Oman kehon hinta

tiistai 30. elokuuta 2011

Lasten ja nuorten hyvinvointi on mulle todella tärkeä ja sydäntä lähellä oleva aihe, josta toisinaan olen tänne blogiinkin kirjoittanut. Tällä kertaa mut sai kirjoittamaan monen suomalaisen lempi sarja, Salatut elämät. Viime vuonna seurasin sarjaa toisinaan, mutta Ruotsiin lähdettyä se loppui puoliksi pakosta ja puoliksi pelkästä kuvotuksesta ko ohjelmaa kohtaan. Enää en sarjaa ala seuraamaan ja siitä varmuuteen tulin viimeistään tänään aamulla. Facebookissa silmiin pisti linkitetty uutinen eilisestä avausjaksosta. Luin artikkelin ja tietämättömänä viime kevään Pepin prostituutio-kohusta, järkytyin pahasti. Kuka idiootti kirjoittaa prime time-sarjaan huumevelkojen maksamisesta itsensä myymisellä!!!!!


Prostituutio on ollut vuosikaudet mediassa ja siitä on puhuttu lehdissä sekä ajankohtais-ohjelmissa, mutta mun mielestä on liikaa esittää sitä noin konkreettisesti monien lasten ja nuorten seuraamassa ohjelmassa. Voin vain kuvitella kuinka monet nuoret naiset ovat edes leikitelleet ajatuksella itsensä myymisestä viime kevään päätösjakson jälkeen. En tarkoita, että näistä asioista pitäisi olla hiljaa, mutta kun niistä puhutaan ja ne ovat esillä, pitäisi sen olla todenmukaista sekä varoittava esimerkki. Musta on todella surullista, että esitetään yhdeksi mahdollisuudeksi taloudellisesta kriisistä selviämiseksi seksikauppa. Ymmärrän, että suuret velat voivat ajaa ihmisen todella tyhmiin tekoihin. Esimerkiksi tunnen tiedän yhden ikäiseni, joka tappoi itsensä viime vuonna nimenomaan huumevelkojen vuoksi.

Salattujen elämien Peppi on ymmärtääkseni nykyään täysi-ikäinen, jolloin siihen ei liity hänen osaltaan rikosta ja jokaisella on oikeus tehdä kehollaan mitä haluaa. En tuomitse aikuisia ihmisiä, jotka rahoittavat elämänsä tällä tavalla, kunhan siihen ei liity paritusta, mutta tämä ei tarkoita sitäkään, että kannattaisin sellaista ammatinvalintaa. En vain halua tuomita ihmisiä, joita en tunne. Silti on vain väärin esittää asiat tällä tavalla näinkin näkyvästi. Vaikutteita otetaan joka puolelta, niin televisiosta, internetistä ja lehdistä, eikä ketään voi suojella altistumasta tämän tyyppisille asioille. Kuitenkin on mielestäni todella vastuuntunnotonta esittää tälläistä fiktiivisessä, mutta todentuntuisessa kotimaisessa sarjassa.

Tämä meni varmaan ihan itseni toistamiseksi ja sekavaksi. Mutta anohow, halusin kertoa mielipiteeni. Itse alan nyt boikotoimaan sarjaa lopullisesti ja kiitän vanhempiani, että en saanut alakoulu-ikäisenä katsoa sarjaa.


Muita, joiden mielestä koko ohjelma on mennyt ihan hyvän maun rajojen yli?

27 kommenttia:

 1. mun mielestä on ainakin ihan jees että eri aihealueita ja muita käsitellään ihan kaunistelemattomasti tossakin sarjassa :D

  VastaaPoista
 2. puhut asiaa! eilen olin siihen aikaan kotona käymässä, siis perheen luona, ja katottiin sitten pikkusiskojen kanssa salkkarit, aina ennen on voinu huoletta niinki nuoret ku 11 v kattoo salkkareita mut eilen pisti vähän miettimään!! iha posketonta, vielä tohon aikaan ja ilman ikäsuosituksii...!

  VastaaPoista
 3. Ei ole olemassa tv:tä joka mystisesti aukeaa arkisin kello 19:30.. Eli kukaan ei pakota ketään katsomaan sarjaa, joten kohu on mielestäni turha. Ja Salkkarithan ovat TV-OHJELMA eli fiktiota. Jos ei huomaa eroa toden ja sarjan välillä, on vanhemmilla mennyt jossain jokin vikaan...

