Voihan polvi

sunnuntai 18. maaliskuuta 2012

Oon nyt reilu 1,5viikkoa parannellut polveani ja samalla tullut treenitaukoa ihan pelkän kiireenkin vuoksi. Nyt olen kuitenkin alkanut kaipaamaan salille menoa ja hikoilua, mutta tarvitsisin teidän apua.

Olen lueskellut paljon netistä polven kuntoutusta, mutta aika ristiriitaista tietoa sieltä on löytynyt. Lähinnä sanotaan, että kivun rajoissa. Joten olisiko joillakin polvea kuntouttaneilla vinkkejä, millaisia liikkeita kannattaa tehdä? 90 asteen kulmaan polvi menee pienellä kivulla, mutta siitä enempää ei taivu. Lähinnä lämmittelyä ja aerobista treeniä olen pähkäillyt paljon, että mikä on tähän sopivaa. Polvitukea olen käyttänyt nyt tiistaista asti töissä.

kuva otettu äsken

Nestettä polvessä on vielä paljon ja pitää käydä lääkärissä heti alkuviikosta näyttämässä tätä. Töissä olen ollut keskiviikosta asti polvituen kanssa, mutta mahdollisimman paljon olen aina istunut ja välttänyt rasitusta.

Olen vaan niin turhautunut. Löysin juuri rakkauden juoksemiseen (ja ostin ihanat juoksukengät!) ja heti käy näin. Maltti on valttia polvivammaa parantaessa, mutta kun multa ei sitä löydy :-D Joten auttakaa ja kertokaa miten saisin hyvin treenailtua salilla polvea säästäen ja kuntouttaen :-)

24 kommenttia:

  1. soutulaitteella pystyt varmaan tekemään ? :-) kannattaa varovasti myös hölkkäillä ihan pieniä pätkiä ettei polvi liikaa rasitu. juoksumatolla 5min kävellen 5min juosten vuorotellen ja joka juoksuvuorona kasvattaa minuutilla aikaa niin jalka tottuu hyvin ;) jos vaan pystyy.

    VastaaPoista
  2. Voi sua :-( Itsekin vasta hiljattain kehkeytin entisestä liikuntaa kammoavasta itsestäni liikuntaa rakastavan ihmisen, ja sitten kävikin niin, että nyrjäytinkin nilkkani aika pahasti, ja se on nyt ollut pari-kolme viikkoa yhtä turvoksissa kuin tuo sinun polvesi... Nyt tosin jo paranemaan päin, ja melkein pystyy kävelemään jo normaalisti. Kyllähän se vituttaa ja tekisi mieli vaan linnoittautua sängyn pohjalle mussuttamaan herkkuja, mutta oikeasti kärsivällisyyttä peliin niin kyllä se siitä! :-) Huomenna aionkin jo suunnata hyvillä mielin spinningin pariin, sen verran hyvässä kunnossa tuo nilkka jo onneksi on. Juoksemisesta ei kyllä tule vielä mitään... Mutta voimia sulle ja vaikka en nyt mitään varsinaisia neuvoja osaa antaa, niin toivotaan pikaista paranemista.

    -Tiia

    VastaaPoista
  3. Kysyin jo aiemmin, että oletko käynyt MRI-kuvauksessa?

    Pahoin pelkään, että vamma on pahempi kuin vain venähdys.

    Itse kävin 6 lääkäriä läpi ennen kuin eturistisidevamma paljastui :p

    VastaaPoista
  4. Multa on polvi leikattu vuoden sisällä kahesti ja nyt pari viikkoa sitten rikoin sen Lapissa uudestaan. Ekan leikkauksen jälkeen lääkäri kehotti kanssa kivun mukaan tekemään lihaksia vahvistavia liikkeitä, mutta totesin ite parhaaksi yksinkertasen jutun: istuin sängyn reunalla illasta toiseen ja nostin aina leikatun jalan vaakatasoon suorana eteenpäin ja pidin siinä 20sek. ja toistin aina kymmenen sekunnin välein sellasen 10min ajan. Toinen hyvä keino omasta mielestä on jumppapallon puristaminen polvien välissä. Eli makaat selälläs lattialla, nostat jalat ilmaan jumppapallo polvien välissä ja alat puristaa polvia yhteen. Sellasia edestakasia liikkeitä parikymmentä putkeen, pieni huili ja uudestaan. Toivottavasti saat jalan kuntoon, tiiän tasan tarkkaan miten turhauttavaa se on! Tsemppiä :)

