Slider

Epäsuosittuja mielipiteitä, joita ei välttämättä saisi sanoa ääneen

torstai 6. syyskuuta 2018

Postaukset epäsuosituista mielipiteistä ovat olleet suuria hittejä. Usein kuitenkin blogeissa jaetut mielipiteet on pidetty aika maltillisina. Tovi sitten Iines kirjoitti postauksen todella epäsuosituista mielipiteistä ja sen inspiroimana lähdin jakamaan teille muutaman oman mielipiteen, joiden julkinen paljastaminen on siinä ja siinä. Tässä postauksessa olen perustellut syyni mielipiteeseen aika lyhyesti sekä pintapuolisesti. Jos kenellekään jää yhtään mitään hampaankoloon, perustelen mielipiteeni mielelläni kommenttiosiossa. Olisi myös aivan mahtavaa, jos kerrotte omia mietteitänne näistä mielipiteistä sekä voi myös jakaa omia todella epäsuosittuja mielipiteitä, joita ette välttämättä kertoisi julkisesti!

Mielestäni teinivanhemmuus on merkki vastuuntunnottomuudesta. Lapsien ei kuuluisi saada lapsia ja olen olen epäileväinen sen suhteen, että todella nuorina vanhemmiksi tulleet pystyisivät antamaan lapselle maksimaalisen tuen ja huolenpidon sekä tasapainoisen kasvuympäristön. Harvempi teinivanhemmuus, etenkään Suomessa, on suunniteltu ja mielestäni niin tulevien vanhempien, kuin vauvankin, kannalta olisi parasta tehdä raskaudenkeskeytys, jos kyseessä on todella nuori (alle 20v) äiti. Haluan vielä painottaa, että yhtälailla aikuinenkin vanhempi voi tarjota huonon kasvuympäristön lapselle ja olla vastuuntunnoton, mutta nuoret vanhemmat saavat karvani pystyyn.

Kannabiksen käyttö tulisi laillistaa. Mielestäni on naurettavaa, että edelleen suomalaisten suhtautuminen kannabikseen on todella jyrkkä ja etenkin vanhemmat ikäpolvet tuntuvat näkevän kaikki laittomia päihteitä käyttävät henkilöt "huumehörhöinä". Asuessani Hollannissa, jossa kevyiden huumeiden käyttö on sallittua, en ikinä kokenut sen näkyvät negatiivisessa mielessä esimerkiksi katukuvassa. Päin vastoin koen alkoholin aiheuttavat enemmän negatiivisia piirteitä ihmisissä niin terveyden, riippuvuuden kuin käytöksen suhteen verrattuna ihmisiin, jotka ovat kevyiden huumeiden alaisina. Sitä paitsi kannabista on vuosisatoja käytetty lääkinnälliseen tarkoitukseen ja olen varma, että lääkekannabis voisi olla luonnollinen keino hallita masennuksen oireita tai erilaisia kiputiloja.

Säästäminen, edes jollain tasolla, tulisi olla jokaiselle itsestäänselvää. Ei ne suuret tulot vaan pienet purot. Edes kymppi kuussa säästötilille tai rahastoon on parempi, kuin ei mitään. On ollut hämmentävää törmätä aikuisiinkin ihmisiin, jotka ovat naureskelleet säästämiselle ja kummastelleet, että mihin muka tarvitsee säästää - kaikki vaan palamaan! Minua on alkanut jälkeenpäin harmittamaan, etten ole aloittanut säästämistä ajoissa, vaikka perheessämme muun muassa on asuntosijoitusta sekä osakesalkkuja. Omalla kohdallani säästäminen on ollut pelastus siinä tilanteissa, kun olen esimerkiksi vaihtanut työpaikkaa tai jäädessäni hetkellisesti työttömäksi tänä keväänä. Ilman mitään säästöjä ei olisi paljon suunniteltu muuttoa Helsinkiin tai tehty muutakaan kivaa. Kyllähän Kela maksaa joka on monen "ratkaisu", jos tulee tiukkaa, mutta reilun 500euron työttömyystuella ja pienellä asumistuella ei pitkälle pötkitä, vaikka omalla kohdallani pientä tuloa tuli myös blogista. Tästä aiheesta voisin kirjoittaa paljon enemmänkin.