  VastaaPoista
 4. sarja alkaa todellakin muistuttaa jo fantasia sarjaa, ja esimerkit ovat ääripäisiä, silti.. olen koukussa sarjaan, kun sitä olen koko elämäni seurannut:)

  VastaaPoista
 5. niin totta! oot muutenki niin mukavan olonen ihminen! vaik katoitki koos aina vähä vihasesti,.

  VastaaPoista
 6. No jaa. Onhan telkkarisarjoissa vuosikymmenet ollut prostituutiota, murhia, väkivaltaa — kaikkea, mitä yleisesti ei hyväksytä. Mun mielestä prostituution tuominen Salkkareihin ei ole yhtään tuomittavaa. Se on vaan radikaali juonenkäänne (JOITA SARJA TARVITSEE), joka herättää ihmisten huomion. Just tällaista julkisuuttakin Salkkarit tarvitsee.

  Tavallaan koko huumetapaus on varmaan haluttu tehdä opettavaiseksi. Itsensämyyminen huumevelkojen takiahan opettaa katsojia nimenomaan pysymään irti huumeista, jos nyt haluaa Salkkareista jotakin moraalisia opetuksia repiä.

  Se ei ole totta se sarja.

  Enemmän mä olisin huolissani esimerkiksi Puhelintytön päiväkirja-nimisestä telkkarisarjasta, jota ainakin Ruutu.fi:ssä pystyy katsomaan. Siinä prostituutio leimataan todella glamööööriksi asiaksi ja päähenkilöhuora vain toteaa, että "rakastan rahaa. Rakastan seksiä. Näin voin yhdistää ne!!!1".

  Eiköhän sieltä Salkkareista vielä pamahda hirveät jälkiseuraukset sille, että nuori nainen myi itseään. (Sukupuolitauti nyt ainakin, villi veikkaus.)

  VastaaPoista
 7. Oon kyllä täysin samaa mieltä edellisen kommentoijan kanssa, että enemmän tulisi olla huolissaan esim. tuosta puhelintytön päiväkirja-ohjelmasta ! Katsoin juuri ensimmäisen jakson, ja huhhuh ! Musiikitkin oli niin pirteitä, ja pakko myöntää että vaikka itsekin olen jo aikuinen ihminen, niin kyllä tuo hetkellisesti, mutta kuitenkin jollain tavalla vaikutti ajatteluun tyyliin "no voishan tuota tehdä, jos olis täysin p.a" Voin vaan kuvitella, mitä nuorempien ihmisten päässä liikkuu tuota katsoessa, aikuinen ihminen tietää kuitenkin minkälainen se totuus on suurimmassa osassa tapauksista. Tuo ohjelma oli kyllä järkyttävän glamorosoitua ! Miten tuollaista voidaan edes näyttää, en käsitä.

  VastaaPoista
 8. Järkytti sekin, kuinka ohjelmassa jaettiin "vinkkejä", tyyliin: "Näin kävelet asiakkaan luo huomiota herättämättä" "Näin opit spottaamaan kuka myy itseäään"

  VastaaPoista
 9. Nuorilla lapsilla ei varmaan ole mitään suuria velkoja, joten ne tuskin ottaa mallia Pepistä :D Ne joilla niitä isoja velkoja on, on jo vähintään nuoria aikuisia, jotka kyllä osaa omilla aivoillaan jo miettiä alkaako myymään itseään, eivätkä vain katso telkkarisarjasta että heeeei hyvä idea, tolleen mä saan rahaa!

  VastaaPoista
 10. no ompa kamalaa. salkkareita oon kattonu koko ikäni ja mitää ei oo tapahtunuXDD lol

  VastaaPoista
 11. Ei sitten kattois sarjaa, jos on liian järkyttävää materiaalia !!! Salkkarit on just hyvät ku niissä on monenlaisia tapahtumia ja kaikkea käsitellään, paras sarja ikinä.

  VastaaPoista
 12. Kaikkien pitäisi ymmärtää, ettei se ole tosielämää. Mua ärsyttää kun ihan pikkuasioista kyseisessä sarjassa tehdään niin dramaattisia kohuja. Pelkkää yliherkkyyttä, sarjassa ei mitään vikaa, sanon minä.

  VastaaPoista
 13. Minusta tämä taas on hyvä juttu!

  Liikaa ihmiset pakoilevat ja rakentelevat pilvilinnoja muka hyvästä elämästä.
  Maailma on paha, ja tässä maailmassa pärjää vain olemalla itselle rehellinen sekä oikean ja väärän eroittamisella.

