I got a new job!

maanantai 19. huhtikuuta 2010

Multa toivottiin postausta työhaastatteluita koskien ja ajattelin toteuttaa sen nyt ennenkuin lähden töihin :-)

Halusin toteuttaa tän ihan työnhausta lähtien tavallaan kohta kohdalta.

1. Kaikki lähtee luonnollisesti työhakemusten lähettämisestä. Osaan lähetetään vapaa hakemus ja joihinkin täytetään netissä valmis hakemuspohja. Lähes joka kerta pyydetään kertomaan jotain itsestään ja siihen ei voi laittaa liikaa kliseitä!

Itse olen kertonut itsestäni tähän tyyliin:
Vahvuuksiani ovat sosiaalisuus, puheliaisuus, omatoimisuus ja reipas ja vastuutuntoinen asenne kaikkiin tekemiini asioihin. Jos jotain alan tekemään, sen myös hoidan kunnialla ja parhaani mukaan loppuun. Pirteä ja iloinen luonteeni on kuin tehty asiakaspalveluun.
Kuten huomaatte, kannattaa korostaa sosiaalisuutta, omatoimisuutta ja ahkeruutta. Jep, kliseitä mutta niitä ne työnantajat haluavat (useimmiten) kuulla :-)

Palkasta sen verran, että elinkeinoalalla palkka pyörii siinä 7,5euron paikkeilla, riippuen tietenkin kokemuksestasi ja koulutuksesta, mutta tuo on sellainen keskiverto, jota esim lukiokoulutuksella saa yli 18-vuotiaat. Tuohon lisäksi tietty viikonloppu-, ilta- ja yölisät!

Jos haluaa heti parempaa palkkaa, sitä yli 8euroa, kannattaa hakea esimerkiksi pesuloihin, leipomoihin ja varastohommiin. Itse olin ensimmäisessä kesätyössäni Philipsin valaisintehtaalla ja palkka oli 8,5euroa vaikkei mitään aikaisempaa kokemusta ollut.

Työtä hakiessa ei kannata yhtään nirsoilla. Suosittelen hakemaan töitä ihan joka paikasta ja kaikenlaisia viikonlopputöistä satunnaisiin tuuraamisiin. Tällä hetkellä töitä on tosi vaikea saada ja työnhakijoita on paljon, joten more is better :-) Ja työpaikkojen metsästäminen kannattaa aloittaa jo tammi-helmikuussa, jolloin ekat työt kevääksi ja kesäksi alkaa tulla tarjolle. Siitä eteenpäin kannattaa kerran pari viikossa käydä mol:in sivuilla katsomassa uudet paikat. Äläkä unohda esimerkiksi Mcdonald'sin omia sivuja, joista itse työpaikkani bongasin ;-)

2. Soitto työhaastatteluun. Onneksi olkoon! Olet jo pitkällä, jos se soitto haastatteluun tulee :-) Harvoin kukaan jää ilman kesätöitä, joten ole kärsivällinen. Itsekin meinasin jo menettää toivoni, kun sähköposti täyttyi viesteistä "ette valitettavasti ole etsimämme henkilö". Kyllä se soitto haastatteluihin tulee :-) Itse kävin tämän kevään aikana 3 haastattelussa ja yhteen tuli soitto, mutten mennyt koska olin saanut jo töitä mäkistä. Mäkistä ja yhdeltä kuntosalilta olisin saanut töitä, mutta Mäkkäri vei voiton :-)

Työhaastattelun ajankohtaa sopiessa kannattaa heti suostua siihen päivään ja aikaan, mitä ehdotetaan. Jos sinulla ei ole elämää tärkeämpää menoa sovittuna sille päivälle, peru ne, jotta pääset haastatteluun. Mahdollisuus voi mennä alta, jos alat nirsoilemaan ajankohdasta. Sekin jo kertoo joustavuudestasi, kun olet valmis tulemaan haastatteluun milloin tahansa :-)

3. Jännittävä työhaastattelu. Itse tykkään haastatteluista tosi paljon, mutta jännittäähän niitä aina. Haastatteluun kannattaa saapua ajoissa, mutta rajansa silläkin. 5-10minuuttia aikaisemmin on hyvä, mutta puolituntia ennen on jo ihan liikaa. Siinä ajassa ehdit jo hermoilla ihan liikaa ja muutenkin on epäkohteliasta tulla liian aikaisin. Istu vaikka autossa tai käy kaupassa, jos saavut paikalle liian aikaisin.