Harmittavan usein akateemisuus houkuu ihmisestä negatiivisessa mielessä. Tällä tarkoitan enemmänkin sitä, kuinka koulutuskeskeinen ajatusmaailma monilla on yhä edelleen. Otetaan esimerkkinä bloggaajat, jotka ovat luoneet uuden alan tyhjästä. Harvalla kuusinumeroisia summia vuodessa tienaavalla vaikuttajalla on taustalla akateeminen tutkinto. Jopa pelkän ammattikorkeakoulun käyneitä pidetään koulutukseltaan vähempiarvoisina ja alan kuin alan akateemisuus on arvostetumpaa, kuin ammatilliset tutkinnot. Ja kaikista naurettavin on vaatimus, johon törmää sinkkumarkkinoilla. Akateeminen hakee akateemista. Anteeksi mitä? Itse olen henkilökohtaisesti hieman alkanut karsastamaan deittimielessä tietyn alan akateemisia miehiä, koska heistä vain huokuu se tietty negatiivinen viba ja suvaitsematon elämänasenne. Toki tässä on kyseessä pitkälti elämänarvojen kohtaamattomuus, mutta toivottavasti tajuatte pointtini. Tätäkin on vaikea selittää lyhyesti!

On surullista, kuinka hysteerisiä jotkut vanhemmat ovat lastensa ruokavaliosta. Omat ruoat päiväkotiin ja synttäreille, ei lainkaan valmisruokia, sokerittoman synttärit... Ymmärrän sen, että lasta ei tarvitse totuttaa sokeaan vauvasta pitäen ja sokeri on varmasti hyvä ottaa mukaan vasta, kun lapsi osaa sitä itse pyytää esimerkiksi makeisten muodossa, mutta joidenkin vanhempien fanaatisuus lapsen ruokavaliosta on ihan käsittämätöntä. Kieltoja kieltojen perään, jopa hieman vanhempien lasten kohdalla. Meneekö se vauva muka pilalle, jos hän syö ilmaiseksi tarjottavaa ruokaa päiväkodissa?

Feministi ei tarvitse olla "all-the-way". Viikon takaiseen Veitola-Sieppi -keissiin liittyen oli mielestäni outo heitto Veitolalta, että feministi pitää olla "all-the-way" tai sitten ei ollenkaan. Koen olevani feministi, kannatan tasa-arvoa, enkä ajattele maailmassa olevan "miesten ja naisten juttuja". Nainen voi olla teollisuusalan toimitusjohtaja siinä missä mies voi pyörittää omaa kampaamoa. Who really cares? Mutta onko muka pakko olla äärifeministi, jotta voi kutsua itseään feministiksi? Esimerkiksi sitä, että mies avaa oven naiselle, on jo parjattu seksismiksi, vaikka mielestäni se on vain kiva vanha tapa, joka on jäänyt henkiin historiasta. Harmittaa, että feministisyys on saanut monilta osin negatiivisen kuvan, vaikka pitäisi olla kiitollinen siitä, että länsimaissa, jossa emme ole joutuneet taistelemalla taistelemaan oikeuksistamme, on alettu yhä enemmän ajamaan naisten oikeuksia entistäkin paremmiksi ja tasa-arvoisemmiksi miesten kanssa.

Nimen kirjoitusasu on usein liitoksissa yhteiskuntaluokkaan. Varsinkin väännelmät, joissa k-kirjain on väännetty c-kirjaimeksi herättää itsessä suuren white trash-vibat. En vain tajua muutenkaan trendiä muka-hienojen nimien kylvämisestä. Tytöissä Yasminet, Vanessat ja Janicat höystettynä oudoilla toisilla nimillä tuntuu olevan nykyään todella suosittuja ja omien kokemuksien mukaan yhteydessä alempiin sosiaaliluokkiin. Toivon, ettei kukaan loukkaannu tästä!

Kulttuurinen appropriaatio ja siitä loukkaantuminen on suuri vitsi. Muistatteko kohun Miss Helsinki-kisaajista ja intiaanipäähineistä? Ihan oikeasti. Vuosikymmeniä on muun muassa naamiaisissa pukeuduttu eri kulttuurien edustajiksi ja esimerkiksi sisustukseenkin haetaan inspiraatiota eri kulttuureista. Tulisiko nyt jokaista marokkolaisen rahin omistavaa henkilöä syyllistää Marokon kulttuurin omimisesta? Tai minua, koska pukeuduin lukion penkkareissa intiaaniksi?