  Prostituutiota on Suomessa älyttömästi! Miksi hyshytellä asista, kun sen voi tehdä todeksi tv-ohjelman kautta ja valistaa katsojia. Parasta jutussa on hemmetin fiksu opetus: jos alat käyttää huumeita, saatat joutua pahaan kuseen (tässä tapauksessa prostituution saloihin).

  Kaikenlisäksi ohjelma EI ole lastenohjelma- kello 19.30 ei näytetä enää lastenohjelmia. mielestäni näytettävät jaksot +10vuotias epätietoisuudessa ja kysymyksien vallassa elävä nuori saa ja pitääkin kattoa moiset jaksot ja kyseenalaistaa näkemänsä. Näin vanhemmat fiksuina voivat valistaa nuorta ja opettaa erilaisia arvoja ja opetuksia. Näin myös itse ohjelma pyrkii tekemään.
  Itse tiedän niin monta nuorta- aikuista, jotka eivät tiedä prostituutiosta, seksullisuuksista paljonkaan mitään! (nuoriaikuinen on noin 16-20v.). Jos haluaa elää mikämikämaassa, niin voi laittaa sen telkun kiinni jo klo15 jälkeen, ettei vain Kaunareiden juonteenkäänteetkään kohauta pientä, haurasta mieltä.

  VastaaPoista
 14. Tämmöne ei oo mun mielestä mikään hirveä ja erikoinen asia tässä sarjassa. Jos ja kun pienet lapset katsoo kyseistä sarjaa, niin siinä tapauksessa se on omien vanhempien vastuulla, mitä sieltä opitaan, jos kerran annetaaan salkkareita katsoa.

  VastaaPoista
 15. Päätin hieman gööglettaa aiheesta, ja löysin tällaset faktat vielä kellonajoista:
  "TV-kanavat ovat päättäneet yhdessä ikärajat TV:ssä esitettäville materiaaleille.

  - K18: ei esitetä ennen klo 23

  - K15: ei esitetä ennen klo 21

  - K13: ei esitetä ennen klo 19

  - K11: ei esitetä arkisin ennen klo 17"

  Että se ei ole tv-kanavan tai kenenkään muu vastuulla, mitä kukakin katsoo, mutta alle 18- vuotiailla vanhempien ja huoltajien on puututtava katsottaviin tv- ohjelmiin, jos tämä muka huolettaa.

  VastaaPoista
 16. Kyllä jokainen vanhempi tietää, että Salkkarit ei todellakaan ole perheohjelma. En mä pienenä ainakaan tuohon aikaan enää telkkarin edessä istunut.

  + uutisissa on sata kertaa pahempia juttuja, jotka on vielä tosia.

  VastaaPoista
 17. "prostituutio-kohu" :D Kyllä on mennyt iltapäivälehtien propaganda hyvin perille. Lehdet dramatisoi asioita, jotte tyhmät ihmiset ostaisivat niitä. Itse repesin nauruun kun näin salkkaridraamashokki -lööpit :D Keltainen lehdistö osaa tehdä kaikesta niin ramaattista.

  Nämä samat "lapset vahingoittuu koska telkkari" ja "nuoret alkaa myymään itseään koska telkkari" onkuultu jo tuhat kertaa aikaisemminkin. Salkkarit on fiktiota, minusta on vaan hauskaa kun joku loukkaantuu/huolestuu/ahdistuu sarjan tapahtumista.

  VastaaPoista
 18. ärr.. kaikki jaksaa jauhaa tosta, ei edes paha, toi on vaa sarjaa, ei todellista elämää! Kyllähä ihmiset ei seurais sarjaa, jos se jylläis paikaillaa :-)

  VastaaPoista
 19. Musta koko kohu on ihan naurettava. Toki ymmärrän, että lapsille jotkut aiheet voivat olla rajuja, mutta toisaalta, salkkareissa ei sentään veri lennä eikä esim tätä itsensä myymisjuttua esitetä millään tavalla positiivessa valossa.

  VastaaPoista
 20. Mitä helvettiä. En seuraa sarjaa, mutta aika hurjaksi on mennyt. En saanut minäkään katsoa nuorempana ko. ohjelmaa! Ei siinä tosin silloin edes tapahtunu mitään tollasta. Kalle vaan oli homo ja se oli se "kamala" juttu. Tai sen takia luulen etten saanut katsoa :D

  VastaaPoista
 21. aivojen käyttö sallittua....31. elokuuta 2011 klo 0.37

  "Voin vain kuvitella kuinka monet nuoret naiset ovat edes leikitelleet ajatuksella itsensä myymisestä viime kevään päätösjakson jälkeen."

