euron lahjasääntö, tosin tänä vuonna Cristiina sai tuplasti kalliimman lahjan koska hän maksoi meidän examplesin keikkaliput mutta muuten sitä noudatetaan ellei kummallakin ole jotain kalliimpaa mitä haluaisi. Silloin säännöstä voi joustaa sopimuksesta. Ja tosiaan ostan kolmen henkilön lahjat kahden muun ihmisen kanssa kimpassa, kuten tekstissä mainitsin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukaan ei ole mun mielestä tähän kommentoinut, että olisit huono ihminen? Kaikki ei vaan aattele samalla lailla kuin sinä ja itse panostaisivat joulun alla ennemmin lahjoihin.

   Poista
  2. niimpä, tässä oli nyt lähinnä kaikilla pointtina se että, on tosi ristiriitasta sanoa ettei sulla olisi varaa ostaa kalliita joululahoja kun juuri olet itselle ostanut 400 euron huivin.

   Poista
  3. Sulla vaan katos pointti koko jutussa!:D

   Poista
 19. En ole koskaan kommentoinut blogiisi, vaikka sitä päivittäin seuraankin. Pitipä vaan tulla sanomaan kommentit luettuani, että vitsi tyypit on urpoja. Ei mulla muuta :D Ihanaa joulua!

  Riikka

  VastaaPoista
 20. Mulla ei tosiaan ollut rahaa paljon laittaa lahjoihin tänä vuonna. Niinpä mun molemmat isoäidit saavat itsetehdyt sukat, ja varmasti paljon tuon parempaa lahjaa he eivät edes voisi saada. En keksi mitään mitään voisin heille antaa mistä he pitäisivät enemmän kun siitä, että saavat viettää aikaa lasten ja lastenlasten kanssa :)
  Äidille ostin soittorasian, koska hän on etsinyt sellaista pitkään. Ainoat kenen lahjoihin käytin vähän enemmän rahaa on mun ainoa pikkuveli ja mun mies. Mutta heidän lahjoihinskaan en yhteensä käyttänyt kun hieman yli 50 euroa. Ei mun mielestä niillä lahjojen rahallisella arvolla ole merkitystä, vaan sillä, että ne on ostettu tai tehty juuri sitä saajaa varten.

  VastaaPoista
 21. Kyllä mä oon vähän sitä mieltä että tässä maailmassa jokainen on loppujen lopuksi yksin, joten itseensä kannattaa ja saakin panostaa. Kyllä mä (ja varmasti moni muukin) rehellisesti sanottuna ostaa ennemmin itselleen 500euron kellon esim kuin käyttäisi sen rahan joululahjoihin. Joulu on muutenkin jo tarpeeksi kaupallinen. Lahjoja on kiva ostaa joo, mutta sekö on se pointti

  VastaaPoista
 22. mä oon kyllä mikaelan kanssa samaa mieltä! oon 22 ja ostan vanhemmille ja sisaruksille pienet lahjat, se on siinä. eikä kukaan heistä odota tai kaipaakaan mitään muuta! ovat iloisia että jotenkin muistan, ja kuitenkin kun aika harvoin nähdään niin se yhdessäolo on tärkeintä. mitä väliä millasia juttuja itselleen ostelee? ja vaikka ois kuinka rikas niin velvottaako se sit heti muka ostamaan muillekin kalliimpia lahjoja?

  VastaaPoista
 23. Vanhukset ei arvosta kalliita lahjoja. Minä ainakin ostan lahjoja jouluna itselleni, mutta enpä saakaan lahjoja enää vanhemmiltani koska en ole lapsi. Joten kai aikuisella ihmisellä on oikeus jokin lahja saada? :)

  VastaaPoista
 24. Jotenkin tuntuu, että jos et ois ostanut tuota huivia nyt vaan joskus muulloin, niin tollaista kysymystä ei ois välttämättä tullut mutta kun ostit itsellesi "lahjan" näin joulun kynnyksellä niin aatellaan että sun pitäis antaa kalliita lahjoja myös muille. Jotenkin outoa.

  Olen samaa mieltä anonyymin knassa joka sanoi, että itseensä kannattaa panostaa. Onhan sitä kiva ostella myös muille lahjoja mutta vaikka itselle ostaisi kalliin lahjan, niin ei niitä ole pakko ostaa muille ja tuskin muut odottavat että jos ostat itsellesi kalliin lahjan, ostat niitä myös heille :D. Eikä siinä ole ainakaan mun mielestä mitään itsekästä. Osan mielestä olisi kai pitänyt jättää huivi ostamatta ja ostaa niillä rahoilla muille kalliita lahjoja.

  Mä ostin lahjat mun äidille ja isälle, mummolle ja papalle ei tullut ostettua mitään, mutta kävin kylässä lauantaina. Eipä mummo yleensä edes odota mitään, kysyy vaan aina kun tullaan mun kotiseudulle että tuuttehan sitten käymään kylässä.

  VastaaPoista
 25. Tämä taitaa olla myös vähän näitä makuasiakysymyksiä ja riippuu aika paljon myös siitä minkälaiset tavat perheellä ovat. Aika vaikea ja myös turhaa on arvostella toisten valintoja tuntematta itse asiaa. Toivotetaan joka tapuksessa kaikille hyviä tulevia jouluja ja mieleisiään lahjoja.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Kaikki asialliset kommentit julkaistaan.

Theme Designed By Hello Manhattan

Copyright

Copyright Mikaela Koskela