Monen hyväntekeväisyysjärjestön toiminnan tulisi olla läpinäkyvämpää. Saatan satunnaisesti ostaa vaatteita UFF:sta, mutta en ikinä lahjoittaisi sinne itse mitään. En myöskään halua osaltani tukea Punaisen Ristin tai Greenpeacen toimintaa. Tietenkin jokainen avustusjärjestö tarvitsee tuloja kulujen, kuten palkkojen, hallinnon ja toimitilojen kattamiseen, mutta esimerkiksi edellä mainittujen järjestöjen toiminta on mielestäni niin ei-läpinäkyvää, etten halua osaltani tukea niitä. Omille arvoilleni sopivia suomalaisia avustusjärjestöjä ovat muun muassa Fida, Kierrätyskeskus ja Hope sekä luonnonsuojeluliitto Suomen Luonnonsuojeluliitto. 

Miten on; Tuliko sorkittua liikaa muurahaispesää?

30 kommenttia:

 1. En minäkään kyllä välttämättä ymmärrä että päiväkotiin pitää viedä omat ruoat lapselle (paitsi toki allergioiden vuoksi, mutta ainakin yleisimmät otetaan kyllä huomioon muutenkin) mutta eihän se päiväkodin ruoka ole ilmaista. Siitähän maksetaan kk:ssa maksu (joka on tuloihin pohjautuva). Olen miettinyt että miltä siitä lapsesta tuntuu kun muut saa samaa ruokaa ja itse syö eri ruokaa. Lapset kun vaistoavat aika paljon asioita. Sinänsä me kyllä yritetään vältellä valmisruokia mutta aina joskus niihin on vaan turvauduttava esim. kiireessä tms. Joskus kyllä ajattelin että en osta vauvan purkkiruokia ja teinkin alussa hyvin pitkälle itse soseet yms mutta sitten kun vauva on jo taapero niin pitäisi varmaan olla koko vähäinen kotiaika (töiden jälkeen) hellan vieressä valmistamassa ruokaa niin olen sallinut itselleni että joskus nyt vaan mennään purkkiruoilla ja ennemmin olen lapseni kanssa kuin kattilan kanssa :D

  Sokerin suhteen olin kyllä aiemmin aika tiukka ja olen kyllä edelleen sitä. Mutta koska ei pahemmin voi vaikuttaa päiväkodin välipaloihin niin olen sallinnut että lapsi saa syödä niitä päiväkodissa kuten muutkin. Loppujen lopuksi päiväkodin välipalat eivät välttämättä edes ole kovin sokerisia (kysyin tätä päiväkodilta) ja hirveen monilla tuntuu olevan kuva että päiväkodissa on jotain vanukkaita,kaakaoita tms välipalalla (liekö jostain ysäriltä sitten tämä mielikuva?) mutta meillä ainakin on esim. riisipiirakka, hedelmiä, tavallinen viili. Toki joskus on myös kiisseli tms mutta sekin on ilmeisesti aika vähäsokerinen. Kotona ei kyllä anneta vielä sokeroituja tuotteita tai mehuja karkista nyt puhumattakaan mutta sekin aika tulee vielä kun lapsi pyytää niitä. Katotaan kuinka pitkälle päästään tällä :D Hups, tulipas pitkä kommentti :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päivähoitomaksu ei siitä pienene, vaikka veisit sinne omat ruuat eli ymmärrän mitä Mikaela tarkoitti ilmaisella.
   Hyvin vähän on sokerisia välipaloja päiväkodissa tarjolla ja ruoan terveellisyyteen kiinnitetään paljon huomiota.
   T: Päiväkodin täti :)

   Poista
  2. Erica: Alempi kommentoija täydensikin hyvin, ettei se päiväkotimaksu pienene omista ruoista huolimatta. Ja toit hyvin esiin pointin siitä, että miltä lapsesta tuntuu, kun "muut saavat tuota ja minä saan tätä", jota olen itsekin miettinyt. Mun mielestä teillä on kotona tosi tasapainoinen suhtautuminen ruokaan ja ehdottomasti se lapsen kanssa käytetty aika on tärkeämpää, kuin se, että lapsi söisi ainoastaan alusta asti itse valmistettua ruokaa. Ylipäätänsä kaupoissa on nykyään niin laaja valikoima valmis-/puolivalmisteita niin lapsille kuin aikuisillekin, joten varmasti löytyy jotain kelvollista. Omaan korvaan vaan erityisesti tuo päiväkotiruoan karsastus on tuntunut käsittämättömältä.