Haastatteluun ei tarvitse pukeutua mihinkään jakkupukuun, ellei sitä työssä vaadita. Siistit ja mukavat vaatteet ovat hyvät. Ei mitään liian erikoista ja jätä liika persoonallisuus suosiolla kotiin. Ensivaikutelma on kumminkin se kaikista tärkein :-)

Tein Lookletissä pari asukokonaisuutta, jotka mielestäni sopii hyvin rentoihin haastatteluihin.
Meikki kannattaa jättää hillityksi ja klassiseksi ja hiusten pitää olla puhtaat ja siistit.

Haastatteluun astuessa luonnollisesti kätellään työnantajaa. Reipas ja varma kädenpuristus on hyvä, ei kukaan halua kätellä mitään löysää lahnaa! Lisäksi katsekontakti on kaiken a ja o. Se kertoo itsevarmuudesta ja luottamuksesta. Käsiintuojottelialle on ikävä puhua tai jos seinät ovat mielenkiintoisemmat kuin toisen kasvot. Puhuessa ja kuunneltaessa katso silmiin.

Hymyn, naurun ja huumorin voi sopivissa määrin ottaa mukaan ja varsinkin palvelualalle hakiessa ne ovatkin tärkeitä. Mikä onkaan mukavempaa kuin hymyilevä ilme kassalla sitruunanaaman sijaan.

Kysyminen ei koskaan ole pahasta. Jos jokin jää askarruttamaan, niin kysy. Ei ole tyhmiä kysymyksiä :-) Ja palkkauksesta saa ja pitääkin kysyä! Ei tarvitse ostaa sikaa säkissä.

Haastattelun lopulla kannattaa erikseen kysyä, ellei sitä mainita, että milloin valituille ilmoitetaan ja että saavatko nekin, joita ei onnistanut tällä kertaa, ilmoituksen ettei tullut valituksi. Näin ei tarvitse viikko tolkulla jännittää.

Ainiin, ja muista tuoda haastatteluun mukanasi työtodistukset entisistä paikoista ja tarvittaessa koulutodistus!
4. Victory! Työn saaminen on iso juttu ja älä häpeä innostustasi :-)


Tälläinen tästä tuli ja toivottavasti jollekin oli apua :-) Nyt meikkaamaan ja kohti Mäkkäriä!

31 kommenttia:

 1. Huippupostaus, ja miun kohalla ainaki täydelliseen aikaankin: tulin tässä just tsekkaa sähköpostit ja uudet postaukset ennen työhaastatteluun kiiruhtamista. Wish me luck. ;)

  VastaaPoista
 2. "Harvoin kukaan jää ilman kesätöitä, joten ole kärsivällinen. " Harmi vaan, että tammikuusta saakka olen hakenut erilaisiin paikkoihin ja yhdestäkään ei ole kuulunut vastausta :( Työtön olen siis tänäkin kesänä..

  VastaaPoista
 3. Kiitos kyllä tästä tulee olemaan varmaan hurjasti apua kun itekki pitäs pian alkaa töitä hakea :)

  VastaaPoista
 4. Elinkeinoalalla? Heh, varmaankin sinun tapauksessasi tarkoitat elintarvike- tai ravintola-alaa. :)
  Elinkeino tarkoittaa ammattia ainoastaan :D

  Mutta juu, kirjoittelin itse asiassa tuosta palkan suuruudesta, itse olin joskus vajaa 2,5 vuotta Hesellä töissä, ja palkkani oli reilusti 9 euroa, olisiko ollut jotakin 9,30-9,50/h. Tietysti harjoittelupalkka on asia erikseen, mutta kyllä se Hesellä ainakin pikku hiljaa nousi. Iltalisiä ym. vielä mukaan laskemattakaan. Kai siellä Mäkkärinkin puolella ne jossain vaiheessa nousee :)

  VastaaPoista
 5. Heiii, miten sun laihdutus etenee?=)

  VastaaPoista
 6. Ihan hyvät vinkit, mutta toi toinen asu!! Leggings are not pants, so cover your ass. Ei anna kauheen hyvää vaikutelmaa jos menee kalsareilla työhaastatteluun (poikkeuksena strippariala).

  VastaaPoista
 7. tykkääks oikeesti olla mäkis töis :O

  VastaaPoista
 8. "Harvoin kukaan jää ilman kesätöitä, joten ole kärsivällinen."

