Meikitön

sunnuntai 26. elokuuta 2012


Mulla on ollut tänään todellinen rumapäivä ja tästä syystä asukuvatkin jäivät ottamatta. Töiden jälkeen olen tehnyt syyssiivouksen vaatekaappeihin, laittanut kesävaatteet sivuun, jutellut hetken Jenkkipojan kanssa (pitää keksiä joku fiksu nimitys hänelle :-D) ja ollut koneella. Kuitenkin postausinspis oli aivan nollassa, ennen kuin törmäsin Facebookissa ohimennen sivupalkissa killuvaan Meikitön päivä-tapahtumaan, jota vietetään torstaina 6. syyskuuta.

Meikittömän päivän aikana pieni teko muuttuu Suomen erottuvimmaksi yhteiseksi ympäristöteoksi, jonka tarkoituksena on kiinnittää huomio aidosti ympäristöystävälliseen kosmetiikkaan ja vaikuttaa sen määrän lisääntymiseen.
Vuonna 2011 Meikitön päivä -tapahtumaan osallistui lähes 40 000 suomalaista. Lisätietoa kampanjasta: www.joutsenmerkki.fi
Lainaus Facebookista

En käsittele tässä postauksessa meikittömyyttä eettisyyden kannalta, vaan ylipäätänsä miten se vaikuttaa ihmiseen ja mielialaan. Hassua miten ne pienet purkit, putkilot ja puikot saavat meidät tuntemaan itsemme paremmiksi, kauniimmiksi ja itsevarmemmiksi. Itse aloin harmikseni meikkaamaan todella nuorena, jo viidennellä muistaakseni käytin ainakin ripsiväriä säännöllisesti ja luomiväriä ja muuta ekstraa diskoissa. Kuudennelta lähtien olen meikannut niin sanotusti kunnolla ja nyt kun miettii, on se mielestäni todella nuorena. Tosin mulla oli huono iho, niin teki lähes kaikki muutkin ja no en näyttänyt niin nuorelta enää silloin. Olen jutellut usein tästä aiheesta Au pair-hoidokkini Noran kanssa, joka täyttää tänä vuonna 12-vuotta. Hän ei onneksi käytä meikkiä ja ei kovin monet muutkaan hänen ikäisensä. Jotkut tytöt laittoivat huulikiiltoa ja ehkä vähän ripsiväriä, mutta se oli todellakin ihan muutama hassu tyttö Noran ollessa viidennellä. Nyt neiti on kuudennella luokalla, eikä helpotuksekseni käytä meikkiä. Ja tyttö on monien muidenkin tuon ikäisten tavoin äärettömän kaunis luonnostaan. Tuntuu muutenkin, että nyt muutamana viimeisempänä vuotena ala-asteilla meikkaaminen on vähentynyt. Aina tulee vastaan todella nuoria tyttöjä meikit naamassa, mutta verrattuna esimerkiksi vuoteen 2002-2003, kun itse olin kuudennella luokalla. Tämähän ei silti tosiaankaan ole huono juttu, päin vastoin!

Koko yläasteen ja lukion ensimmäisinä vuosina en olisi ikinä voinut mennä kouluun meikittä. Se toi turvaa ja peitti taakseen huonoa itsetuntoa. Kuitenkin ajan myöten meikittä oleminen on helpottunut ja siitä on oppinut nauttimaan. Tiedän monia, jotka meikkaavat joka aamu vaikka olisivat vain kotona. Itse en sellaista ymmärrä ja tykkään olla mahdollisimman paljon meikittä. Ihana kun saa nyhjätä naamaa rauhassa valkoisiin sohvatyynyihin :-D Olen tuntenut jenkkipojan viisi viikkoa, mutta koska vietettiin niin paljon öitä yhdessä alusta alkaen, opin olemaan hänen seurassaan meikittä tuntematta itseäni epävarmaksi tai rumaksi. Nytkin olen huoletta skypessä ihan naturellina, koska tunnen itseni hyväksi hänen seurassaan. Ehkä meikittömyyttä voisi verrata alasti olemiseen. Meikittömänä et tule olemaan yhtään vähempää, kuin olet sillä hetkellä. En ole luonnonkaunis, ihoni on epätasainen nuoruusiän aknen vuoksi ja väri ei ole tasainen. Minulla on todella harvat kulmat, joten värjättynäkin ne ovat todella näkymättömät. Kamalasti epätäydellisyyksiä, mutta jotka olen oppinut hyväksymään. Tiedän, että meikillä voin niitä korjata, mutta olen ihan sinut itseni kanssa myös meikittä. Se on mielestäni tärkeintä. Tietenkin silti tunnen itseni itsevarmemmaksi mieleisesti meikattuna, mutta kyllä tämä naama menettelee meikittäkin :-)