    VastaaPoista
  5. Mulla on sellaiset polvilumpiot, jotka helposti valahtaa pohkeisiin (ihanan kuulosta :D), ja saa sormet niihin alle, eli hieman on ongelmia aina ollut :-D Ortopedit on antanut neuvoksi, että kivun rajoissa mennään. Polvituet jeesaa ihan hyvin, ja joskus sain personal trainerilta hyviä venytys ja jumppa -ohjeita polvelle! Kannattaa sellasiaki kysellä salilta, tai ortopedilta. :)

    VastaaPoista
  6. Moikka!
    Kannattaa ottaa rauhallisesti, mutta tosiaan niin ettet todellakaan rehki liikaa! Elikkä mun mielestä voit ihan normaalisti kuntoilla, mutta et ehkä tosiaan juosta vielä juoksumatolla täysiä,mutta kannattaa käydä jututtamassa jotain henkilöä, joka tietäisi enemmän kysyä vaikka salilla apua :)

    VastaaPoista
  7. Itse polvea teloneena ja leikkauksessakin käyneenä tykkään eniten crossarista salilla. Jalka ei tärähdä iskun voimasta niinkuin juoksussa, vaan liikkuu sulavasti radallaan. Eikä tarvitse kamalasti koukistellakaan:----)

    VastaaPoista
  8. Todellla turvonneen näköinen ehkä kannattais käydä kuvauttamassa se ettei löydy mitään vakavampaa...

    VastaaPoista
  9. paskoin polveni alpeilla ja jouduin kuntouttamaan sitä! tein ihan perusliikkeitä eli istuin ja nostin polveni suoraks ja laskin ja tein niin monta toistoa ku jaksoin. ja pyöräily! pyöräily auttaa tosi paljon, meiän faijalta kans meni polvi ja se piti leikata ja se melkein vaa pyöräili. kokeile niitä ainaki!:)

    VastaaPoista
  10. Miten sä aina onnistut telomaan ittes noin pahasti? Ootko kömpelö vai muuten vaan hosut liikaa? Pahalta näyttää :/

    VastaaPoista
  11. Miekin suosittelen kuvauttamaan polven, ihan oikeasti. :) Vesijuoksu on hyvä liikuntamuoto polven kuntoutukseen, ei rasita niinkuin juoksu :)

    VastaaPoista
  12. Mulla kans polvi rajoitti juoksuharrastusta. Fysioterapeutilla selvis sitten syykin.. Ei se oikeasti auta kun kuunnella kroppaa.
    Kannattanee keskittyä nyt käsien,vatsan ja selän treenaamiseen jos kuntoilla aikoo :) Puntit kehiin ja anna polven parantua kunnolla ! Stemppiä ja paranemisia!

    VastaaPoista
  13. hui! mulla on mennyt ohi, mitä oikee on käynyt?

    VastaaPoista
  14. Ei missään nimessä hölkkäilyä tai juoksua! Kivun sietämisen rajat tarkoittaa: -varovaista venyttelyä, taivuttelua, ja kävelyä. Se vähentää turvotusta. Pitkää pinnaa tarvitaan, sillä se kestää aikansa, tuo ehkä keskikesään.. Kyllä ne kengät ei häviä odottaessaan. Toimiva polvi on tärkeämpi.

    VastaaPoista
  15. Samaa mieltä oon siitä, että näyttää pahemmalta ku pelkältä rasitusvammalta... Sieltä on saattanu kierukka mennä, tai sit pahemmassa tapauksessa ristisiteet. Toivotaan et toi ensimmäinen (jos sielt nyt ees on menny jotain), koska yleensä kierukka poistetaan vaan tähystyksellä eikä toipuminenkaan kestä kovin kauaa! Ristisiteet jos on menny ni sen kuntoutus tuppaa olee sit jo puol vuotta- jopa vuos.