  öö mitä ihmettä?

  VastaaPoista
 9. Ihana hyödyllinen ja mielenkiintonen postaus. :) Onneks on jo kesätyö hommattu! (:

  VastaaPoista
 10. Oon muuten miettinyt vähän tuota, että kun pyydetään ottamaan työtodistukset ja viimeisin koulutodistus mukaan niin mites sitten sellasilla ihmisillä joilla ei aikaisempaa työkokemusta mistään ole, täten ei siis työtodistustakaan ja viimeisin koulutodistus on viisi vuotta sitten yläasteelta saatu päättötodistus. Sen kanssako sitten haastatteluun marssii? :o

  VastaaPoista
 11. ihanaa mikaela, musta on tosi kiva huomata että sulla on noin törkeen hyvä kotikasvatus!♥
  onnea vielä siitä työstä, ite vaikeroin työttömänä vaikka työintoa olis puolen maailman verran! totta kai myönnän että ahkerampi olisin saanut olla... :c

  VastaaPoista
 12. Tää oli aika perus huttua mitä nyt kaikki valmiiksi tietää. Itse toiveellani tarkoitin enemmän sitä työhaastattelun sisältöä; mitä ne kyselee/mitä vastailet jne.

  VastaaPoista
 13. Tä oli tosi kiva postaus ja auttoi paljon. Kiitti! :)

  VastaaPoista
 14. Hyvä Mikaela! Todella hyvä, ytimekäs ja asiallinen postaus työnhausta. Oon todella yllättynyt, että parikymppinen tyttö osasi näin hyvin tiivistää kaiken työnhakuun kuuluvan. En siis vähättele ikääsi vaan meinaan vaan sitä, että itse olen jo 27-v. enkä silti olisi varmaan osannut kaikesta työkokemuksesta ja hakemisesta huolimatta tiivistää asioita näin hyvin ja muistaa kirjoittaa kaikkea oleellista mukaan lukien kädenpuristukset ym.
  Nostan hattua! :)

  VastaaPoista
 15. Laitoitko mäkin hakemukseen kasvo- vai kokovartalokuvan?

  VastaaPoista
 16. En lähtisi työhaastatteluun leggareissa ja (liian) lyhyessä paidassa alemman kuvan tapaan, vanhempi polvi ei tykkää kun kuljetaan ilman housuja ;).

  VastaaPoista
 17. kiva postaus :) itsellä valitettavasti näyttää siltä, etten töitä saa tänäkään kesänä, vaikka oon hakenut lukemattomiin paikkoihin.. :/

  VastaaPoista
 18. Muutoin aika ytimeen osui tämä postaus mutta asut, varsinkaan tuo jälkimmäinen, eivät kyllä monessa paikassa anna hyvää vaikutelmaa. Monelle kun legginsit ovat tosiaan pelkät kalsarit. Siistit housut tai hame olisi sopivammat, nuo asut ovat turhan rennot mielestäni.

  Pääasia on tietty, että vaatteet ovat siistit ja puhtaat.

  VastaaPoista
 19. Kyllä monet vain jää kovasta yrityksestä huolimatta ilman kesätöitä! :(

  VastaaPoista
 20. oli varmaan monelle apuu, kirjotat ihanast;) selkeest ja..hauskast!♥

  VastaaPoista
 21. Puhuit tuosta meikin määrästä, minkälainen meikki itselläsi oli työhaastattelussa?
  Samanlainen kun sulla aina kuvissa, aika paljon siis :o

  En kyllä kumpaakaan asua laittaisi päälle työhaastatteluun :)

  VastaaPoista
 22. Musta tää on silleen aika jännä postaus ihmiseltä joka ei oo koskaan ennen ollut töissä ja on nyt vasta päässyt ekaan ja varsinkin sellaiseen paikkaan jonne pääsee oikeestaan lähes kuka vaan, jos vaan haastatteluun pääsee, mut Mäkkärin kun on niin helvetisti hakijoita niin melko pieni osa niistä hakijoista pääsee edes haastatteluun.

  Ja öö, 'harvemmin kukaan jää ilman kesätöitä'? Ethän se ole ollut kertaakaan :-O? Ite oon ollu vasta 3 kertaa, ekalla äiti hoiti kauppaan jossa oli töissä ja tokalla pääsin tuurilla kaupungin kesätöiden arvonnassa ja kolmanteen isä joutui auttamaan ja nytkin oon hakenut varmaan kymmeniin paikkoihin eikä mistään ole kuulunut mitään.....