Meikittömyys on nykyään jotenkin aika ristiriitaista. Lehdissä opastetaan täydelliseen "näkymättömään" meikkiin ja valmistetaan sekä mainostetaan muun muassa BB-voiteita ja meikkivoidetyyppisiä yövoiteita, joilla saa paranneltua ihon sävyä, peitettyä virheitä ja meikkimäisen pinnan iholle. Miksi myös meikittä pitäisi olla "meikattu"? En ymmärrä.

Miten te koette oman meikittömyytenne? Minkä ikäisinä aloitte meikkaamaan säännöllisesti?

28 kommenttia:

 1. Oletpa uskomattoman kaunis ilman meikkiä! Niin raikas ja nuorekas. Ja nuo ohuemmat ja vaaleammat kulmat pukevat sua.
  T:Sussa

  VastaaPoista
 2. Oot kyllä tosi nätti ilman meikkiä! Omalla tavalla kaunempi naturaali kun meikkien kanssa ;D

  http://karoliinanlifestyle.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 3. Sä oot kyllä kaunis ihan ilman meikkiäki<3

  Oli todella hyvä teksti, enkä voi kun kompata sua :)

  VastaaPoista
 4. Oot kyllä nätti vähemmälläkin meikillä ja meikittä. Mielestäni nuo vaaleemmat kulmat sopii sulle paremmin, varsinkin kun sulla on nyt vaaleempi tukka. Mulla itelläni, oli pitkään lähes musta tukka ja sit aloin vaalentamaan sitä. Oli tosi vaikee luopua myös niistä tummista kulmista, mutta nyt mä en meikkaa niitä juuri yhtään. Tuuheemmat ne vois olla, mutta kun ei ole, niin mennään tällä mitä on :)

  -jk-

  VastaaPoista
 5. Mä aloitin meikkaamisen tosi nuorena, siis muistan jo kun joskus tokalla luokalla salaa otin kouluun mukaan äitiltä jonkun huulikiillon tai ripsivärin ja sitten salamyhkäisesti kavereiden kanssa meikkailtiin välitunnilla vessassa... Mut ei se onneks sentään ihan säännöllistä ollut vielä tolloin :--D Ihan tarkalleen en muista, mut viimeistään viidennellä luokalla siitä tuli jokapäiväinen "pakko", en vaan voinut mennä kouluun ilman meikkiä....

  Just tässä yks päivä muistelin huvittuneena sitä, kuinka yläasteella ja lukiossakin mun oli pakko meikata kouluun, vaikka ekalla tunnilla olis ollut liikuntaa ja sen jälkeen käytiin kuitenkin suihkussa ja piti meikata uudestaan :D Miten typerää. Nykyään nautin ja osaan arvostaa meikittä olemista, vaikkakin tunnen oloni huomattavasti itsevarmemmaksi ja kauniimmaksi meikin kanssa. Treenaamaan lähtiessäni en todellakaan meikkaa, ja pystyn kyllä käymään esim kaupungilla ilman meikkiä, mutta töihin tai kouluun olisi vaikea kuvitella menevänsä ilman meikkiä. Tai no laiskoina päivinä saatan laittaa vaan meikkivoiteen ja vähän puuteria, kun mulla se suurin ongelma on aina ollut vaan se epätasainen iho. Nykyään onneks on ripsenpidennykset, niin en ihan niin ufolta näytä ilman meikkiä : D Ja mulla on luonnostaan aika tummat ja siistit kulmakarvatkin. Jotenkin vaan toi epätasaisen värinen iho on aina ollut mulle sellanen epävarma kohta, näytän vaan mielestäni niin paljon paremmalta meikkivoiteen kanssa !