    Salilla en suosittele soutua, koska siinähän polvi nimenomaan menee koukkuun ja ainakin itselle se tuntuu pahalta (multa on kaks kertaa leikattu polvi). Juoksumatolla voit kokeilla ihan reipasta kävelemistä/ ylämäkikävelyä, koska se ei rasita niin paljoa ku juokseminen sillä. Crossariki on hyvä!

    Mut kannattaa kyl käydä näyttämässä ja kuvauttamassa asap, koska noista ei koskaan tiiä ja jos siellä on vaikka rustosta lähteny joku pala irti ni se saattaa lähtee seikkailee siellä ja tehä tuhojaan ! :/

    Toivotaan ettei kuitenkaan oo mitään leikkausta aiheuttavaa vammaa :) Tsemppiä!

    VastaaPoista
  16. Mulla on joskus käynyt samanlailla sekä nilkkaan että polveen ja kipeää teki, mutta en välittänyt vaan lähdin jääräpäisenä pelaamaan jalkapalloa koko viikonlopuksi turnaukseen. Viikonlopun jälkeen meninkin täällä Hyvinkäällä sitten terveyskeskukseen ja röntgenissä selvisikin sitten että jalka on pahemmassa kunnossa kuin mitä olin luullut, eikä treenata olisi todellakaan saanut...
    Suosittelen siis menemään ensin lääkäriin ennen treenejä, tietysti yläkroppaa voit tehdä mutta vältä ehdottomasti jalan rasitusta ennen kuin saat tietää mikä on tilanne!

    VastaaPoista
  17. Oi, toi sun polves näyttää pahalta :( toivottavasti nyt selviäisi, mikä sitä vaivaa ja saisit sen kuntoon! niin ja hei, hyvä kun tajusit moikata tänään siellä subissa, kun meikäläinen oli taas niin ajatuksiinsa uppoutuneena etten edes ensin tajunnut kuka mulle moikkasi :D mutta joo, oot vaan niin söötti ilmestys kyllä :-)

    VastaaPoista
  18. Oon ahkerasti lueskellut sun blogia viime vuodet ja täytyy heittää sellainen flashback, että tulin aikoinaan -09 NRJ fashoin Awardseilla juuri aloitelleena ujona bloggaajana sua moikkammaankin. Noh, enpä ole kummoisemmin sen jälkeen mitään kommentoinyt yms, mutta nyt ois paikka jakaa hyviä neuvoja eli: Lääkäriin ja vaadit sieltä fysioterapeuttia itsellesi! Mulla on ylivenyvät nivelet, jonka vuoksi polvet ovat heikot ja toinen on mennyt sijoiltaakin kerran. Samalla tapaa paisui ja täyttyi nesteellä. Ihan perus tuolilta nousemista polvi 90 asteen kulmassa ilman, että otat tukea käsillä mistään, koita nousta ja tee toistoja päivittäin muutaman kerran. Joka päivä yritä mennä kyykkyyn niin paljon kuin pääset (tulokset näkyvät päivittäin parempina). Sitten taisi olla vielä silleen, että selälleen makaamaan ja polvi niin koukkuun vain sillä hetkellä saat ja yritä vetää kantapäätä pikkuhiljaa kohti peppua. Harjoituksia tehdessä on polvituki otettava tottakai pois. Lisäksi ei polvitukea kannata käyttää levossa laisinkaan vaan tue mielummin tyynyllä. Ja niin muista se lepo, sitä tarvitset (valitettavasti) n. 2vkon ajan enemmän kuin normaalisti. Mutta kaiken tän ja tarkemmatkin ohjeet saat fysioterapeutilta, joka löytyy melkein jokaisesta terveyskeskuksesta ja rohkeasti vain pyytämällä. Lääkärin myös kannattaa tehdä perushermotesti polveen (se minivasaralla kopautukset-juttu). Ei muuta kuin tsemppiä ja paranemisia.