   Poista
 2. Mä olen monta kertaa meinannut tehdä tän postauksen ja aina jänistänyt, mietin, että tykkääköhän kukaan musta enää kun kerron. :D

  Hyväntekeväisyys järjestöistä olen samaa mieltä, musta suurinta feminismiä on se, että vaatii naiselle yhtäläisiä oikeuksia esim. samaa palkkaa yms., mutta samalla osaa nauttia siitä, että mies avaa sinulle oven tai vaihtaa ne auton renkaat. Itse koen, että kun saavuttaa tuon tilan, se on feminististä vielä seuraava aste, jota ei niin vaan tavoitetakaan. ;) Feminismiä ei todellakaa ole se, että alkaa nokkimaan samaa sukupuolta olevaa televisiolähetyksessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, tässä mietin juuri samaa :D

   Tuo on totta. Muutenkin asiassa kuin asiassa usein se äärimmäisyyksiin meno tuo enemmän negatiivista, kuin positiivista.

   Poista
 3. Paljon oli samanlaisia ajatuksia kuten esimerkiksi teinivanhemmuudesta ja ylifanaattisuudesta lasten ruokailujen suhteen. Eroavaisuutena kyllä olen erittäin huume- sekä tupakkatuotekielteinen, joten kannabista en hyväksy myöskään. Alkoholin liikakäyttö on myös asia, jota en ymmärrä. Hyvä kun toit vähän kärkkäämmin mielipiteesi esiin, sillä näitä on mielenkiintoista lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikka olen tupakoinut satunnaisesti muutaman vuoden ajan niin itsellä on nykyään todella negatiivinen suhtautuminen tupakointiin, enkä esimerkiksi mielelläni olisi parisuhteessa tupakoitsijan kanssa. Olen myös se, joka saattaa julkisessa vaihtaa paikkaa, jos viereen sattuu kovasti röökiltä haiseva henkilö. En kuitenkaan ala saarnaamaan kenellekään siitä. Jotenkin osaan olla kannabista kohtaan paljon neutraalimpi eikä minua välttämättä haittaisi satunnainen polttelu. Rehellisesti mieluummin jointti viikossa, kuin edes kevyt humala kerta viikkoon, koska alkoholi on itselleni se kaikista punaisin vaate, vaikka en ole koskaan joutunut esimerkiksi käsittelemään alkoholismia lähipiiriissä.

   Poista
 4. On melko sivistymätöntä ajatella, että sukupuolia on vain kaksi, kun biologisestikin sukupuoliakin on kolme (mies, nainen, intersukupuolinen). Tää ei ole mikään mielipideasia, vaan ihminen voi syntyä fyysisesti intersukupuolisena. Mutta se miten jokainen kokee sukupuolensa, on sitten sellainen juttu, mitä ei pidä biologiaan sekoittaa.

  Oon myös eri mieltä kannabiksen kanssa. Tarvitaanko me Suomeen yhtäkään lisää päihdettä lailliseksi, kun meillä päihdeongelmaisia on jo niin paljon. Se, että alholi aiheuttaa paljon ongelmia, ei tee kannabiksesta yhtään sen parempaa huumetta. Kannabis vaikuttaa pysyvästi aivojen toimitakykyyn, vaikka monella tuntuu olevan sellainen mielikuva, että se olisi jotenkin vaaratonta. Lisäksi, tää on iänikuinen porttiteoria ja se, että kannabis lisää syrjäytymisen riskiä. Oon myös itse Hollannissa asunut ja pakko vielä sanoa, että musta oli ainakin melko ällöttävää, kun joka kadun kulmassa haisi pilvi ja kaupat oli täynnä pelkkää kannabismerchandisea.