  VastaaPoista
 6. Itse rupesin meikkaamaan vasta lukiossa.Nykyään olen meikkihirmu, ja yöksi taivutan ainakin ripset ja käytän bb-voidetta ja peiteainetta jos olen miesystävän luona.Vapaapäivisin kuten nyt sunnuntaina olen kokeillu huviksi uudenlaista meikkityyliä.Sinä olet tosi kaunis kuvassa ja kulmat ei hämänny yhtään.Ootko ajatellu et sinulle sopii uuden tukan kanssa ehkä vähän vaaleammat ja ohuemmat kulmat...kantsii kokeilla!jotenkin tuli noi ripsetkin paremmin esille.

  VastaaPoista
 7. vau tää oli tosi hyvä postaus. Mulla itellä on kynnys olla ilman meikkiä juuri siitä syystä että olen vastikään "toipunut" aknesta, johon söin myös lääkitystä. Mulla ei siis ole finnejä enään, mutta arpia jonkinverran poskissa. Tämä on oikeastaan ainoa syy minkä takia tunnen itseni todella epävarmaksi ilman meikkiä ja tuntuu että aina on oltava joku peitevoide vähintään niitä posken punaisia läikkiä peittämässä. Toivon kuitenkin sydämmestäni että ajan kanssa arvet vaalenisivat.

  VastaaPoista
 8. hei kokeileppa joskus tuollaisia ohuempia kulmia ihan arkimeikissäkin! mun mielestä näyttää sopivan sulle mielettömän hyvin:)

  VastaaPoista
 9. Olet Mikaela todella kaunis ilman meikkiäkin! Itselläni on samantapainen ongelma, huonon ja epätasaisen ihoni takia tunnen oloni meikittä todella epävarmaksi, enkä voisi lähteä ihmisten ilmoille ilman että laitan naamaani edes meikkivoidetta. Ensimmäiset puoli vuotta nukuin poikaystäväni kanssa meikit naamassa, todella typerää.. Siitä olen onneksi päässyt yli :D tämä oli todella innoittava postaus, yritän itsekin oppia hyväksymään itseni tällaisena kun olen, hienoa että sä oot myös pystynyt siihen! :) ehkä minäkin vielä joku päivä osaan.

  VastaaPoista
 10. voi kun itsekkin voisi joskus olla sinut oman meikittömän naaman kanssa :s

  VastaaPoista
 11. Oot tosi nätti ilman meikkiä :-) Muutut heti tosi freesin näköseks ku sul ei oo niin tummia ja raskaita kulmia.

  Itse aloin meikkaamaan 11-vuotiaana, mikä on kyllä aika järkyttävää... :D

  Komppaan Mariaa: " Itselläni on samantapainen ongelma, huonon ja epätasaisen ihoni takia tunnen oloni meikittä todella epävarmaksi, enkä voisi lähteä ihmisten ilmoille ilman että laitan naamaani edes meikkivoidetta."

  Toi on niin totta myös mulla. Nyt sain juuri akneen aika tujuja myrkkyjä lääkäriltä, joiden avulla finnien pitäisi lähteä :-)

  VastaaPoista
 12. Pakko sanoa, että mun mielestä olet kauniimpi ilman meikkiä :) Esimerkiksi noi sun inhoamat, luonnolliset kulmakarvat sopii sulle miljoona kertaa paremmin kuin meikatut "patukat"!