  VastaaPoista
 23. Usein kannattaa kyl tehdä muutakin kun lähettää työhakemus. Paikan päällä meno ja/tai kysymys että kenelle voi soittaa kesätöistä tai kysyä työhaastatteluista on paljon varmempi tapa kuin netissä hakemuksen täyttäminen! itse en saanut ainakaan hakemuksilla paikkaa vaikka hakemus oli ihan ok, mutta heti kun kävi kysymässä rekrytointipäällikön numeroa niin johan alko tapahtua!

  VastaaPoista
 24. Hyvä postaus kyllä! :)
  Itse lisäisin listaan vielä oman aktiivisuuden. Kyllä sen työhakemuksen perään saa ja pitääkin soitella! Jotkut toki kieltävät puhelintiedustelut, mutta suurin osa varmasti palkkaa mieluiten ihmisen joka osoittaa aktiivisuutta ja kiinnostusta muutenkin kuin pelkällä hakemuksella. :) Itsekin soittelin eilen hakemuksen perään ja huomenna onkin jo työhaastattelu! :)

  VastaaPoista
 25. ai sun mielestä 8,5e on HYVÄ palkka?? huh. itse tienasin omassa ensimmäisessä työpaikassani n. 13e / h.

  VastaaPoista
 26. tästä oli tosi paljon apua kans mun pääsykokeisiin! :-) kiitos!

  VastaaPoista
 27. Monet jää ilman kesätöitä! Varsinkin nyt kun joka alalla potkitaan porukkaa pihalle ja työttömii on ihan hirveesti. :/

  VastaaPoista
 28. Pakko sanoa että ei kyllä saa kaikki töitä, valitettavasti... Ite oon kahtena kesänä nyt hakenut jo aikaisin tammi-helmikuussa ja ei vaan kukaan ota, kun esim. pk-seudulla on niin järjetön tunku. Noh, toivotaan että onni kääntyy nyt ku valmistuu!

  VastaaPoista
 29. Muistaakseni luin mm. tätä postausta ennen kuin yks ilta tuli semmonen fiilis että nyt perkele mä pistän sellasen hakemuksen että varmasti tärppää. :D Jopa mun (olemattomilla) taidoilla tais onnistua, sillä ainakin yks firma ilmoitteli kiinnostusta. Nyt vaan jännittää työhaastattelu - koska se on mun elämäni ensimmäinen.

  Mä oon sitä mieltä, että on tärkeä muistuttaa ettei saa lannistua kieltävistä vastauksista. Nim. 40 kieltävää ja yks myönteinen :--D Tää tosin oli vasta ilmoitus kiinnostuksesta haastatteluun - joten ei mulla edes ole kaikki varmaa. Silti nää pikku jutut muistuttaa miksi pitää jaksaa duunin hakemista :-)

  Nää työhaastattelu yms. postaukset on niin inspaavia, kiitos!

  VastaaPoista
 30. Toi auttaa muakin 7 vuoden päästä. Kiitti ;)

  VastaaPoista
 31. Silloin kuin sain töitä Mäkistä niin joukkohaastattelussa ne antoi mulle ainakin plussia just avoimuudesta ja siitä että osasin tuoda itseni hyvin esille keskustelussa. Sitten ravintolapäällikön haastattelussa oli paljon rennompaa ja juteltiin niitä näitä.

  Huomenna ois elämän toinen tai kolmas työhaastattelu, kun yritän "edetä uralla". Viimeksi oli niin helppoa luottaa omaan vahvaan persoonaan ja siihen, että jään varmasti mieleen. Nyt on kuitenkin kyseessä erinlainen työpaikka ja mietityttää, miten saisin tunnettua oloni mukavaksi joissain vähän siistimmissä vaatteissa. Ehkä perus nahkatakki ei ole poisluettu työhaastattelu-asusta, jos jätän bändimerkit suosiolla kotiin :D

  Pakko ihmetellä, miten olet tienannut Mäkissä noin huonosti? Itse tienasin aluksi about 7 euroa, mutta harjoittelukauden jälkeen se nousi siihen 10e paikkeille + sunnuntai- ja iltalisät.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Kaikki asialliset kommentit julkaistaan.

Theme Designed By Hello Manhattan

Copyright

Copyright Mikaela Koskela