  Kuitenkin pisteet kotiin siitä, että uskallat sanoa mielipiteesi ääneen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kyllä tietoinen intersukupuolisuudesta, mutta itse koen, että tällaisillekin henkilöille on varmasti tärkeää määritellä itsensä naiseksi tai mieheksi biologiasta huolimatta.

   Päihdeongelmat ovat aina surullisia ja päihteessä, kuin päihteessä on haittansa. Toit todella hyviä pointteja esiin ja sait minutkin ajattelemaan asian molempia puolia. Ja on totta, että suomessa on paljon päihdeongelmallisia, mutta kaikista pahin on alkohli. En itse esimerkiksi ymmärtänyt miksi yökerhojen aukioloajat piti vapauttaa. Itse en vain osaa nähdä kannabista niin negatiivisessa valossa ja varmaan naiivina haluan uskoa, että sen ollessa laillista, pysyisi käyttö suurimmaksi osaksi viihdetasolla ja hallinnassa.

   Poista
  2. Tiedät siis intersukupuolisuuden olemassaolosta? Miten sitten voi enää väittää että aina on joko poika tai tyttö? Ja eikö se ole aika luonnonvastaista jos synnyt johkin sukupuoleen ja et saa olla sitä vaan sun pitää määritellä itsesi jompaan kumpaan niistä kahdesta toisesta vaihtoehdosta, vaikka et _syntynyt_ niistä kumpaakaan. "Näytti päällepäin miltä tahansa." ja tässä ei ole kyse siitä miltä näyttää päällepäin vaan siitä, että ne ihmiset ovat syntyneet sellaisiksi. Vähä ku sanois että "muulia ei ole olemassa vaan se on aina joko aasi tai hevonen". On muutenkin outoa et miks ihmiset haluaa niin kovasti sukupuolten jakautumista kahteen (vaikka on tieteellisesti todistettu että ihmisiä syntyy myös siltä väliltä). Mikä siinä pelottaa? Varsinkin kun toisesta olisi varmasti kiva olla sellainen miksi on syntynyt ja miksi haluaa ilman et jengi huutelee et "sä oot joko tyttö tai poika ei mua kiinnosta vaikka tiiän et synnyit molemmilla sukupuolilla ja sulla on molempien hormooneja mut silt musta sä oot jompi kumpi"

   Poista
 5. Hmmmmmm.. Nyt kyllä täytyy ärähtää tuosta osiosta, jossa syytät Punaista Ristiä läpinäkyvyyden puutteesta. Mitä oikeastaan tarkoitat tuolla? Red Cross International julkaisee joka vuosi tilinpäätökset ja tarkat selostukset lahjoituksista, sekä lahjoitusten saajat, raportit n.600 sivuisia. Aika kova väite.
  Tuosta feminismiliikkeestä olen kyllä samaa mieltä!!!

  VastaaPoista
 6. Monesta asiasta olen ihan samaa mieltä- joistain taas en. Mutta ei tässä maailmassa varmaan koskaan törmää ihmiseen, jonka kanssa olis ihan kaikesta aina samaa mieltä. Ja se on ihan okei.

  Erityisesti tuo akateemisuus-kohta on asia josta olen ihan samaa mieltä! Päätin joku aika sitten, etten hae yliopistoon just sen takia, kun en halua päätyä sellaisten ihmisten sekaan moneksi vuodeksi, joita en vaan meinaa sietää vapaa-ajallanikaan. Ja unelmani voin toteuttaa myös AMK-pohjalta (jopa helpommin ja mukavammin).
  Feminismistä olen myös samaa mieltä.

  Oikeestaan tosi virkistävää lukea tämmösiä postauksia, kiitti!

  VastaaPoista
 7. Mahtaava postaus:D Samaa mieltä lähes kaikista asioista!

  VastaaPoista
 8. Minäkin joistain samaa, joistain eri mieltä. Mieheni on töissä psykiatrisessa sairaalassa, ja useilla nuorilla masennuspotilailla on taustalla kannabiksen käyttöä. Olisikohan kannabis siis mieluummin syy kuin parantava keino masennukseen? Akateemisuus puolestaan on mielestäni sivistystä, ei snobbailua. Mutta erittäin mielenkiintoinen postaus, näitä lisää.