  VastaaPoista
 13. mä aloin meikata joskus 10-vuotiaana jo satunnaisesti, yläasteella sit oli jo säännöllisesti pakkelit naamassa, osittain just huono iho siihen meikkaamiseen tavallaan "ajoi". ihon parantuessa aloin sit pikkuhiljaa vähentää meikkaamista kunnes lukion loppupuolella se oli jo tosi harvinaista ja nykyään en oo moneen vuoteen meikannu yhtään. eli vaikka olis alottanu nuorena meikkaamaan, niin se voi johtaa myös sen lopettamiseen nuorena! :)

  VastaaPoista
 14. Mä itse en pitäisi itseäni meikittömänä, jos mulla olis nuo tekoripset. Vaikkei periaatteessa olekkaan pakkelia, niin nuo ripset tekee silti aika paljon ja muuttaa ihmistä kertaheitolla paremman näköiseksi :)

  VastaaPoista
 15. Mä oon 20 enkä oo vieläkään alkanut meikata :D Juhliin ja baariin (joissa kummassakin käyn aika harvoin) laitan yleensä vähän ripsiväriä, mutta en mitään muuta. En siis tiedä meikkaamisesta juuri mitään, mutta oon kattonu miten joillain on ihan ÄLYTÖN määrä kaikkia eri meikkejä, enkä voi ees kuvitella millanen vaiva niitä on tunkea naamaansa joka päivä. Enkä tajuu miten inhottavaa täytyy olla, kun ei voi hieroo silmiä/naamaa ja muutenkin rymytä miten sattuu :D En ikinä vois kuvitella meikkaavani. Joo ja en oo siis aivan karseen näkönen kuitenkaan, on mulla avomies joka kehuu aina kauniiksi :) Jotenkin käy vähän säälikin niitä, jotka on jääneet koukkuun meikkaamiseen. Turhaa semmonen, ollaan kauniita muutenkin :)

  VastaaPoista
 16. kirjotat ihanan avoimesti ja rehellisesti, se tekeekin osittain tästä mun lempiblogin! :) oot todella kaunis ja näyttävän näkönen ilman meikkiäkin, jotenkin ihanan raikas :) mä oon luullu aina et sulla on tummat ja tosi tuuheet kulmakarvat! :D mut nyt kun on vaaleet hiukset niin "omat" sopii paremmin, kun taas ihan tummalla tukalla taas noi meikatut tummat sopii paremmin! ps. jos kulmakynästä on vaikee luopua niin kannattaa kokeilla h&m:n light brown kulmakynää (maksaa 1,95e tai 2,95e ja on ihan huippua!) :)

  ja tohon 20v anonyymin kommenttiin, on hienoo ja iho tykkää jos ei oo kauheet pakkelit naamassa, mutta tuntuu oudolta et parikymppinen ei meikkaa että voi hieroa silmiä/naamaa?? :D se on syy miks lapset ei meikkaa :D ja siis parempi mitä myöhemmin alottaa (ja jää koukkuun) mut kaduilla näkyy niin paljon "harmaahiiriä" ja voi kun aina tekis mieli sanoa että tuu meille mä meikkaan sut...! ja meikkaamisesta ei oo mitään vaivaa, se on kivaa puuhaa toisin kun meikkien peseminen :) tulipas sekavaa tekstiä! mut tän kommentin pointti ei oo negatiivinen, tarkotus oli sanoo et meikkaamisella saa korostettua parhaita piirteitä.. ja mikäli ei oo ripsienpidennyksiä niin silmämeikki on aika ehdoton, "avaa katseen" :)

  VastaaPoista
 17. Nuo kulmat sopii sulle tosi paljon paremmin kuin ne tummat! Jos et voi luopua niiden piirtämisestä (mitä noin kivoilla kulmakarvoilla suosittelisin) niin vaihda edes väriä ja aika reilusti vaaleampaan. Näytät paljon luonnollisemmalta ja nätimmältä noin:)

  VastaaPoista
 18. Mä meikkaan joka päivä ihon ja kulmat. Iho ei nyt oo niin pakollinen, mutta kulmat on. Mulla on sellaset harottavat vanhan papan kulmakarvat, jos en laita niihin geeliä ja yhdessä kohtaa ei kasva karvoja ollenkaan, kun siinä on arpi, joten väritan sen kolon piiloon. En kuitenkaan halua ajella tuota silmäkulman osaa kulmakarvoista pois, jotta sen vois tarvittaessa piirtää, joten tällä tyylillä mennään :)

  Mun mielestä täällä päin ala-asteikäset lapset meikkaa tosi paljon.. Hyvä kun ei puolet kaikista.

