Au pairiksi Tukholmaan

maanantai 24. tammikuuta 2011

Nyt sain vihdoin aloitettua tän kauan kaivatun Au pair-postauksen :-)

Tosiiaan mulla lähti kolmas viikko käyntiin täällä Tukholman Lidingössä. Perheeseeni kuuluu ruotsalainen isä, suomea osaava äiti, sekä 10-vuotias Nora, joka puhuu myös suomea. Kun on koko perhe koossa, puhumme ruotsia, mutta joskus saatan äidin kanssa puhua suomea. Noran kanssa pääsääntöisesti puhun suomea, mutta välillä tulee sitä ruotsiakin juteltua. Ainakin silloin kun kysyn kävelevältä sanakirjaltani miten joku asia sanotaan :-DKaupungilla, kaupoissa sun muissa tuollaisissa tilanteissa puhun ruotsia, mutta joskus esimerkiksi salikorttia hankkiessa oli pakko turvautua englantiin. Itelle englantia puhuessa tulee vahingossa jotkut sanat tai ilmaukset ruotsiksi ihan tahtomatta :-D Alkaa pikkuhiljaa nousta ruotsi pääkieleksi ja tuntuu, että en muista englannista enää mitään!

Oman perheeni löysin GreatAupair-sivustolta, jonne tein oman profiilin. Pari päivää meni itsellä, kunnes sain ensimmäisen yhteydenoton juuri tältä perheeltä, jossa olen. Kannattaa kirjoittaa Googleen vaikka vaan Au pair, joka antaa jo useita Au pair-sivustoja selattavaksi. Ja suosittelen kurkkimaan muiden profiileja, josta saa vähän vinkkiä mitä kannattaa kirjoittaa profiiliinsa. Muistakaa, että tämä on työnhakua, eli miettikää tarkkaan mitä kirjoitatte ja millaisia kuvia lisäätte :-)

Palkkaa saan 1 000kr viikossa, eli tämän kurssin mukaan n.110euroa. Sopimukseeni kuuluu palkan lisäksi koko Suur-Tukholman kattava matkakortti, joka käy Helsingin tavoin metroihin, ratikkaan ja juniin. Lisäksi mulle maksetaan kuntosalikortti enkä joudu tekemään töitä viikonloppuisin, mutta jos joudun, saan siitä ekstraa. Eli olen tosi onnekas :-) Niin ja mulle maksettiin lennot tänne Tukholmaan, lennot suomeen ja tänne takaisin Sportlovilla (25.2.-6.3. Suomessa, jee!), sekä kesäkuussa kotiin kun lähden pois.
Tuolta näyttää suht normaali päivä. Tällä hetkellä Noralla on menossa ranskanopetus täällä kotona, joten mulla on vapaata. Noran seurana olen siihen saakka, kunnes joku tulee kotiin, mutta yleensä tulee yhdessä oltua nukkumaan menoon asti pelaillen ja muuten vaan olemalla yhdessä. En arkisin oikein jaksa niin myöhään enää lähteä minenkään, niin kivempi se on olla jonkun kanssa, kun vaan istua yksin koneella tai katsoa telkkaa :-) Joinakin iltoina ollaan nukkumaan menoon asti kahdestaan, eli silloin Nora on 100% mun vastuulla.

Mun päätyö on Noran "hoito", eli teen ruokaa, hoidan että on jumppavaatteet mukana, lähdetään ajoissa kouluun ja haen sieltä, vien ja haen harrastuksista ja olen seurana, ettei tarvitse olla yksin. Lisäksi mun hoidettavana on Noran vaatteiden pesu ja silitys, pussilakanoiden vaihto (ei vanhempien), tiskikoneen tyhjennys, katsoa yhdessä Noran kanssa, ettei sen huone ole kamala kaaos, pöydän kattamisessa autto ja muut tollaset pikkuhommat. Meillä käy siivooja, joten muuten ei tarvitse talon siisteydestä huolehtia.