  VastaaPoista
 9. Mä oon kyllä samaa mieltä kaikista asioista! ☺️

  VastaaPoista
 10. Harvoin jaksan välittää mitä ihmiset on mistäkin mieltä, mutta mielipide nuorista äideistä kuulosti korvaani ikävältä. Varsinkin, että alle 20-vuotiaiden olisi syytä tehdä abortti.
  Itse tulin 17-vuotiaana raskaaksi ja olin 18 esikoiseni syntyessä. Meillä ei ryypätty tai rällätty, lapseni sai ihan hyvän lapsuuden siinä missä muutkin. Ei ole syöty pelkkiä valmisruokia tai muutenkaan eletty white trash-elämää. Parhaani olen hänen ja myöhemminkin saamieni lasten kanssa tehnyt ja nyt tuo lapsi on jo 17-vuotias opiskelija. Vuosien varrella olen kuullut olevani paljon tiukempi kuin ns. vanhat vanhemmat ja olen siitä ylpeä. Meillä on aina luettu paljon, lapset ovat päässeet matkustamaan ympäri Eurooppaa, eri harrastuksia on saanut kokeilla ja kyllä, siitä lähtien kun tuo esikoinen täytti 3, olemme aina asuneet omistusasunnossa. Haluaisin siis kuulla lisää perusteluja sille, miksi nuoret vanhemmat ovat huonompia.

  VastaaPoista
 11. Hmm. Jäi vähän mietityttämään tuo "mies avaa oven" on kiva ja vanha tapa. Mitä jos nainen avaiskin sen oven itse? Tai nainen avaisi sen miehelle? Musta on ok että mies avaa vaikka sen oven, totta kai mutta en mitenkään odota sitä. Jos mä menen edeltä niin yhtä lailla voisin avata oven miehelle ja antaa mennä ensin!

  VastaaPoista
 12. Nyt oli sellaisia epäsuosittuja mielipiteitä, että käsitykseni sinusta muuttui merkittävästi - valitettavasti huonompaan suuntaan. Luultavasti se tulee vaikuttamaan myös blogin seuraamiseen jatkossa. Rohkea olet silti kertoessasi julkisesti näkemyksistäsi.

  VastaaPoista
 13. Se että pidät huonona kun akateemiset ihmiset arvostelevat/"pitävät huonompana" alemmin koulutettuja ihmisiä mutta sinulle itselle on ihan ok pitää joitain ihmisiä alempi luokkaisina sen perusteella minkä nimen he lapselleen antavat?? Jotenki särähti minun korviini erittäin paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä!!! Särähti itsellänikin pahasti korvaan ja vaikka oon tosta akateemisuudesta samaa mieltä, niin tämä kommentti vei pohjan omilta perusteluiltasi.

   Poista
 14. ”Sukupuolia on vain kaksi” on yhtä relevantti ja tieteellinen näkemys kuin sanoisi, että maapallo on litteä. Sukupuolten moninaisuus ei myöskään ole ”mielipide” vaan tutkittu fakta. Ymmärrä vastuusi mielipidevaikuttajana äläkä jaa väärää tutkimustietoa mielipiteenä. Kulttuurinen omiminen vahingoittaa vähemmistöjen oikeuksien saavuttamista. Amerikan alkuperäiskansojen vuosisatoja kestänyt sorto, aivan kuten Suomen saamelaistenkin, on ihmisarvoa alentavaa ja oikeuksien polkemista. Siksi myös intiaanipäähine on loukkaava. Suosittelen, että keskustelet transSUKUPUOLISEN ja vaikka saamelaisen henkilön kanssa. Silmät varmasti avautuu. Aina voi oppia lisää ihmisyydestä. Peace

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jess! Just näin!

   Poista
  2. Kiitos kommentista ja näiden kommenttien myötä olen saanut itselle todella paljon ajateltavaa kahdesta sukupuolesta. Myönnän, että näkemykseni on ollut todella suppea.