  VastaaPoista
 19. Mä meikkaan aika vähän, vaikka omistankin meikkkejä. Eilen kävin ostamassa pitkästä aikaa ripsiväriä, kun kävin bileissä. Toi kyllä heti erilaista ilmettä. Tykkään myös kosmetiikkablogeja lueskella aika paljon ja katsella erilaisia meikkityylejä.

  Itse oon ekan kerran meikannut aika nuorena ja varmaan joskus sitä pitikin meikata lähes joka päivä. Nykyään meikkaan tosi harvoin, en kaupungillekaan yleensä laita meikkiä.

  VastaaPoista
 20. Vau katoin jo pikkukuvasta että onpa nätti kuva, ja oho olitkin ilman meikkiä :o kerrassaan upee!

  VastaaPoista
 21. Oot kyllä todella kaunis ilman meikkiä, jos itse näyttäisin meikittömänä tuolta niin en varmaan edes viitsisi meikata ollenkaan! :)

  VastaaPoista
 22. Sulle sopii tollaset luonnollisemmat kulmakarvat paljon paremmin.

  VastaaPoista
 23. Minusta on hassua, miten ihmiset monesti luulevat olevansa kauniimpia meikattuina kuin meikittä. Minusta lähes poikkeuksetta ihminen on kaunein luonnollisena, koska silloin hän näyttää omalta itseltään. :) Omat ystävänikin ovat sata kertaa söpömpiä ilman pakkeleita! Meikki tekee kaikista monesti lähemmäs samannäköisiä, sitä yleistä kauneusihanneta kohti. Se on jännä, miten silti itse pitää itseään ihan kaameana ilman meikkiä ja paljon paremman näköisenä meikin kanssa. Ehkä sitä näkee itsensä sitten niin eri tavalla kuin muut ja on niin pirun kriittinen itseään kohtaan. Opetellaan olemaan lempeitä itsellemme. Meikkaamisen pitäisi olla kuitenkin vapaaehtoista ja hyvää oloa tuottavaa, mutta ei mikään pakkomielle.

  VastaaPoista
 24. Olet jotenkin tosi "herkän" näköinen naturellina, aivan tajuttoman kaunis! :)
  Ja vaatii kyllä rohkeutta tämäkin teksti, sulla on sanat hallussa!

  Postaustoiveena ois kiva kuulla sun ajatuksia syksystä ja talvesta eri näkökulmista: fiilikset, muoti ja pukeutuminen, elintavat ym.

  VastaaPoista
 25. niin. en kyllä väittäis että oot ilman meikkiä, koska sulla on noi ripset. vaikkei ne ookkaan kirjaimellisesti meikkiä niin muuttaa ihmisen ulkonäköä aiika paljon. olis kiva nähdä sut ilman niitä, meikittömänä!

  VastaaPoista
 26. Voisin viihtyä meikittä oikein hyvin ellei ihoni olisi niin huonossa kunnossa. Juurikin huonon iho takia olen aloittanut meikkaamisen aika nuorena (kuitenkin vasta yläasteella) ja nyt 25 vuotiaanakaan en lähde edes lähikauppaan ilman meikkiä. :/ Kuitenkin pyrin pitäytymään aika luonnollisessa lookissa ja tällä hetkellä syön lääkkeitä ihooni, joka onkin viimeinen oljenkorsi kauniimpaa luonnollisuutta kohden :P

  VastaaPoista
 27. Näytät todella kauniilta ja raikkaalta ilman meikkiä! Erityisesti vaaleat luonnolliset kulmakarvat tekevät ilmeestä nuoremman! :)

  VastaaPoista
 28. Ilman meikkiä näyttää hyvältä ! :)

  http://timeinspiration.blogspot.fi/

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Kaikki asialliset kommentit julkaistaan.

Theme Designed By Hello Manhattan

Copyright

Copyright Mikaela Koskela