Vapaa-aikana käyn kaupungilla kierelemässä kauppoja ja muuten vaan kävelemässä ympäriinsä, näen kavereita, tulen käymään salilla, kunhan SATS saa vihdoin laitettua ne mun tiedot koneelle (ei ruotsalainen-sosiaaliturvatunnus tuottaa ongelmia tälläisissä jutuissa, ja en ole vielä saanut omaani) ja olen kotona. Yleensä arkisin olen mielelläni iltapäivät yksin, koska kumminkin koko ilta menee aina Noran kanssa. Viikonloppuisin tulee sitten oltua oikeastaan vaan kavereiden kanssa jossain :-)

Moni on kysellyt miten niitä kavereita saa ja todellakin Facebook on se kaikista paras keino! Kannattaa etsiä oman tulevan kaupungin Au pair-yhteisö ja liittyä siihen, kirjoittaa seinälle, että on tulossa silloin ja silloin, niin saa heti yhteydenottoja muilta kaupungin appareilta ja tietenkin voi itsekin heille kirjoittaa :-) Enimmäkseen olen ollut muiden Suomlaisten kanssa, mutta olen Virolaistakin tyttöä nähnyt muutaman kerran. Kavereiden saaminen ei tosiaankaan ole ongelma, kunhan itse muistaa olla aktiivinen!

Olen nauttinut todella paljon olostani täällä ja olen onnellisempi kuin kuukausiin! Perheeni on ihan mahtava, olen saanut ihania kavereita ja aika menee kuin siivillä.Olen varma, että täältä tullessani olen paljon valmiimpi muuttamaan omilleni, kasvanut ihmisenä ja saanut paljon uusia kokemuksia :-) En vaihtaisi päivääkään pois, mitä olen nyt täällä ollut.

Apua, nyt pää lyö jo ihan tyhjää enkä osaa enää mitään lisätä :-D kysykää vaikka formspringissä, jos jäi jotain kysyttävää :-)

7 kommenttia:

 1. Kuulostaa kivalta ja ihanan perheen olet sieltä saanut! :)

  VastaaPoista
 2. Vois itekki joskus suostuu tollaseen, ainakin ihana perhe sulla =)
  Mutta mua vähän mietityttää ( noloa.. ) että onks Au pair- sama asia kun vaihto-oppilas?

  VastaaPoista
 3. hei Mikaela! oon ollut jo pitkään sun blogin uskollinen lukija, ei vaan ole ikinä tullut kommentoitua mitään. tykkään hirveästi lukea sun kirjoituksia ja sun blogi ja tyyli ovat mahtavia! nää ruotsi postaukset ovat todellakin rohkaisseet myös mua miettimään vakavasti au-pairiksi lähtemistä! hauskaa kevään odotusta Sulle ja muista nauttia elämästä ihanassa Tukholmassa:)

  VastaaPoista
 4. Kuulostaa kivalta :)

  VastaaPoista
 5. Mä en oikein ymmärrä noita au-pairin hommia. Näkeehän siinä tietysti ulkomaita, mutta onhan se vähän sellaista piikana olemista surkealla palkalla. Tein itse täysin samoja hommia kun toimin henk.koht. avustajana, paitsi että siitä maksettiin kymppi tunnissa+ lisät. Siksi korvaus tuosta tuntuu todella pieneltä. Tietysti nuorille tuo voikin olla ihan hyvä homma.

  VastaaPoista
 6. Sulla on käynyt mahtava tsägä tuon homman kanssa. Kiva että vihdyt ja mahtavaa että lähdit, varmasti mukava kokemus! Toivottavasti jatkossakin menee sulla hyvin siellä :)

  VastaaPoista
 7. Hei! Eksyin sun blogiin aivan sattumalta googlen kautta kun hain au pair-juttuja. Olipas hyvä kun löysin tän, sillä tää postaus oli tosi mielenkiintonen ja hyödyllinen.
  Mäkin oon vakavissani ajatellut au pairiks lähtöö Ruotsiin ja nimenomaan Tukholmaan kesällä. Millanen ruotsin kielen taito sulla oli ennenku lähit? Nyt on varmasti vielä parantunut kyllä. Vaikutat kyllä onnekkaalta kun noin mukava perhe sattu kohdalle :) ja toisinpäin, varmaan perhe pitää sustakin. Mukavaa kun viihdyt siellä.
  Täytyy laittaa tää sun blogin osote korvan taa ja lueskella lisää päiväsellä eikä nyt yöllä.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Kaikki asialliset kommentit julkaistaan.

Theme Designed By Hello Manhattan

Copyright

Copyright Mikaela Koskela