    VastaaPoista
  19. Oho, onpa tosiaan turvonnut =(! Ite en lähtis tekemään mitään treeniä ton kanssa. Rauhallinen kävely auttaa, noi nesteet lähtee tyhjenemään pikkuhiljaa. Jos juokset ton kanssa ni se menee vaan pahemmaks (ja jos varot polvea, ne liikeradat mitä teet juostessa on herkästi vääriä-> sen ansiosta taas voi kipeytyä lonkka tms). Nyt vaan kunnon vatsa&yläkroppatreeniä, ja sen ohella polven kuntoutusta erilaisin venytyksin! Itsellä oli polvessa paha rasitusvamma, sain kaikkia ohjeita sen jumppaamiseks mut parhaiten autto se etten rasittanu polvea yhtään. Urheilulääkäri suosittelee yleensä uintia ja vesijumppaa kaikkiin jalan revähdyksiin/rasitus-, ja muihin vammoihin, ja auttaa varmasti! Se paine minkä vesi kohdistaa jalkaan laskee turvotusta :-) Uintiliike taas vahvistaa jalkaa juuri sopivasti, eikä tee vammasta pahempaa. Toi näyttää kyllä niiin pahalta et kannattaa käydä vielä näyttämässä lääkärissä!

    VastaaPoista
  20. Kiitos paljon vinkestä ja neuvoista! Eilen kävin salilla, mutta en tehnyt mitään polvia rasittavaa. Pyöräily ei vielä onnistunut, koska polvi meni liian koukkuun ja teki tosi kipeää. Crosstraining sen sijaan onnistui lämmittelyksi :) sain ajan vasta ensi viikon maanantaiksi tk-lääkärille, mutta ajattelin käydä yksityisellä tätä näyttämässä nyt joku päivä.

    Kysyneille, leli liukastuin toissa keskiviikkona ja polvi vääntyi sisäänpäin. Ei ole murtumaa eikä näkynyt muutakaan röntgenssä, joten tällä hetkellä tää on nimetty sisemmän sivusiteen venähdykseksi.

    VastaaPoista
  21. Kannattaa käydä lääkärissä niin ne saa otettua nestettä sieltä polvesta pois ja sen jälkeen ei oo kun ehkä pari päivää vähän arkana polvi ja pystyy taas liikkumaan normaalisti :-) Niin ainakin mulla aina on kun polvi vähän vinksahtelee :-D

    VastaaPoista
  22. Ja yksityisellä sitten ortopedille!

    "Ei ole murtumaa eikä näkynyt muutakaan röntgenssä"

    Röntgenissä ei valitettavasti näykään kuin ne mahdolliset murtumat. Siksi suosittelen sitä MRI-kuvausta, ortopedilta saat lähetteen. Toivottavasti vakuutus maksaa, ei meinaan mitään halpaa lystiä...

    Kovin moni tuntuu pitävän tätä pikkujuttuna, mutta tosiaan itse voisin vaikka vannoa että kyseessä on paskaksi mennyt eturistiside. Varsinkin, jos polvi on vääntynyt kaatuessasi. Tunsitko/kuulitko napsahdusta sillä hetkellä?

    VastaaPoista
  23. Voin kertoa että polvi on ärsyttävin nivel rikkinäisenä. En halua kertoa mitään kauhutarinaa, koska sulla tilanne voi olla todella hyvä vielä, mutta kaverilla meni jalkapallotreeneissä polvi samanlaiseen kondikseen. Piti tehdä tähystysleikkaus ja pari kertaa käydä imemässä nesteet pois. Sitten rustoa parantavaa lääkitystä ja noin 2v kuntoutusta ja nyt tilanne on hänellä ihan OK. Mutta kallis ja liikuntaa rajoittava tilanne on pahimmassa tapauksessa. Joten ortopedille todellakin.

    VastaaPoista
  24. Jep kuvauttaminen todella maksaaa, itse sain vakuutukseen polven kuvauttamisen ja kävin syksyllä Helsingin Teslamedissa... Hintaa sille tuli päälle 500e. :/ Ja nyt takanapäin pari polven tähystysleikkausta ja ankaraa kuntoutusta... Tosiaan ei ikinä voi tietää, mitä sieltä löytyy..

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Kaikki asialliset kommentit julkaistaan.

Theme Designed By Hello Manhattan

Copyright

Copyright Mikaela Koskela