  Naurettavaa kukkahattutäti-ajattelua imo... TV:ssä on hieman pahempiakin juttuja. Ja jos joku niistä ottaa vaikutteita, vika on päässä eikä TV-ohjelmassa.

  Ja Salkkarit ei ole mikään lastenohjelma. Jos mamman mussukka, 13-vuotias Viljami-Korianteri järkyttyy syvästi jonkun jakson takia, sen töllön voi toki sammuttaa? Huh huh, ku pitää elää jossain ihme pumpulimaailmassa ja varjella kaikelta pahalta.

  Ja Salkkareissa tehtiin kyllä harvinaisen selväks, että se ei ole mitään mukavaa hommaa. Helvetin hyvä, että ottaa tommosiakin aiheita esille eikä vaan hyssyttele.

  VastaaPoista
 22. ootko huomannu miten pahasti toi AnsQ mielistelee sua!? :--D ja itseasiassa monia muitakin bloggareita. aina samaa mieltä sun kanssa, haha

  VastaaPoista
 23. Ihan uskomatonta mimmosta keskustelua yksi ohjelma on saanu aikaan. Mun mielestä on aika kaksinaamaista ja naiivia väittää kuinka joku salkkarihahmo saa nuoret miettimään itsensä myymistä. Telkkarista tulee paljon pahempiakin asioita prime timeen, eikä valitettavasti lapsia ja nuoria pysty nykypäivänä sillä tavalla eristämään, etteivät he tällaista pahuutta näkisi. Sitä paitsi Salatuissa elämissä Peppihän on erittäin epätoivoinen enkä kyllä ymmärrä miten antaisi sellaisen viestin, että itsensä myyminen on OK. Salkkarit nyt tuskin on pahin ohjelma, joka televisiosta tulee. Vanhempien vastuulla on olla perillä siitä, mitä lapsensa sieltä töllöstä katsoo ja mihin aikaan. Jos ruvetaan nipottamaan ja syyttämään televisioyhtiöitä siitä, että lapset kasvavat vinoon ni on aika kattoa peiliin. Nykyaikana valitettavasti lasten kasvatusvastuu on siirtynyt vanhemmilta koululle ja medialle. Aina syy on videopeleissä/ohjelmissa/leffoissa/koulussa jos jotain tapahtuu. Helppo syyttää muita, kun ei ole itsellään tarpeeksi aikaa/kiinnostusta puuttua lapsensa elämään.

  VastaaPoista
 24. ihme touhua,että vasta joku hlvetin salkkareiden avausjakso saa isoja otsikoita aikaan yms,kun vasta muistan lukeneeni jostain iltapäivälehdestä,kuinka ihan oikeasti,pikkutytöt saattaa näyttää jollekkin vähintään tissit,että joku pedo käy hakemassa niille röökiä tai sidukkaa,tai sitten se että saavat jonkun verran rahaa että voivat rahottaa muodin mukaan pukeutumisensa. se mua enemmänkin huolettas,se kaupungilla roikkuminen kun salkkarit.

  VastaaPoista
 25. Oon aika samoilla linjoilla mm. Teresan kanssa. Mielestäni salkkareissa tapahtuvat jutut on suht todellista okei onhan siellä välillä jotain ihan käsittämättömiä juttuja. Mut tää viime jakson prostituutio sitä tulee muutenkin joka puolelta, esimerkiksi iltalehden sivuilla oli juuri prostituutiosta. Kyllähän nuori lapsi voi mennä katsomaan esimerkiksi juuri iltalehden sivuilta ja googlettaa prostituutiosta lisää tietoa tai muuta niin kyllähän sieltäkin sitä tietoa ja vinkkejä löytyy varmasti yllin kyllin esim keskusteluja, teksitä yms. Mielestäni ei semmosesta asiasta tarvitse hyssytellä ja pitää salassa kuitenkin nuoret siitä saa tietää muualtakin kuin salkkareista.

  VastaaPoista
 26. Ja vanhemmathan sen päättää mitä lapsi katsoo ja mielestäni se on myös heidän vastuulla jos eivät halua lapselleen näyttää kyseistä sarjaa.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Kaikki asialliset kommentit julkaistaan.

Theme Designed By Hello Manhattan

Copyright

Copyright Mikaela Koskela