   Tuo kulttuurien omiminen on hankala aihe. Sortaminen ei ole missään tapauksessa ok enkä hyväksy sitä. Mutta nyky-yhteiskunnassa mikä on omimista ja mikä ei, on todella häilyvää. Esimerkkkinä voi mainita muun muassa joogaaminen, itsensä kutsuminen "joogiksi" ja Namaste-sanan käyttö, Buddha-patsas sisustuselementtinä, haaremihousut, unisiepparit... Mielestäni tämän keskeinen ajatus on, että onko tarkoitus "kulttuuria lainaamalla" loukata ja sortaa. Näen myös positiivisia piirteitä kulttuurien lainaamisessa, sillä se voi parhaimmassa tapauksesa edistää vähemmistökulttuurien arvostusta.

   Poista
  3. Herää! Esim. Buddhalaiset tai joogan keksineet Intilaiset eivät varsinaisesti ole maailmanhistoriassa mikään valkoisten länsimaisten merkittävämmin sortama/vainoama/teloittama vähemmistö samalla tavalla kuten esim. intiaanit tai meitä maantieteellisesti lähemmät saamelaiset, joiden oikeuksia on poljettu ja halveksittu. Eikä kukaan paheksu, jos joku laittaa olohuoneeseensa matkamuistoksi buddha-patsaan tai käy joogatunneilla. Ei ole missään määrin verrattavissa esim. intiaanipäähineeseen. Tutustu aiheeseen ennen kuin teet noin lapsellisia vertauksia. Luulin, että olet sivistyneempi.

   Poista
 15. Repesin tuolle nimijutulle! Syy: vaikka pyrinkin välttämään yleistämistä, olen miettinyt samaa :D

  VastaaPoista
 16. Mie olen täysin samaa mieltä tuosta sukupuoliasiasta. Jos joku poika on henkisesti tyttö niin se on ihan fine. Sukupuolen määrittää ihmisen biologia. Jos sulla on penis niin olet sukupuoleltasi mies. Intersukupuolisuus on hyvin harvinaista ja se kattaa lähinnä synnynnäiset epämuodostumat ja kehityshäiriöt. Se että kokee syntyneensä väärään sukupuoleen niin se on ikävää. Mutta ei se sitä faktaa poista. Toki sukupuolensa voi lääketieteen avulla muuttaa.

  VastaaPoista
 17. Tämä oli todella mielenkiintoinen postaus, hienoa että uskallat julkaista tämän! Viime aikoina on kuullut pohdintoja paljon siitä, kuinka bloggaajat tai vaikuttajat somessa joutuvat miettimään niin pitkälle, mitä uskaltaa sanoa ja mitä ei. Mikä on "soveliasta" ja eihän kukana pahoita mieltään. Tämä oli kyllä virkistävän rehellinen kirjoitus ja kertoo sinun mielipiteitäsi, joita toisaalta lukijat varmaan haluavatkin tietää :)

  VastaaPoista
 18. Oletko lukenut ikinä Helsingin Sanomia? Siinä on kirjoitettu säännöllisesti siitä millaisia nimiä eri puolilla Helsinkiä annetaan. Et siis ole mitenkään ensimmäinen, joka on huomannut ns. lähiönimien suosion tietyillä alueilla.

  VastaaPoista
 19. Saamelainen täällä moi! cultural appropriation = kulttuurista lainaamista/varastamista. Paino nyt sillä että kulttuuri on yleensä sorrettu kulttuuri (amerikan natiivit, saamelaiset yms) - jota on sorrettu vuosikausia. Sortamista on tapahnut monin tavoin, tappamalla, ja kieltämällä puhumasta omaa kieltä. Viety perheestä koulu-koteihin ja pakotettu unohtamaan oma kieli ja kulttuuri. Suurin osa ei tiedä että tätä tapahtui vielä 90-luvulla niin suomessa kun amerikassa.

  sitten keksitää että hei, tää kulttuuri onkin tosi eksoottinen ja haluun käyttää päällikön sulkahattua tai neljäntuulen hattua koska ne näyttää cooleilta. EI, se ei toimi noin. ei voi vaan satojavuosia sortaa ja sitten ottaa siitä kulttuurista ne osat mistä tykkää. ei. se ei vaan toimi niin.

  ero tälla on siis se valta-asetelma: sortaja-kansa ottaa sorretulta, ja se ei ole ok.

  VastaaPoista

kiitos kommentista!

Kaikki asialliset kommentit julkaistaan.

Theme Designed By Hello Manhattan

Copyright

Copyright Mikaela Koskela